Berta Sándor

Új szenzortechnikát fejleszt az Intel

Egy új drótnélküli azonosítóplatform létrehozásán dolgozik a világ legnagyobb processzorgyártója. Az új technika segítségével az érzékelők külön áramforrás nélkül tudnák érzékelni és továbbítani az általuk leolvasott adatokat.

Joshua R. Smith, a Seattleben található Intel Kutató Központ munkatársa jelenleg azon dolgozik, hogy a rádiótechnikás azonosítórendszerek (RFID) szenzorait ne csak ellenőrzésre használhassák, hanem akár irányítani is lehessen ezeket az eszközöket vagy észlelési, feldolgozási folyamataikat. Így megállapítható lenne például, hogy egy adott személy vagy tárgy állapota pillanatnyilag hogyan változik meg.

A Wisppel kapcsolatos kutatások nagyon előrehaladott állapotban vannak. Jó példa erre, hogy Smith a múlt héten Santa Clarában újságírók előtt már bemutatta a legújabb prototípust, amely képes volt érzékelni a miniatűr dobozról, hogy annak ajtaja nyitva vagy zárva van-e és erről képes volt tájékoztatni a központi rendszert is. Az érzékelő vezeték nélküli technika segítségével csatlakozott az RFID olvasókészülékhez. Magának az eszköznek nincs szüksége sem elemre, sem más forrásra, az RFID adókörnyezetéből nyeri a működési energiáját.

Smith további részleteket nem árult el, de annyi kiszivárgott, hogy az Intel öt szabadalmat jelentett be a Wispre vonatkozóan, illetve azzal kapcsolatban. Maga a fejlesztés immár két esztendeje tart. A legelső prototípusok csupán egyetlen bit továbbítására voltak képesek, míg a mai modellek esetében ez már 64-re nőtt. Azóta azonban nagyot lépett előre az Intel programja, hiszen a szakemberek már mikromechanikus alkotóelemekkel is ellátták a chipeket és ezeknek köszönhetően a szenzorok már képesek érzékelni és jelezni egy tárgy állapotának a megváltozását.

Már létezik egy fénymérő is: Smith egy ablak mellett be is mutatta az eszközt, amely 12 órán át képes volt fennakadások nélkül működni. A szenzor - amely 64 fényességi fokozatot tudott megkülönböztetni egymástól - egy méter távolságra volt az energiaforrásának számító RFID-olvasótól. A szakember úgy vélte, hogy két vagy három éven belül gyufásdoboz méretűre lehet majd kicsinyíteni a chipeket. A Wisp egyetlen hátránya kis hatótávolsága. Joshua R. Smith elmondta, reméli, hogy néhány éven belül az 1 méteres hatótávolságot akár 10 méterre is meg fogják tudni növelni az új vezeték nélküli technológiák segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #6
    Szerentem a fejlesztés nagy részét a szabadalmi kérelmek megírása teszi ki. Nagyábol ezek a dolgok több, mint 5 éve létezhetnének, csak eddig senki nem dobta őket egy tokba.
    Elemes szenzor vackokat lehet kapni néhány K-ért,amik meszebre müködnek.
    RFID kacatokat, microchip is gyárt több mi 5 éve. (Ha jol emlékszem azokba se kell feltétlen elem (passive-RFID tag))
  • stinkydiver73 #5
    1 hétig gyűjti az energiát és akkor 10ms-ig tud sugározni :)
  • Tiberius B #4
    nyugi, akkor is kapsz, mikor nem is hinnéd:-)
  • Deffyant #3
    najó, tudom rossz vicc volt...
  • Deffyant #2
    ha mástnem, újra átsüti az ebédjét emésztés közben :)
  • szombi #1
    Ha 10 méterről energiát tud felvenni, akkor az energiaadótól fél méterre lévő emberke nem kap sugárzást?