Gyurkity Péter

Japánban fejleszt laptopokat az AMD

Az AMD Japánban építi fel legújabb laboratóriumát, ahol terveik szerint alacsony fogyasztású, úgynevezett "thin-and-light", azaz vékony és könnyű laptopok tervezése indul meg a közeljövőben.

A bejelentés szerint a cég tokiói boszorkánykonyháján az elkövetkezendő egy-másfél évben 15-20 fejlesztőmérnök kezdi meg munkáját. Feladatuk az alacsony fogyasztású, mobil processzorokra épülő noteszgépek, valamint egyéb elektronikai és kommunikációs eszközök kifejlesztése lesz. A cég szóvivője hangsúlyozta, hogy jelentős eredményeket várnak az új fejlesztőgárdától, amely mindvégig szoros kapcsolatban áll majd az AMD egyesült államokbeli, németországi és tajvani mérnökeivel is.

A lépés fontosságát jelzi, hogy a japán részleg vezetőjévé azt a Steve Polzint nevezték ki, aki évek óta az AMD fő tervezője. Polzin elmondása szerint a cég választása azért esett Japánra, mert az országban rengeteg jelentős laptop-gyártó vállalat működik. Kiemelte, hogy a hivatalos adatok szerint az elmúlt évben értékesített személyi számítógépek 55 százaléka noteszgép volt. Az AMD bejelentését követően a Sharp máris jelezte, hogy szívesen együttműködne az új laptopok kifejlesztésében és megépítésében.

Nem véletlen, hogy a processzorgyártó ilyen hangsúlyt fektet az új laptopok fejlesztésére. Az Intel tavaly szeptemberben hozta nyilvánosságra mobil processzorainak útitervét, amelyben kiemelte az alacsony fogyasztású chipekre épülő "thin-and-light" laptopok szerepét. Az asztali processzorok mellett az AMD a mobil chipek - és ezzel együtt a laptopok - piacán is az Intel riválisaként szeretne fellépni. A vállalat legfrissebb útiterve szerint az alacsony fogyasztású Mobil Athlon 64 2800+ és 3000+ megjelenése már a következő negyedévben várható, míg a "Lancaster" magra épülő Mobil Athlon 64 3400+ gyártása 2005 első negyedévében indul meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!