Gyurkity Péter

Változik a Windows eredetiségvizsgáló szoftvere

Az interneten felbukkant vádak után máris módosul a Windows Genuine Advantage szoftvere, amely ritkábban lép kapcsolatba a Microsoft szerverével. Eközben elkészült a szuperszámítógépekhez szánt Windows.

A szoftvercég közleményben jelentette be, hogy máris módosítják a WGA Notifications elnevezésű szoftvert, amely ezentúl kéthetente próbálja meg felvenni a kapcsolatot a központi szerverrel. Az eredetiségvizsgáló programmal kapcsolatban olyan vádak merültek fel, miszerint a Microsoft nemes egyszerűséggel kémkedik vásárlóinak számítógépein.

A vádak Lauren Weinstein amerikai polgári jogi aktivista, a People for Internet Responsibility nevű szervezet társalapítójának blogjában bukkantak fel, aki írásában kémszoftvernek nevezte a cég fejlesztését. Ezen állítását arra alapozta, hogy a program napi gyakorisággal, minden egyes indulást követően adatokat küld a Microsoft szerverének, még akkor is, ha előzőleg hitelesnek találta az operációs rendszer megvizsgált példányát. Kihangsúlyozta, hogy a szoftvercégen kívül senki nem tudja pontosan, milyen adatokra tartanak igényt Redmondban, és hogy a vállalat szépen elhallgatta a napi lekérdezések gyakorlatát a felhasználók elől.

A Microsoft most kiadott közleményében jelzi, hogy 14 napos periódusokra állnak át, és egyben leszögezik, hogy a hagyományos szerver naplófájlon kívül semmilyen egyéb adatot nem továbbítanak szervereikre. Az áprilisban elindult programról a további félreértések elkerülése végett további információkat is közölnek, amelyek révén láthatóan igyekeznek meggyőzni a vásárlókat, hogy a WGA nem nevezhető kémszoftvernek és célja kizárólag az operációs rendszer hitelesítése.

A céghez kapcsolódó hír, hogy időközben elkészült a szuperszámítógépekhez szánt Windows, amely a Compute Cluster Server 2003 nevet kapta. A rendhagyó elnevezés onnan ered, hogy a speciális változat a Windows Server 2003 verzión alapul, és a változtatások célja mindössze az volt, hogy az operációs rendszert a szuperszámítógépeknél is sikerrel alkalmazzák. A node-onként 469 dollárba (nagyjából 100 ezer forint) kerülő fejlesztéssel állításuk szerint minden eddiginél szélesebb kör számára teszik elérhetővé és egyben vonzóvá a szegmens versenyzőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #64
    De igazából nem az a lényg, hogy pontosan mennyi az uptime, hanem az, hogy a win-ek ott vannak a lista tetején.
  • BiroAndras #63
    "Hát nézd akkor ha egy webszervert üzemeltetsz, ahhoz azért néha egy két frissítést fel kell tenni a gépre."

    Persze, célszerű feltenni, de nem feltétlen létszükséglet. Ha jó tűzfal mögött van, és jó víruskereső fut rajta, akkor meg lehet spórolni.
    Meg aztán nem minden frissítéshez kell újraindítani a gépet.

    "Aki éveken át így foltozás nélkül üzemelteti a gépet az nem teljesen 100 -as, vagy az OS teljesen hibátlan."

    Teljesen hibátlan OS nincs. Legfeljebb nem olyan elterjedt, hogy érdemes legyen rá vírust írni.

    "A Linken a legnagyobb uptime 83 nap akár hogy is nézem. Éves Up timeot nem látok"

    Valamit nem jól nézel. Bár tényleg nincs túlmagyarázva a számok jelentése, de némi logikával rá lehet jönni, hogy mi micsoda. Pl. elég egyértelmű, hogy az uptime nem lehet 83 nap, mert azt még én is lekörözöm az otthoni XP-s szerveremmel.

    "még közelítőleg sem látok, próbáltam a számok mögé nézni, hogy mik lehetnek, milisec vagy fényév, de nem találtam konkrét meghatározást."

    Általában napban szokás megadni, és az 1000-1500 nap reálisnak tűnik.
  • BiroAndras #62
    "Ez nem szokás kérdése. Ennyi erővel az autóknak elég lenne ha 30-40 lóerősek lennének mert minek 130 nál többel menni úgy se szabad."

