61
  • wanek
    #61
    A kötekedésen kívül más nem megy neked, igaz?
  • hmarci
    #60
    ???
  • rigidus
    #59
    "Szóval ezeket akkor mind magadra értetted, "ugye?"

    Hat persze vazze, azert irtam neked. Sot a kerdojeleket is csak huncutkodasbol tettem oda. Erdekes szelektiv megfigyelo vagy kulonben.
    (mar az is baj ha az ember probal beilleszkedni?)


    "te voltál a takarító? :)"

    Igen, de neha foztem kavet is.


    "Kissé komolytalan vagy."

    Hat hulye is az aki komolyan vesz tegedet.


    "Tárgyi tudás nulla, kekeckedés és mimózáskodás 100%.

    Komplett "tudasmegallapitas" 4-5 post utan (TSZ elnok mar lehetnel). Ez egyebkent erre szakosodott intezmenyeknel tobb eves folyamat mellesleg, ez (lol) "rendkivul korultekinto" emberre es intelligenciara vall, hogy neked hasracsapva is megy. (le mernem fogadni meg kapok legalabb meg 5 "tudasmegallapitast", meg ervek hianyanak a hajtogatasat ugy, hogy kozben az eg vilagon semmi erdemlegeset nem kozolsz)

    BTW, szamold am a postokat, rendkivul fontos, hogy az utolso hozzaszolas a tied legyen, kulonben az erzekeny onerzeted vegzetes csapasokat fog elszenvedni. De, hogy lasd kivel van dolgod, az utolso az a tied lehet...
  • wanek
    #58
    "Egyebkent meg dolgoztam mindket muholdas ezkozzel, raadasul ugyan anna a cegnel." - te voltál a takarító? :)

    "Akkor tanuljunk egy kis illemet egy kicsi nosztalgia mellett." - oké. Lássuk, hogy szerinted mi az illem:
    "Csak nem faluru gyutt kend uram?
    Csak nem szovegertesi problemak?
    Csak nem write-only?
    Csak nem pcforum?
    Csak nem Mr. neuropszihopata?
    Csak nem ... ?"
    Szóval ezeket akkor mind magadra értetted, ugye? Kissé komolytalan vagy. Tárgyi tudás nulla, kekeckedés és mimózáskodás 100%.
  • rigidus
    #57
    Nem ragozom tovabb kerlek szepen, mivel - veled ellentetben - en hihetetlenul bekesen tudok este aludni akkor is, ha nem bizonygatom az igazamat habzo szajjal vicsorogva random kivalasztott embereknek.

    Akkor tanuljunk egy kis illemet egy kicsi nosztalgia mellett.

    "Nem veled volt bajom, hisz nem is ismerlek..."

    Akkor ezt most olvasd egybe ezekkel:

    "Ne kábíts."

    [...]

    "Hamut egyfolytában szóthatsz a fejedre, mert össze-vissza hablatyolsz."

    [...]

    "Ismét egy nagy hozzáértésről tanubizonyságot tevő duma"

    [...]

    "Szerintem ne hintsd a képzelgéseidet, mert csak magadat égeted."

    Csak nem faluru gyutt kend uram?
    Csak nem szovegertesi problemak?
    Csak nem write-only?
    Csak nem pcforum?
    Csak nem Mr. neuropszihopata?
    Csak nem ... ?

    Es itt mar regen nem a GPS holdakrol van szo, ha nem vetted volna eszre, hanem alapveto motivacio hianyarol ami eleve ertelmetlenne teszi, hogy barmirol is beszelgessek veled.

    Ja, jut eszembe, "kedves" wanek:

    =- !!IGAZAD VAN!! -=

    ... csak, hogy kellemesen szunyizzal az ejszaka.

    Egyebkent meg dolgoztam mindket muholdas ezkozzel, raadasul ugyan anna a cegnel.
    Reszemreol ennyi...
  • hmarci
    #56
    Glonas-nak hívják. Müködő képes ?
  • wanek
    #55
    "Oke, koszi a korrekciot. Most mar frissultek az emlekeim, en a GPS holdakkal kevertem." - az oroszoknak is van GPS rendszere, de az kőkeményen katonai céllal működik.
    A GPS rendszer nem képeket közvetít, és nem kell hozzá pár "millás" berendezés.
    Tehát szerintem ne ragozd tovább, mert értelmetlen.
  • wanek
    #54
    Felesleges ez a mimózáskodás. Nem veled volt bajom, hisz nem is ismerlek, hanem azzal, amit írtál, vagyis a tévhiteiddel, amit tényként tettél közzé.
  • rigidus
    #53
    "Ezzel nem cáfoltad azt, hogy az ismereteid a dologról nagyon hiányosak.

