Rónai György

Az nVidia a laptopoknál is cserélhetővé teszi a videókártyát

Az nVIDIA bejelentette az új Mobile PCI Express Module (MXM) névre hallgató technológiáját, amely a jövő PCI Express alapú notebookjait egyszerűen bővíthetővé, és ezzel a grafikus megoldást illetően végre modulárissá teszi.

A szakértők szerint a jelenlegi notebook grafikus megoldások hátrányai egyértelműek. Mivel integrált grafikus chipekről van szó, rendkívül limitált a választék mind a gyártók, mind teljesítmény tekintetében. Ráadásul később nem lehet őket kedvünk szerint bővíteni, fejleszteni. Eleddig egyetlen olyan megoldás sem volt a mobil gépekbe, amely a személyi számítógépekben található AGP slothoz hasonlóan nyílt szabványú felületként bármilyen videokártyát fogadni tudott volna. Most azonban új távlatok nyílnak meg a jövő PCI Express csatlakozású notebookjai előtt.

Az nVIDIA MXM bármilyen gyártó - speciálisan erre kialakított - PCI Express videokártyáját tudja fogadni. Általa a notebook gyártók szabadon építkezhetnek, és megrendelésre bármilyen megoldással felszerelhetik majd gépeiket. Az MXM természetesen a későbbi fejlesztést is segíti, mivel cserélhető benne a mobil videokártya. Ez az interfész lesz a kizárólagos alapja az nVIDIA jövőbeli mobil GeForce 6 grafikus megoldásainak is.

Az MXM alapvető céljai közül a legfontosabb, hogy modulárissá teszi a notebookokat, szabad kezet adva a gyártóknak, és a felhasználóknak. Bármely gyártó mobil PCI Express megoldásából választhatunk majd, és akár később is variálható a konfiguráció. A PCI Express alapú notebookok piaci megjelenését várhatóan jelentősen felgyorsítja a megoldás.

A vezető notebook gyártók máris döntöttek, és a PCI Expresst kitűnő interfésznek ítélték meg ahhoz, hogy moduláris megoldásokra térjenek át. Rob Csongor, az nVIDIA mobil üzletágának menedzsere szerint a gyártók, és a felhasználók is üdvözölték az újdonságot. Természetesen az nVIDIA nem kevésbé örül neki, hogy a kezében tarthatja a jövő notebook grafikus megoldásainak alapját, ezzel valamelyest saját tempót diktálva a piacnak, és kitűnő alapot biztosítva a saját mobil NV4X termékcsalád elterjesztésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #18
    Láttad már Ezt?
  • sniper #17
    LOL. Mobil fronton inkabb az intel a piacvezeto az integralt szarjaival, az mas kerdes hogy mire jo az. Az nvidianak is van konkurrens mobil csipszete, pl. a gericomnal a blockbuster sorozatot radeonnal, a hummert meg fx5600-zal szerelik.
  • sniper #16
    Az 599-el kezdodo vonalkodosat. Ahogy Orsos Viktorescu megmondta. :D
  • sniper #15
    Az USAban szinte minden komoly talalmany vagy magyar, vagy nemet. Ez az igazi magyar tragedia hogy a mi talalmanyainkbol idegenek huznak hasznot. Ha lenne ra penzunk megvalositani magunknak, mar reg nem az USA lenne a legfejlettebb orszag.
  • valaé valaé ná #12
    Ha a hazafiságnál tartunk, nem látom az nvidia magyar vonatkozású érdekeltségeit, befektetéseit.
  • valaé valaé ná #11
    Egészen véletlenül az ATi szinte egyeduralkodó mobil fronton. Egészen véletlenül az nvidiának eddig nem sikerült igazán betörnie a mobil piacra. Viszont azt gyanítom, hogy tudnak valamit. Lehet, hogy valami nagy durranásra készülnek mobilfronton. Vagy csak egyszerűen tudják, hogy a birka sznoboknak könnyebb eladni egy kártyát, mint a laptopgyártókat meggyőzni.
  • janos666 #10
    Tehát a hazafias magyarok között nem vitás milyen kártyát is kell venni!
  • sniper #7
    Senki nem kotelez ra hogy kicsereld a kartyat, de legalabb ezentul megteheted.
  • sniper #6
    A lofaszt hulyeseg! Inkabb kiperkalsz mindig 4-5 kilot 1 uj notira, mikor eleg lenne csak a vidkartyat lecserelni mongyuk 1 kiloert?
  • TeszteloPontHu #5
    "Rob Csongor, az nVIDIA mobil üzletágának menedzsere"

    Az NVIDIA tele van magyarokkal, a PR menedzsert Tony Tamasi-nak hívják...