Berta Sándor

Új szervezet népszerűsíti az Open Document formátumot

Az OASIS szabványügyi szervezet által néhány hónappal ezelőtt elfogadott OpenDocument fájlformátum újabb támogatást kapott az Open Document Fellowship nevű kezdeményezésben, amelynek célja, hogy világszerte közismertté és népszerűvé tegye a digitális dokumentumok számára létrehozott új szabványt.

Az OpenDocument előnye, hogy egymástól eltérő irodai szoftverek között biztosít átjárást. A formátum szerencséjére egyre több szövegszerkesztő és irodai szoftvercsomag támogatja használatát, köztük van például az OpenOffice készülő 2.0.4-es változata, a Star Office 8, valamint a KOffice, a Textmaker 2005 és az AbiWord aktuális verziója is. A kezdeményezés - amely egyúttal egy szervezetet is takar - fő feladatának azt tekinti, hogy a felhasználókkal világszerte megismertesse az OpenDocument részleteit, illetve azt, hogy mely cégek és szervezetek sorakoztak fel eddig az új szabvány mögé és milyen mértékben támogatják azt.

Ezzel párhuzamosan a szakemberek azt is szeretnék kideríteni és felmérni, hogy ki(k)nek nyerte el a tetszését az OpenDocument és miért, illetve mi nem tetszett a magán felhasználóknak és a cégeknek, min kell(ene) esetleg változtatni. A fejlesztők szeretnének biztosra menni és remélik, hogy a formátum esetében nem csak egy fellángolásról lesz szó és hogy az OpenDocument idővel nem merül el a feledés homályában. Részben ezt a célt szolgálja, hogy a formátumot folyamatosan igyekeznek továbbfejleszteni, új és új funkciókkal kiegészíteni, illetve napra készen tartani.

A kezdeményezés alapítótagjai között van Gary Edwards, az OASIS OpenDocument Technikai Bizottságának tagja; Mark Taylor, a Nyílt Forráskódú Konzorcium ügyvezető igazgatója és Richard Rothwell, a SchoolForge UK elnöke. A kezdeményezést támogatja az OpenDocument Inc. Barátai nevű ausztrál csoport is. Abban azonban mindenki egyetért, hogy hiába a sok támogató, az OpenDocumentnek nehéz dolga lesz és időre lesz szükség ahhoz, amíg az új szabványt világszerte általánosan elfogadják majd. Massachusetts amerikai szövetségi állam és az Európai Bizottság szintén az OpenDocument használata mellett foglalt állást. Jellemző azonban, hogy a Microsoft Office irodai szoftvercsomagja, illetve a Word és a Works szövegszerkesztők ellentétben nem támogatják a formátumot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IoIa #4
    Miért mentenék unicode-ban? Sima ASCII-t használok.
    Mi nem ismeri az ASCII-t? Jöhet a listád, okoska...
  • Cat #3
    a .pdf minden gépen ugyanolyan, csak fel kell telepíteni hozzá egy ingyenes olvasót. Bármilyen formázás, bármilyen kép belerakható, nincs kompatibilitási gond.
  • FTeR #2
    és mekkorát tévedsz :)
    ha unicodban mented, akkor csak az újabbak. de mág ASCIIban sem tudja mind.
    Szerencse, h az emberiség nem úgy gondolkodik, mint te (sokadmagaddal), mert akkor még mindíg félnénk a tűztől...
  • IoIa #1
    Én egyetlenegy szöveges standardot használok: sima TEXT.
    Igaz, itt a formátumozás és a csicsa nem megy, viszont a világ összes eddigi számítógépe ismeri.
    Ha valami csicsásat kell csinálni, akkor az Ultraeditben megírt sima szöveget beemelem egy akármilyen grafikus szövegszerkesztőbe, rádobálom a fontokat, kicsit kipofozom és kész.