    Ez hülyeség. A lóerő nem csak a sebességhez kell, hanem a gyorsuláshoz is.
    Egyébként ezt nem értem hogy jön ide.
    Azt mondtam, hogy a szervereken nem szokás mindenféle random szoftver le-föl installálni. Ilyet az ember az otthoni gépén csinál, vagy tesztkörnyezetben. Aki éles szerveren ilyet művel, azt sürgősen ki kell rúgni. Éles szerverre csak oylan szoftver installál az ember, ami biztosan kell, és már ki van próbálva, ez esetben viszont nem szedi le másnap.

    "Illetve ha egy program vagy valamilyen alkalmazás fut és nem csak pihen akkor dolgozik, memóriából ide oda, majd a memória szépen fokozatosan betelik."

    Ez is hülyeség. Ha egy progi ilyet csinál, az egyszerűen bugos, és ha lehet le kell cserélni.

    "Utánna ha ki is lősz mindent akkor sem lesz olyan még közel sem mint bekapcs után. Tehát még cserélgetni sem kell."

    Ez sem igaz. Ha a bugos progit kilövöd, akkor visszakapod az összes lefoglalt erőforrást. Csak a 9x-eken volt olyan, hogy a progi kilövése után nem szabadult fel minden.

    "de egy komolyabb pénzügyes úgy meghajtja a gépet, hogy a start menüben kismillió program van a nap végére a használhatatlanságig lassul a gép, mindegy milyen a HW alatta. Ez esetben nem igazán a HW a ludas. De nem is a felhasználó."

    De, ez esetben a felhasználó a ludas. Normális cégnél a felhasználó semmit sem telepít. A rendszergazda rakja fel neki a munkájához szükséges cuccokat. Ezek meg általában jól működnek.
    Arról nem is beszélve, hogy ha agyon telepítik a gépet mindenféle szar progival, akkor se a HW, se az OS nem tehet semmit.
    Egyébként attól, hogy a start menü tele van, még semmi baja nem lesz a gépnek. Csak azokkal van gond, amik el is indulnak, vagy beleszemetelnek a rendszerbe.
  • BiroAndras #61
    "Hát valszleg nem nagyon konfigoltál még Win -en kivül mást"

    Nem sokat, de azért használtam már linuxot is.

    "Nem tudom milyen napokon/hónapokon át történő konfigolásról beszélsz."

    Hát, ha valaki még nem ismeri a linuxot elég alaposan, akkor egy rendes konfigolással eljátszik ennyit simán.

    "A next next a hozzá nem értőknek való, az ami menni megy csak ki tudja hogy alapon. 1-2 óra alatt össze lehet csapni bármilyen szervert, de az olyan is lesz."

    Sokan vannak kevésbbé hozzáértők. Pont arról van szó, hogy nekik jó a win, mert gyorsabban lehet vele eredményt elérni. Egyébként egy win szervert jól beállítani se tart sokkal tovább.

    "Ez nem verseny futás, szeretem megcsinálni normálisan azt amit a kezem közé adnak."

    Sok esetben bizony versenyfutás. Nem tudom, te hol dolgozol, de a legtöbb helyen irreálisan rövid határidő van mindenre.

    "Vagy megcsinálom jól vagy nem is fogok hozzá."

    Hát, ha te ilyen könnyen szerzel másik állást...

    "Úgy nem konfigolsz be egy árva szervert sem 1-2 óra alatt hogy utánna ne kelljen tutujgatni."

    Pedig én pont ezt csináltam egyszer. Win2K domain controllert raktam fel gond nélkül 1-2 óra alatt, és semmiféle probléma nem volt vele később sem. Ráadásul úgy kellett nekikezdenem, hogy fogalmam se volt róla, hogy hogy kell csinálni, mert a régi cucc váratlan elhalálozása miatt nem volt idő tesztelni.
  • Benoke #60
    Hát nézd akkor ha egy webszervert üzemeltetsz, ahhoz azért néha egy két frissítést fel kell tenni a gépre. Aki éveken át így foltozás nélkül üzemelteti a gépet az nem teljesen 100 -as, vagy az OS teljesen hibátlan. Ennek ez a két variációja lehetséges. Ha tudok többet szivesen fogadom. A Linken a legnagyobb uptime 83 nap akár hogy is nézem. Éves Up timeot nem látok, még közelítőleg sem látok, próbáltam a számok mögé nézni, hogy mik lehetnek, milisec vagy fényév, de nem találtam konkrét meghatározást. Ilyen formán bárki bárhogy értelmezheti.
  • Benoke #59
    "Szerveren ez annyira nem szokás."
    Ez nem szokás kérdése. Ennyi erővel az autóknak elég lenne ha 30-40 lóerősek lennének mert minek 130 nál többel menni úgy se szabad. Illetve ha egy program vagy valamilyen alkalmazás fut és nem csak pihen akkor dolgozik, memóriából ide oda, majd a memória szépen fokozatosan betelik. Utánna ha ki is lősz mindent akkor sem lesz olyan még közel sem mint bekapcs után. Tehát még cserélgetni sem kell.
    Főként baj ez egy munka állomás esetében. Persze csak office alkalmazásokra kell. Jól hangzik, elvileg el is birná, de egy komolyabb pénzügyes úgy meghajtja a gépet, hogy a start menüben kismillió program van a nap végére a használhatatlanságig lassul a gép, mindegy milyen a HW alatta. Ez esetben nem igazán a HW a ludas. De nem is a felhasználó.
  • Benoke #58
    "Azért az OS-t is kell néha adminisztrálni, és nem mindegy, hogy milyen nehéz, és meddig tart."