    Mert tok felesleges ketszer leirni:
    Oke, koszi a korrekciot. Most mar frissultek az emlekeim, en a GPS holdakkal kevertem.

    Maskor ha ugy erzed, hogy valakinek az ismeretei hianyosak, akkor valasszal hozza olyan hangnemet, hogy az ne legyen rest figyelmet forditani rad. A masik pedig, erre a vagdalkozosdira, - amit generaltal itt a topicban - (nezz korul) csak annyit tudok mondani, hogy a mindennapi problemaidat vidd el mashova, erre vannak megfelelo szemelyek, mert nem feltetlenul erzem, hogy raszolgaltam volna arra amiket irtal. Lehet, hogy amerre te jarsz ez hetkoznapi szertartas resze, en viszont kerlek tartsd szem elott, hogy vannak emberek akik ilyen megnyilvanulasoktol csak kerekre nyilt szemekkel neznek rad.

    A vita es vagdalkozas kozt pedig egy oriasi szakadek van, ezt illene felismerni. Ha valakinek a hozzaszolasaval van problemad, annak a hozzaszolasat kritizald, ne pedig a szemelyet.

    Koszonom.
  • Vorpal
    #52
    kösze a korrekciót - csillagász leszek
  • wanek
    #51
    Ezzel nem cáfoltad azt, hogy az ismereteid a dologról nagyon hiányosak.
  • rigidus
    #50
    Azt hiszem, hogy az ilyen hangvetelu hozzaszolasokra szoktam azt mondani, hogy vegyel egy vudubabat meg szazas szeget aztan vonulj vele felre egy sarokba.

    Tenyleg nem ertem, hogy miert csak vagdalkozva lehet egyesekkel kommunikalni.
  • wanek
    #49
    szóthatsz=szórhatsz
  • wanek
    #48
    Hamut egyfolytában szóthatsz a fejedre, mert össze-vissza hablatyolsz.
    Mit is írtál?
    "Maradjunk annyiban, hogy a google az Egyesult Allamok katonai muholdjait hasznalja erre a celra. Egyebken nagyon nincs mit hamisitani a felveteleken, ha van vevod (5-6 millaert mar egesz jot kapsz), egy laptopod meg egy telepitet DatCom, aztan te magad is keszithetsz ilyen kepeket."
    Vagyis te KATONAI műholdról szövegeltél.

    Ismét egy nagy hozzáértésről tanubizonyságot tevő duma:
    "A jelenleg foldkoruli palyan levo, Fold felszinet fotozo muholdak - tudomasom szerint kivetel nelkul - az Egyesult Allamok tulajdonat kepezi."
    A többiek már leírták, hogy már boldog-boldogtalannak van SAJÁT műholdja...

    Nem akarom tovább vesézni, pedig lenne mit. Szerintem ne hintsd a képzelgéseidet, mert csak magadat égeted.
  • virs lee
    #47
    A levegő is katonai célokra szolgál, mert ha nem lenne, megdöglene az ellenség...
  • hmarci
    #46
    Helyes Gondolat !
  • teddybear
    #45
    Egyébként meg nem tudom minek cirkuszolnak. A kémek mindig megvették a nyilvános forrásból származó térképeket, könyveket, újságokat. Most jött hozzá még egy forrás. De ugyanúgy használják ezt ők is.
  • teddybear
    #44
    A földet megfigyelő műholdak általában közelebb vannak, egyszerűen közelebbről kisebb nagyítás, kisebb távcső is elég.
    A geostacionários(szinkron) műholdak erre csak korlátozottan alkalmasak, a rálátási szög miatt. A megfigyelő műholdak általában poláris pályán keringenek, így előbb-utóbb a Föld minden pontját szemügyre vehetik.
  • hmarci
    #43
    Geostacionárius műholdakra gondolsz ? Meteorológiai műholdak ! 36000 km magasan.
  • Vorpal
    #42
    nem a lebegéshez nem kell üzemanyag - tudtommal az olyan a geocentrikus műhold, egyszerüen a föld forgásával megegyezően haladnak, igy állnak tképpen...
  • teddybear
    #41
    Ebben az esetben marad a futár, vagy a gyorsposta. A fizikai hordozót nehezebb lemásolni, de ez sem lehetetlen.
  • teddybear
    #40
    "vannak pozicionalhato holdak, amelyek zona felett tarthatok hosszabb ideig is"

    Inkább több műholdat szoktak ugyanazon pályán reptetni, egysorban. A lebegtetéshez üzemanyag kell, sok. Honnan vennék? Ott nincs tankerműhold.
  • Vorpal
    #39
    Egyetértek, van alaposabb felserités is ennél, és katonai kezekben minden kis ország kezében is pontosabb topográfiai adatok lehetnek, mint a google earth - végül is akkor megegyeztünk : ez az egész szart sem és és megyek megnézem rajta DISNEYLANDET
  • Vorpal
    #38
    ja oppa rossz topic bocsi,)))
  • Vorpal
    #37
    Azért látom, megint eljutottunk oda, ahová pl. az IWIW témával -- ott egy csomó személyes adatunk, és végül kidiskuráljuk, hogy az egész le van szarva, mert ugysem tud senki semmitsem kezdeni vele.

