Gyurkity Péter

ISO szabvánnyá lépett elő az OpenDocument

A korábbi félelmekkel ellentétben a Microsoft nem akadályozta meg az OpenDocument szabványosítását. Az OpenOffice eközben a kalózkodás csökkentésével reklámozza magát.

Az ISO (International Organisation for Standardisation) és az IEC (International Electrotechnical Commission) kedden ellenvetés nélkül emelte szabvánnyá a formátumot, amely elsősorban a nyílt forráskódú OpenOffice csomag jóvoltából tehet szert nagyobb népszerűségre. A végleges dokumentum még nem készült el, de a szakértők szerint erre a megszokottnál gyorsabban sor kerülhet, mivel mindössze hét szavazó tag fűzött kommentárt a beadványhoz.

"A Microsoft számára ezáltal minden korábbinál bonyolultabbá vált a beavatkozás" - értékelte a döntést Simon Phipps, a Sun nyílt forráskódú részlegének első embere. Nem mintha a szoftvercég erre törekedne: a redmondiak igyekeztek leszögezni, hogy biztosítják az interoperabilitást a formátummal, és semmilyen formában nem akarják meggátolni a szabvány létrejöttét. "Az ODF formátum kifejezetten az OpenOffice és StarOffice csomagok funkcióihoz és teljesítményéhez készült és nem elégítené saját vásárlóink jó részét" - jelentette ki nem kis önbizalommal Jason Matusow, a szabványügyekért felelős igazgató a Microsoft részéről.



Amint arról március végén beszámoltunk, a szoftvercég csatlakozott az OpenDocument formátumok ISO szabványosítását elbíráló bizottsághoz. Akkor olyan félelmek merültek fel, hogy a vállalat megpróbálja majd megakadályozni a döntés megszületését - ez végül nem következett be, bár a nyilatkozatból arra következtethetünk, hogy továbbra is saját megoldásukat erőltetik. Ez ugyebár a licencköteles Office XML lenne, amely tehát marad az Office 2007 alapértelmezett formátuma.

Eközben az egyre erősödő rivális, az OpenOffice készítői új reklámotindítottak oldalukon, amelyben a kalózkodás visszaszorításával indokolják termékek létjogosultságát. A Microsoft adatai szerint a kalózszoftverek aránya 35 százalékos ezen a területen, amit az OoO viszont az ingyenes - és legfőképpen legális - megoldás elterjedésével vél visszaszoríthatónak. Indoklásuk szerint aki MS Office-t futtat számítógépén, annak az alternatív csomaggal sem lehet problémája, és ez ráadásul jóval takarékosabb megoldás, mint a Microsoft szoftverek frissítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #28
    Nem tudom, hogy mi az amit az OpenOffice nem tud az MS Officehez képest, de pl: Az OO.o 2.0 jól kezeli az 1.1 formátumát is.., kezeli az MS Office formátumait is valamilyen szinten (mostmár elég jól, 1.1hez képest jó nagy ugrás volt). Ehhez képest az MS Office cifra dolgokat tud kezelni régebbi rokonai által gyártott doksikkal, sőt akár azonos verziójú officeban írt szerzeménnyel is! (tapasztalat, 2 winxp 2 office xp más kép..) Egyáltalán nem kezeli az OO.o formátumát. Az OO.o nem csak windowson fut, az MS Office igen... Az OO.o formátuma valóban nyílt.

    Hamár példaképekről beszélünk, akkor az OpenOffice régebb óta használ XMLt a dokumentumok mentésére mint az MS Office.

    Az OpenDocument jó dolog. Ahol elvárás, hogy az emberek hozzáférjenek iratokhoz különösebb ráfordítás nélkül, (közigazgatás, közintézmények) ott egy nyílt formátum előnyt élvez, hiszen a lakost nem kötik egy adott szoftverhez. A Microsoft azt mondta, hogy az OpenDocument silány az ő isteni XML formátumukhoz képest. Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem adtak tanácsot a kifejlesztésekor. Úgy tudom nem voltak kizárva belőle. :D Aztán Massechusetsnek összehazudták, hogy milyen kamu az egész mert csak az OpenOffice támogatja és ezért nincs is lehetőség mást használni. Ami persze nem igaz, mert a KOffice, és az Abiword is támogatja ezeket.
  • Dj Faustus #27
    A cikkre reflektálva: úgy látszik az XML egy igen jól bevált nyelvvé válik. Így könnyedén megvalósítható a web (XHTML/Flash), a nyomtatott (OpenDocument), és akár a nyomdai anyag (PDF-be könnyedén konvertálható XML dokumentum - mellesleg a PDF is ISO szabvány) közti konverzió (ráadásul webes szolgáltatásként is használható...).
  • Dj Faustus #26
    "az RTF egy tobb mint 10 eves formatum. Kb annyit sem tud mint a html."
    1. Az RTF 1987-es MS kreálmány (majdnem 10 éves). Bővebb infó: itt.
    2. A HTML (sőt a jelenlegi XHTML 1.1 változatában még inkább) leginkább a weboldalak struktúrájának+tartalmának leírására alkalmas (a formázást a modern weboldalakon/XHTML-ben külön CSS állományokkal valósítják meg, a régi HTML változatok formázó utasításai - <font>/<i>/<b>/<u> inkább webre valóak...).
    Az RTF pedig "nyomtatott" (nem nyomdai - arra ott a PS, a LaTEX, a PDF) dokumentkezelésre lett kitalálva.

