Specker Balázs

Nokia - MIT kutatóközpont Cambridge-ben

A Nokia - remélve, hogy így felgyorsíthatja termékfejlesztéseit - új kutatóközpontot indított útjára a Massachusetts Institute of Technology egyetemmel Cambridge-ben.

Az ünnepélyes átadáson arról tájékozódhattak a megjelent újságírók és elemzők, hogy a két fél továbbra is közösen kíván elérni újabb áttöréseket a vezetéknélküli iparágban. A Nokia sajtóközleményéből az is kiderült, hogy az új intézet az MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Labor) részlegének irányítása alatt végzi tevékenységét. A központ várhatóan körülbelül húsz-húsz MIT-s és Nokiás szakembert foglalkoztat majd.

Igaz, hogy a telefonóriás és az MIT között már a nyolcvanas évek eleje óta folyik a közös munka, azonban a szakemberek szerint most - a cambridge-i kutatóközpont révén - a fejlesztéshez szükséges napi kommunikáció még gyorsabbá válik, és így a Nokia termékekben hamarabb jelenhetnek meg az innovációk.

"Az út melyen haladunk elvezet abba a világba, ahol az eszközt nem csupán telefonként, hanem mobil átjáróként tartják számon" - fogalmazott Dr. Dr. Bob Iannucci, a Nokia legfőbb kutatási és fejlesztési részlegének tartott Nokia Research Center feje a PC Mag oldalán. "Ez az egyik legizgalmasabb fejlesztési technológiai terület, de megvannak a saját kihívásai is. Olyan igazi információs kapukat kívánunk alkotni, amelyek az asztali számítógépekről egyenesen a zsebünkbe juttatják az információt."

Néhány konkrét kutatási terület:
  • A Simone projekt a beszéd segítségével történő mobilkészülék-használat új módszereit kutatja.
  • A MobileStar a mobilkészülékeken egymással írott nyelven keresztül kommunikáló, feladatközpontú alkalmazások számára biztosít környezetet.
  • A MyNet/UIA a különböző felhasználók számára biztosít az interneten egyszerű és biztonságos kapcsolatot az eltérő készülékek között.
  • Az Asbestos azt vizsgálja, hogy hogyan használhatók az új operációsrendszer-mechanizmusok az információ-áramlás ellenőrzésére annak érdekében, hogy a magánjellegű információk engedély nélküli megosztása vagy rosszindulatú nyilvánosságra hozatala elkerülhető legyen.
  • A SwapMe a szemantikus web alkalmazásai számára dolgoz ki olyan platformot, amely érzékeli a politikákat, a preferenciákat, és a kontextust.
  • A ComposeMe az internetes szolgáltatások interoperabilitását ellenőrző mechanizmusokat dolgoz ki.
  • Az Armo új tervezési módszereket és nyelveket kutat a nagy teljesítményű, energiafelhasználás szempontjából hatékony mobilkészülék-hardver kifejlesztéséhez.

    Az MIT vezetői úgy vélik a Nokiával való szorosabb együttműködés hozzájárul, hogy kutatatásaik továbbra is a csúcstechnológiát képviseljék és olyan alkalmazásokra koncentrálhassanak, amelyekre valóban szükségük van a vásárlóknak. "Meg kell értenünk, hogy milyen problémákkal kell szembenézniük a [Nokiához] hasonló vállalatoknak, különben feleslegessé válunk" - összegezte Rodney Brooks professzor, a CSAIL vezetője. "Úgy gondolom, hogy bár már eddig is jó eredménnyel működtünk együtt, igazából még csak most kezdjük átlátni a felmerülő problémákat" - tette hozzá Brooks.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!