    Pl számomra a titkositással kapcsolatban az egyetlen parám a munkák küldése - a szellemi termékem, nem szeretném, ha központi helyen nyilt forráskódban, vagy nyilt módon tárolódna 4 évig

    Lehet, hogy para, de ez egy multimmilliós befektetésnél. már nagy kérdés. cégadatok, munkák, forráskódok, az állam birtokában....
  • rigidus
    #36
    Ez ugyszinten igaz, a mai modern hadviseles elkepzelhetetlen lenne alapos felderites nelkul. Viszont az is teny, hogy ha epitessz fabol egy robotrepulot, az is tud uberfasza fotokat kesziteni, meg az orhelyekrol is.
  • Vorpal
    #35
    Azért megemliteném, hogy pl. egy hadmüvelet szempontjából több mint optimális a terep vizuális jó ismerete - ez minél élethűbb - pl.fehérház, a katonák annál kevésbé találják magukat idegen terepen, amikor ki kell rángatni a jenki kabinetet az ablakon...
  • rigidus
    #34
    Oke, koszi a korrekciot. Most mar frissultek az emlekeim, en a GPS holdakkal kevertem. Azok tartoznak a Pentagon fennhatosaga ala.

    Hamu a fejemre.
  • rigidus
    #33
    A kem muholdak az mas kategoria, vannak pozicionalhato holdak, amelyek zona felett tarthatok hosszabb ideig is, de en nem akarok ebbe az iranyba elkanyarodni. :-)

    En csak arra reagaltam a hozzaszoloknak, hogy ezek az eszkozok eddig is elerhetok voltak, egy terrorista szervezetnek pedig nem igazan okozott problemat egy ilyen vevokeszulek megvetele es uzembehelyezese. Aki fenykepeket akart kesziteni katonai letesitmenyekrol az eddig is megtette inkognitoban egy mobil vevoallomasrol, mittomen mondjuk terepjarobol, akkor miert tartanak oda a segguket az oroszlannak egy Google Earth-n keresztul, ahol meg azt is nyilvantartjak, hogy mi erdekli a legjobban.

    A masik meg, hogy ezt is hulyesegnek tartom, mert ha pl egy tizenket eves gyerekekbol allo iskolas csoportot odaultetsz a Google Earth-hoz, hogy megkukucskalhatnak meg olyan epuleteket is vele ahova csak a "nagyok" mehetnek be, akkor melyik az a kivancsi nebulo amelyik nem fogja mondjuk a Pentagont, vagy a Feher Hazat nezegetni internet szakkor alatt.

    Ez ugye a Google logjaban ugy fog szerepelni, hogy az Iszapszentmotorosi Gipsz Jakab Altalanos Iskola gyanusan a gonosz tengelyehez tartozik, mert hetente tobbszaz alkalommal nezegetnek USA-beli miniszteriumokat, vagy katonai reptereket. Vajon hany iskola van a vilagon, ahol a tanar neni/bacsi szivesen elkalauzolja a gyerekeket titkos letesitmenyekhez, csupan azert, hogy a kivancsisagukra alapozva megszerettesse veluk a tantargyat.
  • teddybear
    #32
    QuickBird => DigitalGlobe
  • hmarci
    #31
    Korrekt !
    Bár szerintem az IKONOS és a QUICKBIRD kereskedelmi műholdak.
    A SPOT műholdprogramot a Francia kormány indította.
    Az amerika kormány tulajdonában két(?) katonai műholdcsalád van a SDS és a Lacrosse, ezek felvételei titkosak. Egyes források szerint a felbontás mértéke 10 cm. (elég hihetetlen)

  • teddybear
    #30
    IKONOS => European Space Imaging
  • teddybear
    #29
    "európai ENVISAT, az amerikai Landsat és a francia SPOT földmegfigyelő mesterséges holdak" Üzemeletetőik az európai (ESA) és a francia (CNES) űrügynökség, illetve a NASA.

    Az amerikai űrhivatal (NASA) három olyan műholdat is indított, melyek segíthetnek a trópusi ciklonok eddigieknél jóval megbízhatóbb előrejelzésében.

    A holdak a TRMM, a QuikSCAT és az Aqua nevet viselik, és adataik egyik felhasználója az NHC, azaz a(z amerikai) Nemzeti Hurrikán Központ. Meg azok, akiknek van hozzáférésük.

