Berta Sándor

Szenátor bírálta a Bush-kormány megfigyelési politikáját

Az amerikai kormány olyan irányba megy, ahol fontosabb a terrorizmus elleni harc az egyének jogainál. Ennek a véleményének adott hangot a tizenhatodik alkalommal megrendezett Computer Freedom and Privacy Conference (CFP) rendezvényen Patrick Leahy amerikai szenátor.

A politikus elmondta, hogy ha az egykori alapítóatyák azokat a mércéket vették volna figyelembe, amelyek szerint ma az Egyesült Államok működik, akkor kérdéses, hogy megszületne-e a The Bill of Rights vagyis az 1689-ben megszületett Jognyilatkozat. E szerint ugyanis a törvényeket a választott parlament hozza; a hadi és pénzügyekben a parlament dönt; a király joga a választáskor a többségi párt tagjaiból a miniszterek kinevezése; létre kell hozni a független bíróságot, stb. Sok történész ezt a dokumentumot tekinti az Egyesült Államok megszületéséhez vezető Függetlenségi nyilatkozat elődjének.

Leahy a washingtoni konferencián tartott beszédében leginkább azt kifogásolta, hogy a Bush-kormány alatt kiterebélyesedett a totális megfigyelés. Ma már elfogadottak az olyan módszerek, mint a személyekre lebontott adatgyűjtés, az elektronikus megfigyelések és lehallgatások, a biometriás igazolványok bevezetése, a rádiótechnikás azonosítóchipek egyre több termékben való megjelenése. Ezekbe a kérdésekbe ráadásul az állampolgároknak vajmi kevés beleszólásuk van.

Bárki rákerülhet egy feketelistára. Leahy példaként említette szenátortársa, Edward Kennedy esetét, aki valahogy felkerült egy ilyen listára és nem akarták felengedni a repülőgépre. Később Bush elnök telefonon kért tőle elnézést. De mi van, ha ez egy átlagos amerikaival történik meg, rajta ki fog segíteni? A politikus rámutatott arra, hogy bár fontos a terrorizmus elleni harc, el kell kerülni az emberi jogok sárba tiprását.

Az amerikai állampolgárok nem akarják magukat egy hatalmas digitális börtön lakóiként érezni, ahol elvileg mindent szabad - ám többnyire ez csak az államra igaz.
A demokrata szenátort az egyik legfelvilágosultabb amerikai politikusnak tartják. 1995-ben másodikként a szenátus tagjai közül már volt weboldala, részt vett a Freedom of Information Act nevű törvény kidolgozásában. Patrick Leahy évek óta az emberi és a polgári jogok egyik legnagyobb szószólójának számít az amerikai szenátusban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #15
    "Tudjuk hogy nem normálisak és álszentek de ha nekik ez megfelel..? Náluk mega multik irányitanak akiknek aza jó ha pl:xy-rol mindent tudnak fogyasztoi szokásai stb... ezt a harcot nekik kell megvivni.Remélem nálunk soha nem lesz ilyen."

    Ezzel mar elkestel azt hiszem. Ha van bankszamlad ahova a fizetesedet kapod, maris megfigyeles alatt vagy. Tudjak, hogy mennyit keresel, mire koltesz, stb. Egy bank (legfobbkeppen) abbol el, hogy hitelt ad. Hitelre azoknak van szuksege akiknek - keresetukhoz merten - viszonylag "nagy" osszegre van szukseguk.

    Nezzunk egy gyors FAQ-ot is hozza:

    Kik ezek?
    Javareszt atlagemberek. Minnel tobb ilyen "penztelen" van, annal nagyobb a kereslet a hitelre.

    Mire ker kolcsont?
    Leggyakrabban lakasra/hazra, kocsira. Minnel dragabb egy haz, annal valoszinubb, hogy kolcsont ker. Ingatlanarakat mestersegesen felverik, ellehetetlenitik a "kispenzueket", az autoarakat pedig viszonylag alacsonyan tartjak, de hitelhez elegendoen magasan, amelyek a viszonyagosan gyenge minoseg mellett elobb-utobb javitasra, vagy alkatreszre szorulnak, amelyrol tudjuk, hogy az araikat szandekosan magasan tartjak, hogy vagy "vegyel alkatreszt es jarj rosszul", vagy "vegyel uj autot es jarjon ujbol mindenki jol". Majd igy telik le az eleted es a vegen amikor megoregszel, halabol kiszurjak a szemedet apropenzzel, hogy meg a futesszamladon is sporolnod kelljen.

