Berta Sándor

Házirobotot mutatott be a NEC

A japán elektronikai konszern Papero néven mutatta be elképzelését a jövő otthonainak védelméről. Szenzorok, beszéd- és arcfelismerés - ezek a technológiák hozzájárulhatnak az intelligens és biztonságos háztartások létrejöttéhez.

A jövő otthonainak biztonságában nagy szerep hárulhat majd a robotokra. A CeBIT-en a NEC a gyakorlatban is bemutatta az elképzeléseit. A kiállított robot köszöntötte a megjelenteket.

"Megmutattuk egy kétéves gyereknek, el volt ragadtatva tőle. Azonban ez a robot nem játékszer, hanem a biztonsági rendszer része. Képes ugyanis arra, hogy a ház lakóinak digitális fényképét és hangját is eltárolja, így bármikor azonosíthatja őket és így kiszűrheti, ha illetéktelen tartózkodik a lakásban" - nyilatkozta a hannoveri kiállításon a NEC képviselője. A CeBIT-en mindenki megcsodálhatja, megérintheti a közel 40 cm magas és hat kilogramm súlyú robotot. Bárki beszélhet hozzá, integethet neki. A lényeg az, hogy az emberek elfogadják, egy robot is része lehet az életüknek, házuk biztonsági rendszerének.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A rendszer részét képezi az arc- és a beszédfelismerés, a beszéddel történő irányítás, a különböző (ultrahang, infra-, lézeres stb.) szenzorok. Ezek és a robot egyaránt részét képezik a NEC által Papero néven bemutatott számítógépes biztonsági hálózatnak. A rendszer előnye, hogy szabadon programozható és beállítható. Így akár azt is ellenőrizheti, hogy a nagymama vagy a nagypapa bevette-e az előírt gyógyszermennyiséget. Amennyiben nem, akkor emlékeztetheti erre az illetőt.

A robot vészhelyzetben értesítheti a háziorvost, a mentőket, a rendőröket vagy a tűzoltókat. Mivel a robot beépített mobiltelefonnal és kamerákkal is rendelkezik, így a szülők felhívhatják a lakást és élő képen nézhetik, hogy mi történik éppen a lakásban. A biztonsági rendszer tehát akár bébiszitternek is kiváló. Sok funkció beállítható, csak a családtagokon múlik, hogy éppen milyen feladattal vagy feladatokkal bízzák meg a gépi házőrzőt.

S hogy mikor válhat a tervekből valóság? Nos, a NEC képviselői szerint legalább öt esztendőre van még szükség a rendszer tökéletesítésére. Ez idő alatt szeretnék elérni, hogy a robot mérete és súlya a jelenlegi harmadára zsugorodjon össze. A digitális őr persze nem lesz olcsó mulatság, legalább 1000 euróba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #19
    ennél japánabb már nem is lehetne a kinézetük : )
  • DEXTER92 #18
    LoL
    Kétéves gyerekekkel tesztelik
  • kobaltaelezo #17
    Nekem már van egy ennél sokkal fejlettebb változat. Cézár a neve és Német-juhászkutya típusú. Szenzációs.
  • Secretx #16
    Nem baj.. majd lekoppintják a kínaiak és akkor az ára kb 10000 ft lesz Kici olcó és még abból is lehet alkudni
  • apocalypse0 #15
    szinte ingyen lesz
  • noss #14
    "A rendszer előnye, hogy szabadon programozható és beállítható."
    poén lesz, ha majd az otthoni átlagfelhasználók leülnek beprogramozni a cuccukat! :)

    lehet hogy veszek majd én is ilyet, ha vigyáz a macsekokra (nem keni őket a falra mikor közlekedik) és lesz benne min. szénmonoxid érzékelő meg ilyenek :)
    ő lesz itthon a szekjuritis, tőle kell majd engedélyt kérni, hogy behozhassak idegeneket, pl csajokat a lakásba ;)
  • DEXTER92 #13
    Ki nem állhatom a robotokat `-´
  • bertino #12
    #1
  • vgez #11
    csak az a furcsa hogy nincs keze, szerintem a sony ügyesebb és abba is bele lehet tenni ezeket a funkciókat lehet hogy kicsit drágább de 5 év múlva ki tudja hány cég fog kijönni hasonlóval és akkor az árak is lejjebb mennek
  • data4 #10
    a szemébe remek lézerágyuka lehetne rakni akkor hatásosabb lenne