Gyurkity Péter

Érkezik a GeForce 6800 XT

Az Nvidia szép csendben újabb kártyával bővítette ki a GeForce 6 termékcsaládot, miközben vetélytársa végre valóban az utómunkálatokat végzi következő generációs megoldásán.

A GeForce 6800 XT debütálását a gyártó nem jelentette be, ám a jövevényről több híroldal is beszámolt röviddel azután, hogy a kártyák felbukkantak a japán szaküzletekben. Az Akiba PC Hotline jelentése szerint a szigetország boltjaiban az InnoVision által gyártott példányok jelentek meg, amelyek nyolc pixel- és négy vertexfutószalagot foglalnak magukban. A kártya állítólag az NV40 chipre épül, és a TSMC 110 nanométeres gyártástechnológiájával készült.

A GeForce 6800 XT meglehetősen szolidnak tűnik, már ami a technikai adatokat illeti. A processzor órajele 325 MHz, míg a memória 700 MHz-en fut. A kártyán 128 MB GDDR2 kapott helyett, ami szintén nem túl impozáns. Az Nvidia tehát követi saját szokását, és a gyengébb verziót illeti e jelzéssel, ellentétben riválisával, amely az XT változatoknál apait-anyait belead. A japán üzletekben 170 dollár körüli áron kapható a vadonatúj termék, amely nagyjából 36 ezer forintnak felel meg. Ez nem túl vészes, ám a teljesítmény sem lenyűgöző, sőt, még az sem biztos, hogy a 6800 XT a középkategóriában is megállja-e a helyét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az ATI eközben lassan valóban piacra dobja következő generációs fejlesztéseit, vagyis az R520, RV530 és RV515 chipekre épülő kártyákat. Nemrég beszámoltunk az első képek megjelenéséről, majd megérkezett az első nemhivatalos teszt is, amely meglehetősen nagy port vert fel a világhálón. A vállalat weboldalára időközben kikerült egy számláló, amely szerint már csak néhány nap van hátra a hivatalos bemutatóig, amikor végre fény derül a következő generáció teljesítményére.

A napokban a HKEPC tett közzé egy táblázatot, amely szerint az említett három grafikus processzor készen áll a debütálásra, ám ezek mellett megemlítenek egy negyedik változatot is. Értesüléseik szerint az R580 az eredeti prototípus némileg felturbózott változata, és ez a chip is hamarosan, nagyjából a másik hárommal egy időben kereskedelmi forgalomba kerül. Erre utal, hogy az első kártyákat eredetileg júliusban kellett volna leszállítaniuk, és mostanra dobták volna piacra az erősebb verziót. Az R580 nagy valószínűséggel ennek az eredeti tervnek egy része, és a többszöri késedelem miatt minden bizonnyal igen kis eltéréssel követi majd az első példányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #15
    nem infószerzésről beszélek, hanem vásárról....
    igen, tudom létezik online rendelés....
    de azért amikor minden ott jelenik meg először és csak szép késéssel mászik át minden európába és máshova akkor kicsit hihető, hogy valaki lowend grafkarit rendel meg shipping priceszal megfejelve a tengerentúlról... ha még valami űbercsúcs kártya lenne megértenem a nagy sietséget, hogy nem várja meg vki az európai debütálást....

  • arty #14
    6800SE?? :D én eddig csak 6800LE ről tudtam, de h azt pl. ki vette meg .........
  • Inquisitor #13
    Minek ehhez oda menni? Tudod van olyan találmány, hogy internet :)
    AKIBA hírek
    És íme, innen a képek ...
  • Inquisitor #12
    Volt már 6800SE is, vagy mi a szösz, az is drágább ÉS sz*rabb volt a 6600GT-nél :)
    Azért volt külföldi oldalakon a fentihez hasonló cikk címe: 6800SE = 6800XT?
  • arty #11
    ez szarabb mint a 6600gt, viszont a selejt 6800asokat ki lehet árusitani :(

    borzalmas kavalkád van a vidkártyák piacán :(
  • Mice #10
    "A GeForce 6800 XT debütálását a gyártó nem jelentette be, ám a jövevényről több híroldal is beszámolt röviddel azután, hogy a kártyák felbukkantak a japán szaküzletekben"

    mert te japánban jártál?
  • kspako #9
    Nekem egy ilyen van a gépembe!!! nagyon király!!!
  • Akuma #8
    na igen, kérdés, hogy ugyan az e a mag, vagy csak a neve maradt 6800
  • Akuma #7
    ja most látom ott virít a dobozán, Shader model 3.0
  • Akuma #6
    ez így igaz, de amióta világ a világ azóta nvidiánál az XT jelzésű kártyáit sokkal jobban meg lehet húzni (mivel visszavett órajellel rendelkezik, de feltehetőleg ugyanolyan 6800 -as maggal), mint a GT jelzésüeket amik alapból némileg húzva vannak!!
    nekem volt pl FX5900XT-m iszonyat húzható kártya volt és olcsó! úgy mint most ez... jó lenne ezt a kártyát az 5900XT méltó utódjának tekinteni ( bár annál biztos jobb, mert annál voltak némi directx kompatibilitási hiányosságok)
    36ezerért szintén remélhetőleg élvezhetjük a PS 3.0-t is