Figyelőnet

Elkészült a 100 dolláros laptop működő prototípusa

A Nicholas Negroponte által képviselt 100 dolláros laptop-koncepció óriási sikerének látszik, hogy elkészült az első működő modell.

A "laptopot minden gyereknek" elképzelés szerint sok millió követné az első, most bemutatott darabot, ha az ENSZ megfelelő támogatókra talál az ambiciózus terv megvalósításhoz. A fejlődő országok felzárkóztatására tervezett olcsólaptop-koncepció kezdeti szakaszában az Intel kifejezetten értelmetlennek bélyegezte a játékszernek látszó, kurblis masinát. A Microsoft sem mutatott különösen nagy érdeklődést a levelibéka színű laptop iránt.

Az OLPC (One Laptop Per Child) szervezet egyértelmű támogatói - az AMD processzorok gyártója és a Red Hat Linux - ezzel a bemutatóval, illetve a működő modellel a kezükben újabb támogatókat szerezhetnek a kormányoktól, az óriásvállalatoktól és az adakozó magánszemélyektől. A minimálisan 5 milliós gyártásra a pénz azonban meglehetősen lassan gyűlik, bár a terv támogatói minden nagyobb ENSZ-eseményt megragadnak a 100 dolláros eszköz bemutatására.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az olcsó laptop terveinek és első még nem működő modelljének bemutatására az ENSZ novemberi tuniszi internet-csúcstalálkozóján került sor, ahol igen nagy sikert aratott a bejelentés, bár Negroponte már egy éve dolgozik a terv megvalósításán.

A tervek szerint egy éven belül több millió példány készülhet el az olcsó gépekből, amelyekkel az észak és dél közötti információs szakadékot próbálják összekötni, és az ENSZ reményei szerint nagyban hozzájárulnak majd a fejlődő országok oktatásának megsegítéséhez. Az alacsony ár mellett a fejlesztők egyik fontos szempontja volt, hogy a gépek a civilizációtól távol, olyan helyen is használhatók legyenek, ahol nincs elektromos áram.

Néhány kormány már jelezte érdeklődését. Brazília várhatóan egymilliót vásárol az olcsó hordozható gépből, Kínával hárommillió gép vásárlásáról tárgyalnak. A program megvalósítását a Világbank is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #10
    Elégé ilyen játék laptop kinézete van.
  • pemga #9
    Fene a képeket levágta. Helyesen: .
  • pemga #8
    Hmm, nem semmi specifikációja van: 1280x900 kijelző, 500MHz proci 128 ram-mal. (A fényképeken levő kijelző prototípus, 800x480, a nagyobbal fogják szállítani.) Winyó helyett félgigás flash memória lesz (de van rajta 4 usb port, tehát külső winyót lehet rá csatlakoztatni). Kurbli valóban lesz rajta, de működni fog tudni hálózatról is :). (A kurbli: [img src=http://news.bbc.co.uk/media/images/41093000/jpg/_41093936_laptop_ap_416.jpg]) A display se piskóta, van fekete fehér erős kontrasztú módja is, hogy erős napfényben is látható képet tudjon produkálni. (A display 35$) Erősen por és kakóálló :). Nomeg a WiFi is gyárilag beépített, nem írja hogy melyik, szélessávút emleget, ami támogatja az ad-hoc networkinget. (WiFi antennák: [img src=http://static.flickr.com/46/151943190_5805cb8d8e.jpg?v=0]) Fedora 5.0-val szállítják.

    FAQ. Hát nem semmi. Fel is teszik a kérdést, hogy na és akkor mi a különbség egy 100 és egy 1000 dolláros laptop között. Szerintük nem sok, annyi hogy abban nagyobb a háttértár. Minimum 5 millió beérkezett rendelésnél kezdenek egy gyártani.
  • Vorpal #7
    Nade mégis, ha az állam én vagyok...
  • Cat #6
    nem az emberek veszik meg, hanem az államok. Brazilia, Kína stb. vesz többmilliót, és odaadja az iskolában tanuló gyerekeknek.
  • HappyBoy #5
    Az az ember rajta matrica vagy festék? Utóbbi esetben zavaró lesz :D
  • zidder #4
  • Vorpal #3
    3 éve hallgatom ezt az egész elmeháborodott populista faszságot...

    az istenér , ahová ezeket a gépeket szánják ott, az emberek napi 1 dollárt keresnek, és miafrancra mennek egy géppel mellé, ha kiadják mégis féléves keresetüket érte.

    Megin valamelyik képviselőnek kakaóbiztos gép kellett haza a fiacskájának.
    Szopás ez a világ igy.
  • greg971 #2
    Na a hozzánemértők ...és milyen korú gyerekekre gondoltak ? szerintem készítsenek 1000 példányt, osszák ki azoknak a gyerekeknek, vagy leendő felhasználónak, akiket meg szeretnének vele célozni. Várjanak egy kis időt, meglátják mennyi marad működőképes 1 hónap múlva :D ....sok sikert fejlesztők :D
  • raingun #1
    Hát érdekes, kiváncsi lennék a paramétereire. Az biztos hogy kurblis kell hogy legyen :-)