Berta Sándor

Kémprogram-e a Windows eredetiségvizsgálója?

A Microsoft Windows Genuine Advantage Notification (WGA) nevű szoftvereredetiség-vizsgáló alkalmazása napi kapcsolatban áll a redmondi konszern szervereivel - állította blogjában Lauren Weinstein amerikai polgári jogi aktivista. A Microsoft ugyan ezt elismerte, de azt cáfolta, hogy a WGA kémprogram lenne.

Weinstein szerint ugyan arról lehet vitatkozni, hogy az eredetiségvizsgáló szoftver kémprogram-e vagy sem, azonban az sokkal egyértelműbb kérdés, hogy a Microsoft a WGA-nak köszönhetően így hozzáfér az illető személy IP-címéhez. Ez pedig számos kérdést vet fel.

"A program keretében a szerver az eredetiségvizsgáló alkalmazás segítségével csupán azt vizsgálja meg, hogy egy adott számítógépre telepített operációs rendszer jogtiszta-e vagy illegálisan másolt. A szakembereknek lehetőségük van lekapcsolni a WGA-t, azonban az semmilyen kényes adatot nem küld el a részünkre" - reagált az aktivista blogbejegyzésére a Microsoft egyik képviselője, aki szerint ezek a félelmek, azért jöhettek elő, mert nem adtak ki elég információt az alkalmazás működéséről.



A Heise német híroldal rámutatott, hogy amennyiben a WGA nem találja jogtisztának a feltelepített operációs rendszert, akkor minden indításkor felbukkan egy figyelmeztető felirat, miszerint: "Ez a szoftvermásolat nem legális" és az operációs rendszer csak azután töltődik be, ha a figyelmeztetésre kattintunk. Emellett a WGA állandóan kapcsolatot keres a Microsoft szerverével is.

Érdekes az is, hogy a WGA Notification akkor installálja magát egy számítógépre, hogy ha be van kapcsolva a Windows automatikus frissítési funkciója. A program így akár a felhasználó tudta nélkül is feltelepülhet a PC-re, hiszen hogy ha az illető ezt a funkciót automatikusra állítja és nem kér értesítést az aktuális frissítésekről, nem fog értesülni az alkalmazás feltelepüléséről sem. Ezenkívül szakemberek kimutatták, hogy a WGA letölt a www.microsoft.com/genuine/replacement/bioslist.xml címről egy xml fájlt, amely azonban csupán néhány jelentéktelennek tűnő adatot tartalmaz. A Microsoft tájékoztatása szerint ennek a teljesen ártalmatlan fájlnak a segítségével lehet a WGA-t akár deaktiválni is.

Az ártalmatlan jelzőnek ugyanakkor ellentmond, hogy amennyiben az eredetiségvizsgáló egy operációs rendszert illegálisan másoltnak jelölt meg, utána gyakorlatilag alig lehet eltávolítani. Csupán két lehetőség van: az egyik egy korábbi rendszervisszaállítási pont aktiválása, feltéve, ha ez a funkció aktiválva van, míg a másik a Windows Registry egy bejegyzésének kitörlése. Ha ezek után a Windows ismét felkínálja a WGA installálását, azt el lehet utasítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #56
    lehet fura, de én ezt a vezérlőt már alapból nem találom a bővítményekben
  • Rednek #55
    Windows Genuine Advantage Notification (WGA) eltávolítása:
    Vezérlőpult -> Internetbeállítások -> Programok (fül) -> Bővítmények kezelése... (gomb) és onnan már egyértelmű.
  • droland #54
    Annyira szánalmas divat ez a gates utálat :) az itthoni politikusaink sokkal szarabb emberek és rájuk még szavazunk... nem szánalmas? hm?
  • h4x0r #53
    Gates nem a te penzedbol fog kurvazni. Nem is lenne eleg ra >:-]
  • Pirisz #52
    Én le se baszom a wint! Faxom fog venni, ha veszek is akkor csak linuxot! Egy hogy szarér nem adok ki pénzt, főleg nem gatesnek, hogy abból kurvázhasson!
  • h4x0r #51
    A vietnami CS őrült nem a legális CS-be, hanem önnön hülyeségébe halt bele. Ha nem lett volna a játék, akkor is elég kreatív módon ölte volna meg magát. :)
  • bakterrier #50
    de a tüdőrák maradandó:D
  • A1274815 #49
    "A suliban pár doboz cigi áráért akartak windozt-office-t adni, mondtam hogy kösz nem :) inkább elcigizem, mert különben igy kidobom az ablakon."

    Hát nem tudom, az egyik szinte örökre a tied, a másikat meg szó szerint kifújod az ablakon. Illetve legális softwarebe még nem halt bele senki, kivéve egy őrűlt, Vietnámi, CS fanatikust.

    "vagy méginkább elviszem belöle fagyizni az unokaöcsémet :D"
    Na látod tudod te azt értelmesebben is elkölteni, mint hogy kifújnád az ablakon.
  • BiroAndras #48
    "Eddig is illegálisan használtam vinfost, ezután is úgy fogom. Miért? Hát csak azért, mert ez a szar nem ér meg 23k-t."

    Ha szerinted nem ér annyit, akkor ne használd.
    Vagy ha már lopod, legalább ne legyél rá büszke.
  • BiroAndras #47
    "Nekem havi 3kilot sem ér meg a WinXp. Ez a sok, apró részlet amit rendszeresen az örökkévalóságig kell fizetni minden apró szarra, felemészti az embert, mint ezer apró seb."

    Ezért nem kell hitelre vásárolni. Fizesd ki egyben, vagy ne vedd meg. Ez alól szerintem csak a kocsi meg a lakás lehet kivétel.

    "Az áruhitelt sem kedvelem, de azért legalább kapok valamit"

    Azt is nézted, mennyi a kamat? Néha az alapár dupláját is kifizeted.