    Akkor kiknek az erdeke felverni az arakat, a fizeteseket pedig alacsonyan tartani?
    Mindenkinek akinek erdekeben all. Bankok, biztositok, iparosok, ill. lasd fentebb. Mindenki kolcsonad, meg "biztosit" neked, akik korabban felhalmoztak azt a fizetoerteket, amit nem kaptal meg a fizeteseddel egyutt.

    Lesznek Mo-n valaha is "nyugati" fizetesek?
    Lesznek bizony. Nyugati arak es fogyasztasi szokasok mellett.

    Mikor lesznek?
    Majd ha a fogyasztoi szokasokat sikerul pazarlo szokasokka manipulalni. (Mo-n meg erre varni kell) Akkor felporog a vasarlas uteme, tobbszor fel lehet szamitani a horribilis arakat szar fizetes mellett.

    Jobb lesz az eletszinvonal, ha a fizetesek emelkednek?
    Nem. Mert az arakat is hozzaigazitak. Pl. en Nagy-Britanniaban elek, itt egy 300km-es vonategy kb £50 ez mostani arfolyamon nezve 19000FT.

    Mekkora keresetbol?
    kb heti £400-500. Most tappenzen vagyok, £70 kapok minden heten. Ki lehet szamolni, hogy akkor mire eleg £75 lakber mellett. Arra, hogy segelyert konyorogj az onkormanyzatnal, meg arra, hogy feleljed a kemeny munkaval felretett penzedet. Kiknek jo ez? Na kiknek...

    Akkor atbasznak minket a vezetok mikor azt mondjak, hogy "nyugatra tartunk"?
    Igen atbasznak benneteket, es meg rohognek is markukban, hogy megkajaljatok. Nem egy emberrel talalkozom aki Kozep-Europabol ide jon es az itteni emberek egyszeruen nem ertik, hogy minek. Aki itt szuletett is menekul innen. Elmennek az USA-ba, Ausztraliaba, Uj-Zelandra, stb.
  • HUmanEmber41st #14
    Hajrá szenátor úr, hajrá Amerika!!
    :) :) :) :)
  • nedudu #13
    Amerika=idiótinizmus
  • Praetor #12
    A jenkiknek a "freedom" szócska a kólával és a hamburgerrel egyenlő. Ez egy olyan fogalom, aminek a jelentéséről csak halovány képük van, és aminek a szajkózása az értelmetlen és patriotizmusukkal együtt jellemzi az amerikai közfelfogást.
    Majdnem olyan birkák mint mi vagyunk.
  • formatuq #11
    egyes orszagokban a szabadsag definicioja:
    szabad orszagban, szabad akaratodbol azt csinalsz amit SZABAD.
  • junior117 #10
    http://netert.hu/main/index.php?option=content&task=view&id=109
    ajánlom mindenki figyelmébe.
  • junior117 #9
    Tudjuk hogy nem normálisak és álszentek de ha nekik ez megfelel..? Náluk mega multik irányitanak akiknek aza jó ha pl:xy-rol mindent tudnak fogyasztoi szokásai stb... ezt a harcot nekik kell megvivni.Remélem nálunk soha nem lesz ilyen.Mondjuk nálunk is divat a vásárloi kártya +elektronikus fizetés azzal meg mindent lehet tudni emberekröl.
  • echo #8
    Hát igen, lehet lassan inkább megérné, ha tízévente felrobbantana valaki egy felhőkercolót, de a közben levő időszakoz nem árnyolná be az amerikaihoz hasonló politika, titkos szervezetekkel, titkos börtönökkel, kínzásokkal, megfigyeléssel, adatgyűjtéssal... nehéz ügy.
  • exxile #7
    nem josolok nagy jovot neki..
  • rigidus #6
    Le a kalappal az urge elott. Lehetne szaporitani az ilyeneket, en tamogatnam.