Gyurkity Péter

Hordoz­ható zene­lejátszók után online tárhelyek?

Több cég saját online tárhelyében véli felfedezni a fizetős zeneletöltő szolgáltatások és a hordozható lejátszók méltó utódját. Az érdeklődés egyelőre nem túl nagy, ám a helyzet változhat.

Érdekes tényre hívja fel a figyelmet a Reuters és a Billboard közös írása: egyes vállalatok a tengerentúlon ingyen, vagy alacsony összegért kínálnak online tárhelyet, amelyet kizárólag zenei fájloknak tartanak fenn. Véleményük szerint ez a megoldás idővel leválthatja a hordozható zenei lejátszók és fizetős letöltő szolgáltatások jelenleg még elterjedőben lévő kettősét, míg a szakértők kevésbé optimisták.

Példaként említik az MP3Tunes és a Streamload kezdeményezését, amelyek pontosan ilyen célból kínálnak online tárhelyet a felhasználóknak. Az Oboe évi 40 dollárért korlátlan kapacitást nyújt, a MediaMax névre hallgató szolgáltatás pedig 25 GB-ot kínál ingyen, havonta 30 dollárért pedig legfeljebb 1000 GB-ot. Mindezt kizárólag azok számára, akik zenei gyűjteményüket szeretnék biztonságos és könnyen elérhető helyen tárolni, és nincs lehetőségük ezt magukkal cipelni háttértárolókon, vagy akár lejátszójuk memóriájában. A két cég szerint ez a megoldás jóval rugalmasabb és biztonságosabb, mint a hagyományos fizetős szolgáltatások, amelyek a lejátszókra építenek.

"Az ötlet lényege, hogy az iTunes, a Rhapsody és a Napster által offline módon megvalósított paradigmát teljes mértékben a webre helyezzük át" - magyarázta Michael Corrales, a Streamload részéről, világossá téve, hogy ezzel kifejezetten a nagyobb játékosok pozícióját szeretnék kikezdeni. A cég minden lehetőséget megragad, legutóbb például a TiVo készülékekre terjesztették ki a kezdeményezést. Szolgáltatásuknak azonban van egy nagy hátránya: a DRM másolásvédelemmel ellátott tartalmakat nem tudjuk innen meghallgatni, vagyis az említett letöltőknél beszerzett dalokról le kell mondanunk.

Ezt a korlátot igyekszik megkerülni a Navio, amely a nagyobb kiadókkal kötött megállapodás alapján szabadon választható formátumban teszi elérhető a megvásárolt zeneszámokat. Ez különösen azoknak jöhet majd jól, akik időközben letöltő szolgáltatást és ezzel együtt lejátszót váltottak: a megvásárolt tartalmakat új formátumban szerezhetjük be, vagyis nem kell újra pénzt kiadunk értük.

Az említett cégek szerint a jövő megoldásával nézünk itt szembe, ám a statisztika egyelőre óvatosságra int: ezek a szolgáltatások eltörpülnek az iTunes és konkurensei mellett, és jelenleg esélyük sincs felvenni a versenyt a már bevált modellel. A várakozások szerint azonban a gyors, internetkapcsolattal együtt érkező PDA és egyéb hordozható készülékek elterjedésével változhat a helyzet, és ezek az online tárhelyek fontos szerephez juthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #19
    Na, azért nem kell átesni a ló nagy seggének a másik oldalára. Manapság meg az a világ, hogy ha valaki feltolja a seggét a nyilvánosság szintjére, akkor egy rakat haszonleső senki 10ezer forintért beír a Blikkbe, hogy "de XY kiskorában anarchista zenét hallgatott, ott voltam vele a koncerten". Szóval van már ez.
    Apropó, az ilyen prolikat miért nem lövik fejbe? :(
  • AgentKis #18
    Tök jó! A jövöben nem csak a komunikációnak, hanem pl. a zenehallgatási szokásainknak is lesz digitális "lenyomata" amit a megfelelő szervek majd elővehetnek, ha valami vaj van a füled mögött. És akkor megmondják majd, hogy nem lehet mondjuk politikus aki fiatal korában anarchista zenekart, vagy szkinhead zenekart hallgatott, meg nem lehet pap aki ateista számokat. Jó világ, de köszi nem kell...
  • Morden23 #17
    Nem, egy PDA egy multifunkciós kisszámítógép (Personal Digital Assistent). Kvázi egy laptop. Van olyan, amivel mobiltelefonálni is lehet. Klassz dolgok, csak 50x többe kerül, és sokszor nagyobb, mint egy átlag mp3player. Akinek van már PDA-ja, az biztos örül ilyesminek, de eddig is hallgathatott rajta zenét: felveszi a pda-ra, és lejátssza:)
    Zenehallgatásra PDA olyan, mint laptopot venni azért, hogy a vonaton is quake-ezhessek :(
  • Evil Merodak #16
    "A várakozások szerint azonban a gyors, internetkapcsolattal együtt érkező PDA és egyéb hordozható készülékek elterjedésével változhat a helyzet, és ezek az online tárhelyek fontos szerephez juthatnak."