    "Persze a html is sokat fejlődött, de ez a 4.0-val megállt."
    Az XHTML-ben egyre inkább az a tendencia jelenik meg, hogy a formázó utasításokat különvegyék (CSS-be), így csak a tartalom és a sruktúra maradjon benne. No meg sokat szigorítottak rajta - ami nem vált hátrányává.

    "Pl html-ben nincsen pixeles betűméret, csak 7 különböző, de nem is kell bele."
    Helyette a CSS-ben megtalálható a pixeles, a pontos, a %-os,...
  • Caro #25
    Másra való a kettő.
    Az rtf alapvetően azért nyomtatásra való, míg a hipertext szöveg internetre.
    Persze a html is sokat fejlődött, de ez a 4.0-val megállt.
    És tényleg hiányzik belőle egy csomó minden, de egy csomó mást meg hozzácsaptak, lásd javascript, CSS, és úgy már bőven felülmúlja az rtf-et.
    Nem tud mindent, amit az rtf, de van amiben sokkal többet tud.
    Pl html-ben nincsen pixeles betűméret, csak 7 különböző, de nem is kell bele.
  • Caro #24
    Szerintem vannak ötletes és jó megoldások az openoffice-ban, ez mutatja, hogy van intuíció a részükről.
    Ugyanúgy lehet benne igényes dokumentumokat készíteni, és egyáltalán nem bonyolultabb, vagy nehezebb.
    Amiket nem tud, azok pedig olyan dolgok, amit tényleg csak kevesen használnak.
    Nem azért van a gépek 90%-án MSO, mert az emberek ki is használják az extrákat. Ahogy elnézem a szövegszerkesztési szokásokat, gyakorlatilag mindegy mit használnak, úgyis írógépként kezelik a számítógépet sajnos...
  • droland #23
    Kibővítés:

    "addig a CD program lesz "elől" TUDÁSBAN..."

    Lásd: az IE-ben lesz PÉLDÁUL fül, ergo: most az IE is akar hasonlítani másokra, ergo lehagyták "őt". Nem attól jobb egy program, hogy mennyien használják, hanem hogy van e "példaképe", akire hasonlítani akar.

    Az IE példaképe most a többiek lesznek, azaz az IE lemaradt. Az OO példaképe az Office, azaz az OO még le van maradva.

    Szerintem ez ilyen egyszerű...
  • droland #22
    Amíg az AB program akar hasonlítani a CD nevű programra addig a CD program lesz "elől". Ez igaz programra, OS-re és játékra is. Ez a lényeg...
  • Garfield #21
    "Kb annyit sem tud mint a html."

    Ez azért elég merész kijelentés volt, ugye tudod?
  • GABOR16 #20
    Tévedtem 3 éve jelent meg az 1.0 és 2 éve a 1.1 es verzó volt jelen ekkortájt, mert a 0.641 es 2002 ben jelent meg még egy ComputerPanoráma CD mellékletéről ismertem és kedveltem meg.
  • GABOR16 #19
    Azért szerintem az OO.o rendkívűl dinamikusan és gyorsan fejlődik. Az első verzió amit kipróbáltam belőle és huzamosabb ideig hasznltam is az a 0.641 es volt. Csak annak még nagyon rossz volt a doc kompatibilitása ezért csak magam számára tudtam használni. De azért már tiszteséges darabb volt.
    Rá nagyából egy évre jöt azthiszem az 1.0 ás verzió, az már sokkal okosabb volt és aztán 2 évre rá a vagyis mostanság a 2.0. Ez már az eslő verziókkal szinte össze sem hasonlítható, a kezelése tovább egyszerűsödött, és javult a doc kompatibilitás (bár attól csodákat nemkell várni), a legnagyobb ujítása ez az itt is szereplő OpenDocument (odt), ha a MS támogatni fogja az rendkívűl előnyös lesz annak aki OO.o-t vagy StarOffice-t használ.
    Egyébbként ha már a szolgáltatásokról van szó és valakinek a OpenOffice nem elég akkor meglehet venni a nagyából 70dolláros StarOffice-t ami még mindig jóval a MS termékeinek az ára alatt marad. Ez tudásban felulmulja az OO.o-t mert az oo.o ennek a butított változata. A StarOffice 5.2 es verziója már ingyenes (most jelent meg a 8.0 magyarul is). Egyébbként a StarOffice diákoknak ingyenes, csak igényelni kell licenszet.