Berta Sándor

Amerikai kínzási információk az afgán piacon

Újabb botrány robbant ki az Egyesült Államok Szárazföldi Hadseregénél. A korábbi esethez hasonlóan ezúttal is bizalmas információkat tartalmazó adattárolók kerültek illetéktelenek kezébe.

Úgy tűnik, nem csupán egyetlen esetben fordult elő, hogy bizalmas adatok szivárogtak ki az amerikai hadseregből. A helyszín a korábbi esethez hasonlóan ezúttal is az afganisztáni Bagram városának piaca volt. Az már biztosra vehető, hogy ezek az adattárolók is a város közelében lévő amerikai katonai támaszpontról származnak, az azonban továbbra is rejtély, hogy ezek az információk hogyan szivároghattak ki?

A bagrámi bazársorból előkerült USB-kulcsokon többek között amerikai tisztek nevei és mobiltelefonszámai olvashatók. Már önmagában ez is elég bosszantó lehet a Pentagonnak, azonban ezenkívül megtalálhatók az adathordozókon az úgynevezett egy kínzási módszer teljes eszköztárának leírása is. A dokumentum pontosan leírja, hogy az együttműködésre nem hajlandó foglyokat miként lehet jobb belátásra beírni, egyes testrészeken, valamint érzékeny pontokon való fájdalomokozással.


A bagrami légibázis

A korábbi ügy után az amerikai katonák átkutatták a teljes bagrámi piacot és minden fellelhető memóriakártyát és más adattároló eszközt felvásároltak. A kiszivárgott hírek szerint a katonák több ezer dollárt fizettek ki az információ-visszaszerzési akció során. A mostani botrány múlt hét pénteken robbant ki, ekkor jelentek meg az első pletykák, azonban csak mostanra derült ki, hogy valóban megtörtént bakikról és nem hírlapi kacsáról van szó.

A Pentagon reakciója nem váratott sokáig magára. A védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy azonnal vizsgálatot indítottak, annak kiderítésére, hogy hogyan szivároghattak ki az adatok a támaszpontról és kik a felelősek a történtekért. Ahhoz persze nincs szükség vizsgálatra, hogy megállapítsuk: az újabb számítástechnikai adatkezelési baki egyáltalán nem tesz jót az amerikai hadsereg megítélésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxoror #17
    Pillanatnyilag Irán megszállásához az USA-nak nincs elég szabad katonája, vagy feladják Irakot vagy sorkatonákat visznek Iránba.
  • Praetor #16
    Ha lesz, az nagyon véres lesz. De a jenkik tarolni fognak. A tengerészgyalogságot odavezénylig a technikával együtt és stipistopi...

    De az iraki helyzet fog ott is kialakulni, és azt pedig még egy jó ideig nem fogják tudni orvosolni. Mindenkit meg nem irthatnak ki.
  • haxoror #15
    Főleg amerikai
    Iránnal nagyon be fognak fürödni már ha egyáltalán meg merik támadni.
  • fawcet #14
    Meg vér is.
  • SonicBoom #13
    a következő megálló az usa hadseregnek meg úgyis irán, úgyhogy lesz olaj bőven.
  • Tbone #12
    Afganisztant sem ok nelkul szalltak meg. Allitolag Tadzsikisztanban talaltak eleg nagy koolaj mezoket, de csak 2 fele vihetik a csovezeteket. Iranon vagy Afganisztanon es Pakisztanon keresztul. Pakisztan mar az Amcsik talpat nyalja, Afganisztant meg ugye tudjuk. Ezert kell egy megfeleloen kikepzett es Amerika barat allami Afgan hadsereg, hogy meg tudja vedeni a koolajvezeteket.
  • Zenty #11
    Nézőpont kérdése ,hogy kih a terrorista!
    Aki tv-én keresztül informálodik és tényként fogja fel az alapbol már nem jóh!Mert az iraki meg a többi ugymond rossz fiu vidékeken kivül az egész világon az amcsi a jó gyerek a legjobb stb. reklám megy és ami persze nem igaz!
    A kinzás meg azért ciki az usának mert ugye ök a jo fiuk és nem csinálnak hivatalosan ilyeneket ,csak a terroristák csinálnak ilyeneket ugye? USA betartja a genfi egyezményt érted :D
    Szal az arabokat se kell félteni,de max a 10 % igazán terroristának nevezehtő! A többi meg felkelő a megszállás ellen stb. De amcsinak mindenki terrorista aki nem hodol be neki ugye...
  • Georgie1224 #10
    Praetor gondolatai kiegészítve mindenkinek ajálott a Fahrenheit 9/11.

    Egyébként a legnagyobb terrorszervezet USA hadereje.
    Irakot csak az olaj miatt rohanta le, és nem talált semmi olyan jellegű fegyvert sem (mert nem volt idejük oda vinni) amit az ENSZ keresett (fegyifegyverek). Röviden kellett neki az olaj. Most Amerikai befektetők zsebébe megy a pénz az iraki olajból.
    Kinek volt ez jó nos van egy ország, ami megalakulása óta háborúzik és a közel keleten van. Ez az egyik a másik pedig a Szaudiak.
    De az összes kérdésre a filmben van válasz. Kivéve az ország kilétéről amit írtam. Azt mindenki maga találja ki. (Az országban 5év a sorkatonai szolgálat, és nők is hadkötelesek.)
  • Praetor #9
    Ott már nem lehet háborúról beszélni, hanem csak megszállásról.

    Ha pedig megszállás van, akkor az idegen elnyomó hatalommal szemben olyan fegyvert használnak ami hatásos. Ez pedig a bumm. A jenkikkel már régóta nem lehet szót érteni. Az más tészta, hogy az irakiak nem is próbáljták meg.

    2 ezer éve élnek ott ilyen mentalitású arabok. És csak most rinyál a nyugat a fanatikusok miatt, hogy micsoda dolog.
    Most hogy fontossá vált a kőolaj amivel "sajnálatos" módon bőségesen ellátta őket az ég, rögtön gonosz öngyilkosmerénylő arabok lettek belőlük.

    Amúgy meg a legnagyobb terrorszervezet a világon a CIA az Alkaidával karöltve, amit a '80-as években pont a cia hozott létre. Azóta mondogatják hogy függetlenedett a szervezet, de valljuk be: a jenkik mikor engedtek el a kezükből kiváló fegyvereket?
    Ráadásul a szept.11. gazdaságilag igen jól jött az usa-nak. Mily meglepő.
  • GulaSoft #8
    Hogy hol a terrorista?
    Nézd a tv-t mikor felveszik élőben hogyan robbantanak fel egy amerikai terepjárót az út mellé elhelyezett pokolgéppel, miközben mámorosan üvöltözik allah nevét!!!
    Ha te barátodat kéne kiskanállal összeszedni, akkor kíváncsi lennék a véleményedre.
    Nem védem az amcsi katonákat, de nem kell sajnálni az arab fanatikusokat sem.
    Mind a 2 elég nagy barom, az egyik azért mert elhúzhatna már onnan a francba, a másik meg azért mert a saját népéből inkább megöl 10-et, hogy egy amcsi is velük pusztuljon!