    Van valakinek tapasztalata PDA-s zenehallgatásról? Van olyan egyszerű mint a hordozható mp3 lejátszó?
  • Morden23 #15
    Megértem, hogy az ASVAtól feláll a szőr a hátadon, nekem meg az Artisjus-tól, de kinek a pap, kinek a paplan.
    Az a baj, hogy a warez nem a "nagy" plasztikzenekarokat lehetetleníti el, hanem a kicsiket.
    Mondok példát, azok ma reggel remekül mennek.
    Filmet akarsz forgatni, mint független filmes. Nagy nehezem összehozod, legyen 1 millió az összeg. Elmegy az egész a moziba, hiszen ebből bevételt (legalább nullszaldót) szeretnél, hogy újabb filmet csinálhass. NA ILYENKOR gáz az, amikor a mozinéző közönség csökken a warezolás miatt. Az nem érdekel, ha az MI3 150millió helyett csak 130at hoz, Hollywood kibírja a fluktuációt. A kicsik, most induló művészek nem. Ezért van ott a Szilvi minden banzájon, mert még nem olyan kőgazdag, hogy leszarja a bevételi fluktuációt. A közhiedelemmel ellentétben, ezek az emberek is pénzből élnek:)
  • Gerygrey #14
    Pákó... Jaj csak azt ne :)

    Talán nem fogalmaztam pontosan, nekem a NOX-ból a Szilvivel van a bajom, aki az összes ilyen warezellenes banzájon ott hisztizik hogy jaj nem veszik a lemezt és gyerekek ne warezoljatok. Semmi gondom azzal ha valaki szereti a nox zenéjét, vagy feketepákót vagy Győzikét, csak engem hagyjanak békén az ASVA-val együtt.
  • Morden23 #13
    Kifejezetten rühellem az Oláh Ibolyát, de ne felejtsd el, hogy megveszik a Fekete Pákót is, pedig annak aztán tényleg nincsen sem zenei, sem más értéke. Legalábbis szerintem. De biztos lenne legalább 1 ember az országban (esetleg maga Ibolyka, vagy Pákó), aki vitába szállna velem, és elmagyarázná, hogy mennyien szeretik a zenéjét. Na bumm...
    Magyarán, adhatják drágán a szart, adhatják csak simán drágán, vagy adhatnak simán szart, ahogyan tetszik, mindegy... mivel a kiadók nem abból élnek, hogy valakik "letöltik a warezról", ezért egyértelmű, hogy van bevételük, és realizálnak profitot.
    Bármilyen nevetségesen hangzik, ami tényleg NAGYON SZAR, az megszűnik a francba rövid idő alatt. Ezek a periférián lévő szennyek pedig tartják magukat.
    De pont a NOXot ne vegyük már ide, egészen aranyosak, és nem is annyira szarok (legalábbis nekem tetszik, pedig normális embernek tartom magamat. Látod, ÉN SEGÍTEM ELŐ, hogy az általad gyűlölt NOX életképes maradjon:) biztos találnánk olyasmit, amit te szeretsz, és én rühellek:))
  • Gerygrey #12
    Én ugyan nem :) (a tescos hasonlat azért sántít, mert a zeneipar drágán adja a szart). És megveszik... És amíg megveszik a mocskot, nemkevesen, addig miért kell minket intermetezőket, tudatos fogyasztókat cseszegetni? Én akkor sem vennék Oláh Ibolya lemezt ha nem lenne warez. Ami jó azt megveszem (zenét nem, mert nincs megoldva normálisan az online értékesítés, de pl több legális szoftverem van)
  • Morden23 #11
    Azért azt is illik figyelembe venni, hogy ezek a "műanyag bandák" valakinek tetszenek. Álljon itt a példa:

    Berakom Józsit a Megasztárba. Nagyon jó, mert nem kell egy vasat sem fizetnem, hiszen még abból is a bevétel jön, hogy Józsi ökörködik a színpadon. Mire Józsi megnyeri a versenyt, egy fél ország már tudja, hogy ki volt az exe, annak hány abortusza volt, az anyjának volt-e kétoldai masztektómiája, satöbbi. A PR megvolt...
    Ezek után Józsira rááldozok némi zsetont, és kiadom a Józsi megasztárt. Már mindenki hallotta, elég szar, de legalább gagyi is, de... MEGVESZIK.
    Aztán jön a Józsi - Szívem dalai: megveszik sokan, és Józsi lejár. Józsi elmúlik, és jöhet egy újabb X a Megasztárba.
    Ezzel a következőt akartam mondani: senki nem erőlteti a műanyagbadnákat. Csak megveszik az emberek. Amígy megveszik őket, addig megéri futószalagon gyártani. Olyan ez, mint a TESCO cuccok. Olcsó, szar, de viszik.
    Ha nem lenne annyi ember, aki profitot termel a kiadóknak az ilyen selejtekből, akkor már nem lennének talpon. Ne felejtsük el, hogy "mi" finanszírozzuk ezeket (már hallom is az "én ugyan nem" beszólásokat").
  • turul16 #10
    "miért kell ezeket a műanyag bandákat erőltetni?", abol van a sok latínum.
    Ajánlom az SP 709 részt :) Amikor letartoztatják a rajzfilm főhőseit zene letöltésért. (Letölthető magyarul)
    Az internetnek hála a kiadók bezárhatnának, ha a zenekarok interneten árulnák csak a zenéjüket. Vagy mindenkitöl szednének egy általánydíjat, amit a zenekarok között letöltés fügvényében osztanának szét. (Ahogy most TV-Rádiónál mükködik)