Berta Sándor

Egyre többe kerül az IT-biztonság

Ugyan a számítástechnikai és az informatikai vállalatok egyre többet költenek rendszereik biztonságára és kevesebb üzemzavar is van, azonban mégis folyamatosan nő a cégek biztonsági hiányosságokból adódó vesztesége.

A brit IT-társaságoknak évente átlagosan 14 milliárd euró kárt okoznak a vírusok, a kémprogramok, a hackertámadások, valamint az adatok eltűnése, ellopása - ez derült ki a Pricewaterhouse Coopers tanácsadó cég által a brit kormány megbízásából elkészített felmérésből. Ez az összeg sokkal nagyobb a két évvel korábban becsültnél. Mindez azért érdekes, mert a brit IT-szektorban szerepet vállaló vállalatok azóta jóval többet költenek a biztonságra.

A biztonságra fordított összeg a cégek felénél nőtt

A helyzet olyan szempontból is változott, hogy míg korábban több kisebb kárt okozó üzemzavar volt, addigra most már jóval kevesebb az ilyen esetek száma, azonban a károk összege jelentősen megnőtt. Ugyan a cégek 99 százaléka megfelelően biztosítja például a bizalmas vagy titkos adatokat, ám az online bűnözők így is megtalálják a védelmi rendszerek gyenge pontjait és megszerzik az őket érdeklő információkat. Ezt általában a zsarolás követi és sajnos a legtöbb társaság inkább fizet, hogy visszakapja anyagait, mert fél, hogy kiderül a kínos ügy, mintsem hogy vállalja az ügyfelei haragját.


A vállalatok 70%-a naponta menti le az adatokat

Gondot okoz az is, hogy a munkatársak túlterheltek. Egy átlagos brit IT-vezetőnek például tíz különböző azonosítót kell megjegyeznie, ez pedig csak növeli a rendszer sebezhetőségét, hiszen minél több a jelszó, annál nagyobb a veszély, hogy az egyik illetéktelen személy kezébe kerülhet. Érdekesség, hogy egy brit felhasználó legfeljebb két vagy három jelszót használ.


A legdurvább biztonsági események felét vírusok, ötödét rendszerhibák okozzák

Egyre több cég működésében tölt be nélkülözhetetlen szerepet az internet. A brit IT-vállalatoknak csupán a hatoda nyilatkozott úgy, hogy akkor sem lenne nagy gondban, hogy ha a világháló kiesése miatt offline kellene működnie. Vírusirtót ugyan a társaságok 99 százaléka feltelepít a számítógépeire, 88 százalékuk rendszeresen frissíti is őket, azonban kémprogram ellenes szoftvert már csak néhány vállalat installál a PC-ire. Szintén kívánnivalót hagy maga után a vezeték nélküli rendszerek védelme is. Száz WLAN-hálózattal rendelkező brit informatikai cég közül húsz rendszere védtelen a betolakodókkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #3
    "Például Win XP.. Naponta vagy 10 MBnyi frissitést akar leszedni ez a szerencsétlen"

    Hülyeségeket beszélsz - havonta 1x ad ki a Microsoft frissítéscsomagot - konkrétan nem emlékszem mekkora méretű volt az utolsó, de általában max. néhány megáról van szó. Ha neked naponta tölt le tíz megákat, akkor ott nagy baj van.
  • Carbine #2
    Talán megkéne nézni, h mire is költik azt a temérdek pénzt!!!

    Amúgy meg... Például Win XP.. Naponta vagy 10 MBnyi frissitést akar leszedni ez a szerencsétlen, és a 99%-a (ha nem több) biztonsági hiányosságok javítására!!!
  • combat #1
    Megint egy újabb felmérés. A brit kormányt ki izzította be, hogy készítessen valakivel egy ilyet? Ha vírusirtót 99 % felrak, de spyirtót csak néhány, akkor ki v. kik?
    Összeesküvéselméletek ruleznek!

    Vállalati gépeken vírusok, trójaiak és backdoorok, spywarek tömkelege... Szánalmas. Vagy inkább baromság.