MTI

Rekord­vesz­te­ség a Vodafone-nál

A vártnál valamivel jobb eredmény mellett - értékleírások után - csaknem 15 milliárd font rekordveszteséget jelentett legutóbbi pénzügyi évéről a brit Vodafone mobiltelefon-szolgáltató, amelyet a Fitch Ratings azonnal le is minősített.

A világ legnagyobb mobilszolgáltatójának pénz­for­galmi többlete 11,77 milliárd font - egy részvényre 10,11 penny - volt a márciussal zárult pénzügyi évben, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és több a piaci várakozásnál is. Az adó előtti veszteség ugyanakkor 14,9 milliárd font volt - rekord a brit vállalatok történetében - az előző évi, 7,285 milliárdos többlet helyett, miután a cég 23,5 milliárd font érték­leírást számolt el a be­fek­te­té­se­ire, főleg a 2000-ben 100 milliárd fontért - az egyetemes globális gaz­daság­tör­té­net legnagyobb egyedi felvá­sárlási összegéért - megvásárolt német Mannesmann konglomerátum után.

A bevétele 29,35 milliárd fontra emelkedett az előző évi 26,678 milliárdról, meghaladva a vállalati előrejelzést. A Vodafone mindazonáltal meredeken, 49 százalékkal, részvényenként 6,07 pennyre emelte a részvényeseknek javasolt osztalékát. A cég papírja a keddi kereskedésben 1,88 százalékkal, 2,25 pennyvel 1,22 fontra emelkedett a Londoni Értéktőzsdén (LSE).

A Fitch Ratings Londonban bejelentette, hogy "A mínusz"-ra rontja az eddigi "A"-ról a Vodafone hosszú távú cégadósi besorolását, és "F1"-ről "F2"-re a rövid lejáratú kötelezettségek osztályzatát. A legnagyobb európai hitelminősítő a Vodafone "mérséklődő" bevételi és működési szintű szabadkészpénz-képzési kilátásaival és a részvényeseknek idén szánt 9 milliárd fontos visszatérítéssel indokolta a leminősítést. Mindez a Fitch szerint gyengíti a cég likviditását, és az adóssága növekedését valószínűsíti. A hitelminősítő továbbra is arra számít, hogy a Vodafone üzleti és pénzügyi profilja erőteljes marad; erre utal az új besorolások stabil kilátása.

A Vodafone a mai eredményjelentés után cáfolta azokat a piaci híreszteléseket, hogy ki akarna szállni fő amerikai mobilérdekeltségéből, a Verizon Wirelessből. Hétvégi londoni sajtóértesülések szerint a befektetők abban reménykednek, hogy a Vodafone el fogja adni a Verizon csoport mobilszolgáltatójában meglévő 45 százalékos részét, amiből akár 60 milliárd dollár is befolyhat. Arun Sarin, a Vodafone vezérigazgatója azonban keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a cég "elégedett" a Verizon-érdekeltség teljesítményével, és nincsenek tervek az amerikai befektetés eladására. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Vodafone "további terjeszkedési ambíciói korlátozottak", és a cég most elsősorban a szélessávú vezetékes internetpiaci megjelenésen gondolkodik.

A befektetők régebb óta megkérdőjelezik a Vodafone növekedési lehetőségeit, az erős versennyel terhelt, érett piacok viszonylag gyenge hozama miatt, és mert a cég a kizárólagos mobilszolgáltatásával lemaradni látszik a legújabb fejleményekről, hiszen számos versenytársa már egyesített mobil-, vezetékes, internet- és tévés multimédia szolgáltatásokkal igyekszik tért nyerni. A Vodafone maga már korábban jelezte, hogy a felzárkózó piacokat akarja jobban megdolgozni, miután a túlérettnek vélt japán piacról márciusban kilépett, és egyes híresztelések szerint csökkenteni akarja amerikai jelenlétét is - habár éppen ez az, amit kedden a cég vezetője igyekezett megcáfolni.

A legnagyobb japán széles sávú internetszolgáltató, a Softbank Corp. vette meg a Vodafone-tól annak japán részlegét. A Vodafone-nál 8,9 milliárd fontnak megfelelő vételárat közöltek, hozzátéve, hogy abból 6 milliárd fontot rendkívüli osztalékként kifizetnek részvényeseiknek. Az ügylet, értékleírás miatt, 4,9 milliárd fonttal terhelte meg a Vodafone mérlegét a márciussal zárult pénzügyi évben. Az eladás miatt azonban a Vodafone javította bevétel-növekedési előrejelzését, 8-9 százalékra a korábban jelzett 6-9 százalék helyett. A tényleges bevétel-növekedés végül halványan meghaladta a 10 százalékot.