    Hát valszleg nem nagyon konfigoltál még Win -en kivül mást ebből a kijelentésből ez egyértelműen kitünik. Számomra legalább is. Inenntől kezdve olyanról bármilyen véleményt is alkotni amit nem ismersz azt elég nehéz megtenni.

    "Épp elég az egyszer. Nem mindegy, hogy 1 hónapig tart, mire mindent bekonfigolsz, és végre elindul, vagy 1-2 óra install, aztán Next-Next-Next és méris fut."

    Nem tudom milyen napokon/hónapokon át történő konfigolásról beszélsz. A next next a hozzá nem értőknek való, az ami menni megy csak ki tudja hogy alapon. 1-2 óra alatt össze lehet csapni bármilyen szervert, de az olyan is lesz. Ez nem verseny futás, szeretem megcsinálni normálisan azt amit a kezem közé adnak. Vagy megcsinálom jól vagy nem is fogok hozzá. Úgy nem konfigolsz be egy árva szervert sem 1-2 óra alatt hogy utánna ne kelljen tutujgatni.
  • BiroAndras #57
    "Egyébként te el szoktad olvasni és értelmezni pontosan amire válaszolsz?"

    Igen.

    "Nem akarlak megbántani, de web szerveről van szó."

    Miért, én mit írtam?

    "Tehát azt állítjátok, hogy hiba nélküli a windows?"

    Ezt nem állítja senki.

    "Minimálisan éves karbantartás szükséges a szervereknél, legyen az bármilyen."

    Ehhez képest a listán halom szerver van stabil 3 éves uptime-al. Elsősorban persze BSD, de win2K is van jópár.

    "Első körben nem túl sok win van magas uptime -al."

    A lényeg az, hogy van, nem is egy. Mellesleg linuxot egyet se látok, csak BSD-t, meg win-t.
    Mivel a szerververek közt csak nemrég terjedt el jobban a win, nem is várható sok több éves uptime-al.

    "Illetve az éveken át műküdő webszervert sem találtam meg. A pár hónapos intervallumokat láttam mindenütt."

    Lehet, én értelmezem rosszul, de szerintem napban van megadva az uptime, és felül 1500 körüliek vannak, ami négy évet jelent.
    Ráadásul, ha elolvassuk a faq-t, abban benne van, hogy az OS detektálása nem 100% (pl. proxy-k miatt). Szóval biztosabb a webszervert nézni. Gondolom az IIS nem fut linuxon, ami azt jelenti, hogy az első három gép is windows (valószínűleg 2K), BSD tűzfal mögött.
    De biztosan windowsos gép is van 3 éves.
  • BiroAndras #56
    "A Win pont azt nem szereti, ha sok programot cserélgetsz rajta, ez fut aztán amaz, aztán valami más megint más."

    Szerveren ez annyira nem szokás.
  • BiroAndras #55
    "Hát nézd fikázni valami amit nem ismersz azt baromi egyszreű. Javaslom hogy ne tedd. Mármint a Sz@r SW."

    Mivel nem konkrét szoftverről van szó, nem is ismerhetem. Viszont nekem az a tapasztalatom, hogy ha a win instabil, vagy lassú, akkor gyakran valami 3rd party szotver a ludas.

    "Mindenhol szép litániákat zengenek erről a stabilitásról, sőtt ennél az ominózus cégnél is, meg nyomultak, hogy óó igen évente max 1x - 2x kell ujraindítani. De a Logokban heti restart volt. Ilyen módon a központnak küldöttt havi rendelkezésre állási riportokat is rendszeresen meghamisították."

    Nem tuom ők mit csináltak, de nekem nem kellett semmit hamisítanom.

    "A havi restart szükséges sajnos."

    Nekem sose kellett.