Gyurkity Péter

Katonai célokat szolgál­hat­nak a we­bes tér­kép­tech­no­ló­giák

Az amerikai védelmi minisztériummal szoros kapcsolatban álló egyik ügynökség a Microsoft Virtual Earth technológiáját szeretné felhasználni saját céljaira - humanitárius, biztonsági és katonai szempontok jöhetnek számításba.

A National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) a napokban jelezte, hogy a jövőben szívesen alkalmazná a térképtechnológiát, amely szerintük több területen is segítségükre lehet. Az ügynökség humanitárius, békemegőrző és nemzetbiztonsági célokat emleget, de a védelmi minisztériummal ápolt kapcsolatuk révén többen úgy vélik, közvetlenül katonai szempontok alapján döntenének a szolgáltatás felhasználásáról.

A Microsoft valamivel több mint egy évvel ezelőtt jelentette be saját megoldását, amely révén a vetélytársak - elsősorban a Google - hasonló szolgáltatásával szerették volna felvenni a versenyt. Elsöprő sikert nem arattak ezzel a lépéssel, hiszen a keresőcég oldala a mai napig a legnépszerűbb az internetezők körében, de egymás után kötöttek partneri megállapodást különböző cégekkel, akik a technológiában rejlő lehetőségeket igyekeztek kihasználni. A szolgáltatás azóta kisebb változáson esett át: a Live-éra meghirdetésével a Virtual Earth is átalakult, és új néven, Local Live-ként jelent meg újra a világhálón.



A két fél már a hónap közepén közölte együttműködési szándékát. Ebből megtudhatjuk, hogy az NGA legutóbb a Katrina hurrikán utáni helyreállítási munkálatok segítésére használta fel a technológiát és a jövőben is ez marad az egyik fontos alkalmazási terület. Az együttműködés keretében a szoftvercég mind műholdas, mind madártávlatból készült fotókkal is ellátja az ügynökséget - ez utóbbiak alacsony magasságban tartózkodó repülőgépekről készülnek, 45 fokos szögben.

Természetesen a Microsoft is új előnyökre számít a partnerség kapcsán, és ez nem feltétlenül az anyagiakra vonatkozik: a vállalat a kormányzati ügynökség tudástára iránt érdeklődik, geodéziai, különböző mérési és térképészeti információkra és adatokra, amelyeket felhasználhatnak az oldal tökéletesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #61
    A kötekedésen kívül más nem megy neked, igaz?
  • hmarci #60
    ???
  • rigidus #59
    "Szóval ezeket akkor mind magadra értetted, "ugye?"

    Hat persze vazze, azert irtam neked. Sot a kerdojeleket is csak huncutkodasbol tettem oda. Erdekes szelektiv megfigyelo vagy kulonben.
    (mar az is baj ha az ember probal beilleszkedni?)


    "te voltál a takarító? :)"

    Igen, de neha foztem kavet is.


    "Kissé komolytalan vagy."

    Hat hulye is az aki komolyan vesz tegedet.


    "Tárgyi tudás nulla, kekeckedés és mimózáskodás 100%.

    Komplett "tudasmegallapitas" 4-5 post utan (TSZ elnok mar lehetnel). Ez egyebkent erre szakosodott intezmenyeknel tobb eves folyamat mellesleg, ez (lol) "rendkivul korultekinto" emberre es intelligenciara vall, hogy neked hasracsapva is megy. (le mernem fogadni meg kapok legalabb meg 5 "tudasmegallapitast", meg ervek hianyanak a hajtogatasat ugy, hogy kozben az eg vilagon semmi erdemlegeset nem kozolsz)

    BTW, szamold am a postokat, rendkivul fontos, hogy az utolso hozzaszolas a tied legyen, kulonben az erzekeny onerzeted vegzetes csapasokat fog elszenvedni. De, hogy lasd kivel van dolgod, az utolso az a tied lehet...
  • wanek #58
    "Egyebkent meg dolgoztam mindket muholdas ezkozzel, raadasul ugyan anna a cegnel." - te voltál a takarító? :)

