Gyurkity Péter

Tovább élhet az AGP

Lapértesülések szerint az Nvidia új grafikus chippel, a cég partnerei pedig a GeForce 7600 és 7900 kártyák AGP-s változatával kedveskednének azoknak, akik a közeljövőben nem szeretnék lecserélni konfigurációjukat.

A PC Inpact oldalán megjelent bejegyzésből megtudhatjuk, hogy az Nvidia néhány partnere azon töri a fejét, miként járhatna az AGP rendszerek tulajdonosainak kedvében, akik egyelőre nem szeretnék kidobni teljes konfigurációjukat a PCI Express illesztők terjedése miatt. Információik szerint kifejezetten nekik szánják a GeForce 7 család közép- és csúcskategóriás változatát, a 7600 GT és 7900 GT kártyák AGP-s verzióját, amelyek kedvező áron debütálnak majd. Ez a kedvező ár 200, illetve 300 dollárt jelent, ami kétségtelenül vonzó ajánlat lenne, hiszen sokan elhalaszthatnák a teljes rendszer lecserélését. Ez főleg azoknak lenne kedvező fejlemény, akik súlyos pénzeket öltek AGP-s konfigurációjukba, és a grafikus kártyán kívül minden másban megfelelnek a követelményeknek.


Nem mindenki ért azonban egyet ezzel az elgondolással: a szakértők egy része megjegyzi, hogy a régi platform támogatói inkább az olcsóbb megoldások iránt érzékenyek, hiszen a fanatikusok már amúgy is PCI Express konfigurációkat vásároltak, és ezzel végrehajtották a cserét. Az Nvidia ugyanakkor már a GeForce 7800 GS februári bemutatásával jelezte, hogy nem feledkezett meg teljesen a régi platformról. Ujesh Desai, a cég asztali részlegének igazgatója akkor elmondta, hogy az erős középkategóriás processzor megoldást jelenthet AGP vonalon azok számára, akik egyelőre inkább elhalasztanák a váltást. A némileg butított kártya (16 pixel és 6 vertex egység, 375 MHz-es magórajel) a 6800 Ultrát követi a piacon, némi felfrissülést hozva. Kérdés azonban, hogy a fent említett változatok megjelenésével mennyiben lesz sikeres a 7800 GS.

Az Nvidia egyelőre nem válaszolt az érdeklődésre, így hivatalos információ nincs az új kártyákról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #57
    Nem egészen értem a problémát. Abból indultunk ki, hogy cserélni akarsz. Ez esetben tök nyolc, hogy mi lesz a régi konfiggal. Én pl. sose adom el, mindíg van helye a családban (többet ér így, mint eladva). Ha meg nem akarsz cserélni, akkor nincs miről beszélni.
    Általában előbb-utóbb cseréled a VGA-t és a procit is. célszerű nagyjából egy szinten tartani őket, különben az egyik visszafogja a másikat. Szóval mindössze annyi a kényelmetlenség, hogy az egyik cserével meg kell várnod a másikat. Ha csak elavulás miatt cserélsz, és nem elfüstölt a cucc, akkor ez szerintem nem gond.

    Egyébként a probléma ott kezdődik szerintem, hogy Intel-t vettél. A Prescott az Intel történetének mélypontja. Ha Inteles vagy, akkor az új Core procikat várd meg, mert azok már tényleg jók.
  • droland #56
    Tisztelt Andris. Nekem most van egy 3ghz prescott p4 ht, zalman ventivel, meg 848p asus p4p800s-x alaplappal 1 giga ddr rammal, 6600gt vga val az is zalman ventivel.

    Ugyanilyen csere nekem ha veszek egy 775 p4 ht procit 3ghz, meg mondjuk ddr2 memoriat 1 gigát, alaplapot DE CSAK INTEL chipseteset, mint ahogy a 478 volt, meg alá egy pcie vga kártyát, tudod az a baj, hogy a szinkronon múlik a csere, hanem ez az alaplap anno 20e ft körül volt, most is a körül vennék, eladni max 5e? Proci akkor 44000ft volt, most is a körül van a 800fsb 3ghz-es én mennyiért tudom eladni? 20-25 körül? Memóriát mennyiért tudom eladni? Max 8 körül? Vga-t? max 15-20 körül MAX???

    Szóval itt nem a szinkronon van a lényeg, hanem hogy a FELÉT BUKOM A megvásárolt és az eladott értéknek VOLTAKÉPPEN TELJESÍTMÉNYBEN WINDOWS DESKTOPBAN A rendszerem semmiben nem lesz gyorsabb, és mivel NEM MOST veszek gépet, hanem cserélnem kell, így nekem nem 5000ftba kerülne a döntés, hanem 20-30ezer be.

    Úgy hogy megvárom a 7600gs agp-t.