    Forrás:Űrvilág.hu
  • rigidus
    #28
    Ezek mar eleve ugy lettek tervezve, hogy polgari feladatokat is kepesek legyenek ellatni.
  • teddybear
    #27
    Ez a működési leírás inkább a kereskedelmi képfelvevő, ill a nemzetközi meterorológiai műholdakra jellemző. A kém(katonai) megfigyelő műholdak inkább kódolt, ha kell másik műholdon keresztül relézett átvitelt használnak, hogy a megfigyelt ország lehetőleg ne tudja pontosan, hogy mi is érdekli a kukucskálót.
  • rigidus
    #26
    Az vilagos, de en konkretan ezekre a holdakra ertettem: "LANDSAT, SPOT, IKONOS, QUICKBIRD"
  • teddybear
    #25
    Vannak üzleti alapon fellőtt műholdak is.
    Azonkívül, az USA -án kívül biztos rendelkezik kém, vagy megfigyelőműholddal Oroszország, Kína, Franciaország. Rajtuk kívül meg még néhány kisebb ország, is küldött fel bérrakétán műholdat. Pl. az oroszok is, de a franciák is vállalnak pénzért pályára-állítást. Tudom, hogy Indiának is, és Japánnak is vannak fent műholdjai.
  • rigidus
    #24
    En ugy tudom, hogy ezek a holdak nem privat holdak, hanem a pentagonhoz tartoznak.
  • rigidus
    #23
    Morden23, wanek:

    A jelenleg foldkoruli palyan levo, Fold felszinet fotozo muholdak - tudomasom szerint kivetel nelkul - az Egyesult Allamok tulajdonat kepezi.

    Magyarorszagon es vilagszerte is van tobb ezer civil/kormany szervezet amely ezeket az eszkozoket berli az US Army-tol (Pl, meteorologia, talajkutatas, terkepeszet, stb.). Most nem fogok ide irni konkret szervezeteket, mert fantaziaja mindenkinek van.

    Aztan latok itt tovabbi nagy butasagokat is a tobbi hozzaszolotol, ugyhogy meg mielott ujabbak szuletnenek elmondanek nehany dolgot ezekrol a muholdakrol. Legalabb is ami nem bizalmas informacio.

    Ezek a muholdak foldkoruli palyan keringenek, mondhatni szaguldanak. A foldi vevoallomasok tizedmasodperc pontossaggal tudjak, hogy mikor melyik muhold fog latoterbe kerulni es az antenna tanyerjat abba az iranyba forditja, ahonnet az varhato lesz. A muholdak nem tarolnak kepeket, folyamatosan keringenek es amit latnak azt realtime sugarozzak a foldre, fuggetlenul attol, hogy azt fogadja-e valaki, avagy sem. Amikor az egy vevo hatokorzetebe er, a vevoantenna folyamatosan kovetni fogja a tanyerral, egeszen addig amig a horizonton el nem tunik. Atlagosan 3, 3.5 percet tartozkodik egy-egy vevo a veteli zonaba, ezalatt az ido alatt tobb tizgigabajtnyi kepanyagot rogzit a vevoallomas. (fuggoen attol, hogy milyen elofizetese van) Ahogyan elhagyja a zonat a hold, a vevotanyer raall a kovetkezo poziciora, ahonnet majd a kovetkezo muhold erkezik. A holdak atlagosan minden 1, 1.5 oraban jelennek meg a veteli zonaban, ugyanazon holdak viszont mar mas vertikalis koordinatakon erkeznek vissza. Egy-egy felvetel keparanya kb. 1:5, ami azt jelenti, hogy kb. 100km szeles eszak-del iranyu csikot huz le, kb 500 km hosszan. A holdak hibrid uzemuek, infra es lathato feny tartomanyban kepesek kepet feldolgozni es - ellentetben a az elozoekben olvasottakhoz - 90 fokos hajlasszoget zar be a foldfelszinre. Tehat az urfelveteleken ha epuletet latsz, annak csak az arnyeka es a teteje lathato, kiveva a Pizzai Ferdetorony, meg meg par masik. a masik jellegzetessege pedig, hogy a kepek nem perspektivikus jelleguek (mint a legifelveteleknel), hanem mondhatni, minden "laposnak latszik".

    A polgari elofizetok hozzaferese korlatozott a muholdakhoz, az o keszulekeik csak vevo uzemmoduak, nemely regebbi hold csak gyengebb felbontasra kepes, de a beerkezo azok mindig hitelesek.

    [i]"Ne kábíts."[/]

    wanek, nem tudom, hogy milyen tarsasaghoz vagy szokva, de biztosithatlak, hogy nem vagyok SG.hu-s "drog arus" suttyo.
  • Möci
    #22
    Nem műholdról beszél a cikk 45 fokos szögben, hanem légifelvételről