Gyurkity Péter

Az Apple nem derítheti fel terveinek kiszivárogtatóit

Kellemetlen meglepetés érte a vállalatot a kaliforniai fellebbviteli bíróságon, ahol kimondták, hogy a perbe vont blogolók és újságírók mindössze munkájukat végezték és nem kötelesek kiadni forrásaikat.

A bizalmas adatokat közlő lapok pártján álló Electronic Frontier Foundation pénteken közölte a tárgyalás eredményét. Ebben többek között kimondták, hogy a három online újságíró és blogíró megvédheti forrásait, és nem kötelesek felfedni a bizalmas adatokat átadó személyeket. Az Apple éppen ezt szerette volna elérni, mivel elégtételre vágyott azon személyekkel szemben, akik - nagy valószínűséggel a cég alkalmazottjaiként - annak idején idő előtt lerántották a leplet terveikről.

Az AppleInsider.com, a PowerPage.org és a MacNN.com munkatársait még 2004 végén vonták kérdőre, amiért a vállalat szerint nagy kellemetlenséget okozva leplezték le készülő termékeiket. Az Apple azzal érvelt, hogy ezzel megsértették üzleti titkait, és mivel a blogolók nem tekinthetők újságíróknak, elégtételt követelhet a tervek korai leleplezése miatt. Érvelésük tavaly meghallgatásra talált a bíróságon: akkor kimondták, hogy az Apple joggal perelheti be a rajongói oldalakat a bizalmas információk közlése miatt.

A mostani döntés a korábbi ítéletet fordította meg, hangsúlyozva, hogy a bíróságnak nem áll módjában megkülönböztetni egymástól a legitim és nem legitim híreket. Hasonlóképpen elvetették Steve Jobsék azon ötletét is, miszerint a szolgáltatókat kellene kötelezni az érintett személyek email forgalmának kiadására, hogy bizonyítékokat keressenek a törvénytelenségek elkövetésére. "A bíróság ezzel állást foglalt az információ szabad áramlásának megvédése mellett" - üdvözölte a kedvező döntést Kurt Opsahl, az EFF jogásza. Ez egyben azt is jelenti, hogy a titkaikat féltő nagyvállalatok - mint például az Intel - a jövőben több problémával lesznek kénytelenek szembenézni, legalábbis ami az elégtétel követelését illeti.

Az Apple egyelőre nem reagált a hírre, így azt sem lehet tudni, hogy tovább ragaszkodnak-e igazukhoz, vagyis a fellebbezés mellett döntenek-e vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cue #7
  Tehát ha az ipari kémkedésem eredményét egy blogon teszem közzé, akkor nem ér a nevem?!?
  Érdekes...
 • pemga #6
  Hmm, mégiscsak újságírásnak számít a blog :P
 • Macc #5
  Hat igy:)

  Viszont nem a rajongoit izelgette sztem, hanem pont egy sajat alkalmazottjat (valoszinuleg) akarta elkapni...
 • Vorpal #4
  Ezért is beleharapott alma a logója.
  2 év és kukacot is rajzolnak rá,)
 • NEXUS6 #3
  Ha valamelyik cég a saját rajongóit izélgeti, és azt hiszi hogy ettől neki jobb lesz, ott valami komoly gond van.

  Szerintem
 • Giorgiooo #2
  hát így
 • Darth Sith #1
  hát így jártak.