    Bye :)
  • retek683 #55
    Egyébként szerényvéleményem szerint teljesen a programozókon függ hogy a pogram kihasználja ezt a sávszélt mega karin múlik hogy elége neki az agp sávszélje is szerintem még nem fogfják butitani ezeket a karikat hisz elégnek kell lennie az AGP sávszélnek !!
  • BiroAndras #54
    Nem olyan nehéz a váltás, csak össze kell szinkronizálni a két cserét.
  • dez #53
    Arra várhatsz még jópár évet, hogy a CPU-ba legyen integrálva. Egyelőre ez csak a játékosok igénye, ha egyátalán. Viszont elvileg még idén jönnek ezek a PPU-k, először külön kártyán (PCI/PCIe x1), amit még kevesen fognak megvenni, aztán (jövőre?) grafkártyára integrálva (így olcsóbb, és gyorsabb is).

    Viszont már jóval hamarabb elterjedhet a Pixel Shader alapú fizikai gyorsítás. Épp az Nvidia csinált egy ilyen kiegészítést az egyik szabványos fizikai motorhoz, amit sok program használ.

    Egyébként lehet, hogy nem kell visszatölteni a feldolgozott poligon-adatot a main membe, hanem máris dolgozhat vele a GPU (kérdés, támogat-e ilyesmit a DirectX). Csak nem tudom, hogy a CPU is képes-e 8x-os tempóban átnyomogatni az adatokat. Elvileg az AGP szabvány szerint csak a GPU maga tud ilyen rátán főmemória hozzáférést kezdeményezni textúrabeolvasási céllal (AGP texturing). De lehet, hogy lehet vele trükközni, és textúraként áttölteni valójában más adatot.

    (Már 1x leírtam ennek nagy részét, de úgy tűnik, sokan nem olvasnak vissza, csak írnak.)
  • reiko #52
    Én nemrég vettem uj "SZETTET" (alaplap,proci,ramok,)
    AbitAV8(AGP-s ALAPLAP!!!!) decsak azé vettem AGP-set, mert ati9600om van, és sajna nemvolt pénzem uj karit is venni.. Szóval sajna néhány ember kényszerítve van AGP-re is, meg PCI-re is.. Én nemtom hogy milesz a jövöben.. De egyelöre jó még a gépem!!!
  • Mice #51
    ez hülye érv már+bocsáss, ilyen alapon annó az agp-t is szid6tad volna a pci fénykorában...

    az, hogy van fejlődés egyáltalán nem baj. ha nem lenne akkor a semmiért húnák le rólad a bőrt minden évben (hozzáteszem szoftverek terén pl. így is...). nem azokkal a mukikkal van baj akik létrehozták, hanem azokkal akik meghozták a pénzügyi döntést, hogy csak egyet preferáljanak. viszont ha lehet kettőt támogatnának lehet eltűnne az az anyagi tartalék ami később egy xarság esetén ránthatná ki a céget a slamasztikából. szevasz a cégeknél racionális döntés h csak egyet támogassanak. akkor pedig jönne a következő kérdés, hogy miért nincs pénz pci-e-re...meg hogy miért ilyen a munka amit csinál az ember ecetera-ecetera. hülyeség ilyesmin hőzöngeni, inkább békélj meg magaddal, vagy írj levelet a pci-e-t kifejlesztő konzorciumnak, hogy megkárosítottak azzal, hogy létrehozták a pci-e-t. és ne szidd az anyukájukat. lehet ők is tudnak finom házisütit sütni. kérdd a kártérítést sütiben:P
  • Mr. Perfect #50
    Egyet tudok csak mondani: a jó k. édes anyját annak aki kitalálta a PCI-E illesztőfelületet, ami miatt le kell cserélni szinte a teljes gépet. Abszolút mértékben egyet értek az nvidia-val, hogy jöjjenek csak ki az újabb kártyák is AGP felületre. Persze azért hőzöngök, mert én is abban a cipőben járok, hogy csak a video kártyámat kéne újabbra cserélni, de lassan már nem kapok normálisat AGPs-ben.
  • Mice #49
    hát 6200-át amúgy is max integrált helyett lenne érdemes, akkor is csak akkor ha végképp nincs integráltja az mb-nak és nem akar költeni rá az ember, csak hogy menjen annyit
  • JTBM #48
    Az AGP-s kártya CPU->GPU sávszélessége kb. a PCIE sebességének felel meg, a visszairányú sebesség a nyolcada, de arra csak videofeldolgozás során van szükség. Ezért normál felhasználásra nem érdemes lecserélni az AGP-s konfigot, semennyit sem fog gyorsulni a rendszer. A csere árán meg jobb grafikuskártyát lehet venni...

    A fizikai gyorsítókártyát nem a GPU-ba kellene integrálni, hanem a processzorba. Ennek oka, hogy a GPU-nak csak egy megjelenítő funkciója van, adatokat fogad. A fizikai gyorsító viszont adatokat fogad és küld a CPU-nak, ezért nem szabad külön kártyára tenni, sőt, szerintem a CPU-ba kellene integrálni, mint a FPU-t.