Gyurkity Péter

Az EU egyelőre nem ajánlja az OpenDocumentet

A közösség nem túlzottan örül annak, hogy a szabványügyi szervezet elfogadta a formátum új státuszát. Mivel a Microsoft is az ISO szabvány elérésére törekszik, két formátum közül kellene választani.

Amint arról a napokban beszámoltunk, az ISO és az IEC megtárgyalta és elfogadta az OpenDocument formátum szabvánnyá emelésének javaslatát. A nyílt forráskódú platform támogatóinak pozíciója ezzel nagyban javult, mivel immár joggal várhatják a kormányok és vállalatok érdeklődésének erősödését. Mi több, az érdeklődésen túl a kormányzati részről jelentkező támogatásra is számíthatnak. A jelek szerint azonban nem mindenki örül annak, hogy hamarosan két ISO szabvány vetekszik majd egymással.

Már az elfogadás pillanatában tudni lehetett, hogy a Microsoft szintén ilyen lépésre törekszik, természetesen saját megoldása, a licencköteles Office XML kapcsán. A szoftvercég irodai csomagjai ugyanis alapesetben nem támogatják a nyílt formátumot, így az leginkább az ingyenes OpenOffice szoftverekre támaszkodhat, míg Redmond tovább járja saját útját. Éppen ez zavarja az Európai Unió illetékeseit, akik ennek tudatában nem szeretnék teljes mértékben a nyílt megoldást ajánlani: az Európai Bizottság e-kormányzati ügyekért felelős részlege, az IDABC egyelőre elzárkózik a kizárólagos támogatástól.

"Valószínű, hogy a valamikor a jövőben a nyílt formátumok ajánlása mellett döntünk majd. A másik oldalon azonban nem sok esélyt látok arra, hogy kizárólagosan az egyik megoldás támogatása valósulna meg, főleg, ha két rivális ISO szabvány jön létre. Minden bizonnyal érdekegyeztetésre ösztönözzük majd az érdekelt feleket, hogy hosszútávon egyetlen közös formátum szülessen meg" - nyilatkozta a ZDNet-nek az IDABC egy tagja.

A dolog érdekessége abban áll, hogy a szabvány elfogadása ellenére sem javulhat az OpenDocument helyzete, hiszen az EU esetében felmerült aggodalom más kormányzatokat, vállalatokat is elriaszthat a korai döntéstől. Emiatt pedig elillanhat az az előny, amit éppen a szabványosítás megvalósulásától reméltek a platform támogatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • strogg #9
  sajnos ebből háború lett:(((
  Az m$ lexarja pl: a linuxosokat. Én meg kénytelen vagyok lexarni az m$-t. Nincs ez így jól:(
 • BiroAndras #8
  "Hát, mivel az MS formátuma zárt, ezért az sose lesz rendesen támogatva az OO.oban"

  Az új office XML alapú formátumot fog használni. Tehát nem zárt. Viszont licensz köteles, ha jól tudom.

  "Ráadásul több platformon is hozzáférhetőek."

  Az MS nagyjából leszarja a többi platformot, amíg a win magasan a legelterjedtebb. És ugyanezért szerintem a legtöbb felhaszálót se érdekli a többi platform.
 • GABOR16 #7
  Én egy ideje már ODT-t használok . És, hogy az EU nem ajánja jelenleg nem izgat, én megvagyok vele elégedve .
 • rigidus #6
  Ez szep dolog, csak az M$ - szokas szerint - bojkottalni fogja az SP-kel.
 • whitehawk #5
  Hát, mivel az MS formátuma zárt, ezért az sose lesz rendesen támogatva az OO.oban, az ODT pedig 3-4 alkalmazásban. Pl (SUN Staroffice), IBM Workplace, KOffice, Abiword. Bővebb lista

  Ráadásul több platformon is hozzáférhetőek.
 • strogg #4
  http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=31279&count16=1
 • strogg #3
  Tessék már végre felfogni. A nyílt világ is járja a saját útját, és az m$ is. Természetes, hoyg konfrontálódnak. De ennél az még természetesebb (ha logikusan belegondol az ember), hogy a nyílr formátum sokkal időtállóbb lesz, mint a zárt.Ha a erősen az ODF-et támogatnák mindenhol, akkor sem lenne semmi gond, mindössze ezt is megnyitná a zoffice2007. Mert muszáj lesz neki. Ennyi. Semmi fennakadás sem lesz, egyszerűen az m$-t kell rászorítani, hoyg támogassa. Mellesleg a plugin már létezik, igaz 3rd parti, és nem az office-ok alap felszereltségéhez tartozik. Ez az egész egy vita a teás csészében.
  És csak azért kellett ezt ak érdést nyitogatni, hogy FUD legyen. Gondolom nem esik jól redmondnak ez az elfogadott szabvány:)
 • nedudu #2
  Itt miért nem lehet mint a DVD-knél a +- jól megfér. Ja tudom ms. Bocs. Bilibe lógott. Kivettem
 • phaid #1
  Igazán azt nem értem (azaz dehogynem) hogy az EU-t miért zavarja és miért nem ajánlja. Ki nem kapna támogatást a "bizottságban" ha a nyílt formátumot támogatja?
  Itt megint csak a felhasználóknak lehetne tenni valamit az ügyben. Ha nem használnák az MS féle formátumot, olyan licenszet kérhetnének érte a MS-os emberkék amilyet akarnak.