    "Akkor tanuljunk egy kis illemet egy kicsi nosztalgia mellett." - oké. Lássuk, hogy szerinted mi az illem:
    "Csak nem faluru gyutt kend uram?
    Csak nem szovegertesi problemak?
    Csak nem write-only?
    Csak nem pcforum?
    Csak nem Mr. neuropszihopata?
    Csak nem ... ?"
    Szóval ezeket akkor mind magadra értetted, ugye? Kissé komolytalan vagy. Tárgyi tudás nulla, kekeckedés és mimózáskodás 100%.
  • rigidus #57
    Nem ragozom tovabb kerlek szepen, mivel - veled ellentetben - en hihetetlenul bekesen tudok este aludni akkor is, ha nem bizonygatom az igazamat habzo szajjal vicsorogva random kivalasztott embereknek.

    Akkor tanuljunk egy kis illemet egy kicsi nosztalgia mellett.

    "Nem veled volt bajom, hisz nem is ismerlek..."

    Akkor ezt most olvasd egybe ezekkel:

    "Ne kábíts."

    [...]

    "Hamut egyfolytában szóthatsz a fejedre, mert össze-vissza hablatyolsz."

    [...]

    "Ismét egy nagy hozzáértésről tanubizonyságot tevő duma"

    [...]

    "Szerintem ne hintsd a képzelgéseidet, mert csak magadat égeted."

    Csak nem faluru gyutt kend uram?
    Csak nem szovegertesi problemak?
    Csak nem write-only?
    Csak nem pcforum?
    Csak nem Mr. neuropszihopata?
    Csak nem ... ?

    Es itt mar regen nem a GPS holdakrol van szo, ha nem vetted volna eszre, hanem alapveto motivacio hianyarol ami eleve ertelmetlenne teszi, hogy barmirol is beszelgessek veled.

    Ja, jut eszembe, "kedves" wanek:

    =- !!IGAZAD VAN!! -=

    ... csak, hogy kellemesen szunyizzal az ejszaka.

    Egyebkent meg dolgoztam mindket muholdas ezkozzel, raadasul ugyan anna a cegnel.
    Reszemreol ennyi...
  • hmarci #56
    Glonas-nak hívják. Müködő képes ?
  • wanek #55
    "Oke, koszi a korrekciot. Most mar frissultek az emlekeim, en a GPS holdakkal kevertem." - az oroszoknak is van GPS rendszere, de az kőkeményen katonai céllal működik.
    A GPS rendszer nem képeket közvetít, és nem kell hozzá pár "millás" berendezés.
    Tehát szerintem ne ragozd tovább, mert értelmetlen.
  • wanek #54
    Felesleges ez a mimózáskodás. Nem veled volt bajom, hisz nem is ismerlek, hanem azzal, amit írtál, vagyis a tévhiteiddel, amit tényként tettél közzé.
  • rigidus #53
    "Ezzel nem cáfoltad azt, hogy az ismereteid a dologról nagyon hiányosak.

    Mert tok felesleges ketszer leirni:
    Oke, koszi a korrekciot. Most mar frissultek az emlekeim, en a GPS holdakkal kevertem.

    Maskor ha ugy erzed, hogy valakinek az ismeretei hianyosak, akkor valasszal hozza olyan hangnemet, hogy az ne legyen rest figyelmet forditani rad. A masik pedig, erre a vagdalkozosdira, - amit generaltal itt a topicban - (nezz korul) csak annyit tudok mondani, hogy a mindennapi problemaidat vidd el mashova, erre vannak megfelelo szemelyek, mert nem feltetlenul erzem, hogy raszolgaltam volna arra amiket irtal. Lehet, hogy amerre te jarsz ez hetkoznapi szertartas resze, en viszont kerlek tartsd szem elott, hogy vannak emberek akik ilyen megnyilvanulasoktol csak kerekre nyilt szemekkel neznek rad.

    A vita es vagdalkozas kozt pedig egy oriasi szakadek van, ezt illene felismerni. Ha valakinek a hozzaszolasaval van problemad, annak a hozzaszolasat kritizald, ne pedig a szemelyet.

    Koszonom.
  • Vorpal #52
    kösze a korrekciót - csillagász leszek