Az érett piaci nehézségeket növelni fogja, ha elkészül az új EU-szabályozás a barangolási díjakra. Ezt megelőlegezve a Vodafone május elején bejelentette, hogy jövőre 40 százalékkal csökkenti a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított, úgynevezett barangolási díjakat. Ez azt jelenti, hogy Európán belül a jelenlegi átlagos 90 eurócentről 55-re csökken percenként a díj. Egyik versenytársa, a Deutsche Telekom nagy-britanniai mobilszolgáltatója, a T-Mobile UK azt közölte, hogy már most júniustól 45 százalékkal szállítja le a feltöltőkártyás telefonokról való európai hívások díjait, 81 eurócentre percenként.

Az Európai Bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a barangolás alapdíját percenként 30 eurócentre kellene csökkenteni. A díjak csökkentését célzó új szabályozás biztosítaná, hogy az üzemeltetők nem rónak ki a jelenlegi költségeknél jelentősen magasabb árakat más országok üzemeltetőire, szabályozná a kiskereskedelmi szintet is, emellett bevezetné a hazai árak szerinti díjszabás alapelvét, amely szerint az EU-n belül külföldre utazó mobilhasználóra mindig csak azokat a díjakat rónák ki, amelyeket a lakóhelye szerinti országban fizet. Az új uniós rendelet különösen azokat a barangolási-díjakat szüntetné meg, amelyek az EU-n belüli külföldi tartózkodás során fogadott hívásokra vonatkoznak.

A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben. Szerintük nincs szükség új szabályozásra, mert a verseny magától is lejjebb szorítja a barangolási díjakat, ám az EU-bizottság legújabb felmérése ezt nem igazolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joker Hun #19
    Nem kéne anyitt pofáznni?????????????Szerintem!!!!!!!!!!!!
  • Pakesz #18
    minden szaré leveszi a péndzt 2 hónap alatt 48 percet pofáztam és má 30ezeré tankoltam bele ez így nem kóser!!!
  • Neurotoxin #17
    Sztem meg a T-mobile menjen a sunyiba. '99 óta van telefonom, azóta is vagyok kártyás,de egyszerűen nem tudom 4000huf alá szorítani a kiadásomat, pedig domino napban vagyok(33/39Ft percenként). Most készülök váltani vodafone előfizura. Ott 18/28 az arány, egy ezres a havidíj, de akkor is jobban járok, mint a kizsákmányoló T.mobilenál!!grrr

    Ezt a Skoda dolgot meg nem értem!Különben is, mióta megvette a Volkswagen, azóta elég jó kocsikat gyárt a Skoda is....hülyegyerek pattints már fel inkább egy skoda motorháztetőt, a legközelebbi bemutató teremben....mindenhol vw+audi feliratok...

    Nade ez egy másik topic..
  • katz #16
    es szerinted mit kezdtem volna a skype-al az alatt a ket honap alatt, amig bekotottek a netet. Az olasz munkaero nem a sebessegerol es a munkakedverol hires...
    + a mobiltefon es a skype kozott van egy "kis" kulonbseg...
  • Radnix #15
    Kövezzük meg szjocib-ot
    Vagy térítsük jó útra:el kéne magyarázni neki hogy a T-mobile meg a Pannon jó a voda meg olyan mint a skoda :D
  • qtpman #14
    ez a vélemyénem a vodafonerol.....
  • szjocib #13
    Nem értem miért kell leszólni, fikázni a másik telefontársaságokat! Szabadon választhat mindenki! 4-ik éve vagyok voda előfizető, és számomra még mindig ez a legjobb... Egyetértek dondore-al. Ez egy pénzügyi, gazdasági fogás a vodától!
  • dondore #12
    Nos. Ugy latom paran felreertitek a hirt. Arrol van szo, hogy a voda megvette pl. a mannesmann nemet ceget nem keves pizert es e miatt a kiadasa miatt a merlege minuszos. Ezt persze majd igyekszik kitolni meg par evre, igy nem kell adoznia. Ez nem jelenti, hogy veszteseges lenne, sot!
  • GyaxyBoy #11
    Helyes! T-Mobile és Pannon megérdemel minden dicsőséget! Vodafone?! Nagy 00! Semmit érő! Sehol sincs! Szar agyonreklámozott fos cég! Csak az szereti a Vodát, aki nem volt még előfizetős! Telefonjaik szarok, hálózat szar, lefedetség is. Kiszolgálás undorító és vagy harminc csillagos bekezdés van, ami 3as betűmérettel van nyomtatva 5A oldalas lapon! Voltam 2év előfizi Pannon 2év Westel 2Hó Voda(2 éves hűséggel, fizettem vagy 40e hogy kijöjjek tőlük) majd most megint Pannon! Sehol sincs a Voda! Húzza le magát a WCn!
  • Radnix #10
    Jee! Had pusztuljon a férgese
    T-mobile forever