57
  • BiroAndras
    Nem egészen értem a problémát. Abból indultunk ki, hogy cserélni akarsz. Ez esetben tök nyolc, hogy mi lesz a régi konfiggal. Én pl. sose adom el, mindíg van helye a családban (többet ér így, mint eladva). Ha meg nem akarsz cserélni, akkor nincs miről beszélni.
    Általában előbb-utóbb cseréled a VGA-t és a procit is. célszerű nagyjából egy szinten tartani őket, különben az egyik visszafogja a másikat. Szóval mindössze annyi a kényelmetlenség, hogy az egyik cserével meg kell várnod a másikat. Ha csak elavulás miatt cserélsz, és nem elfüstölt a cucc, akkor ez szerintem nem gond.

Egyébként a probléma ott kezdődik szerintem, hogy Intel-t vettél. A Prescott az Intel történetének mélypontja. Ha Inteles vagy, akkor az új Core procikat várd meg, mert azok már tényleg jók.
  • droland
    Tisztelt Andris. Nekem most van egy 3ghz prescott p4 ht, zalman ventivel, meg 848p asus p4p800s-x alaplappal 1 giga ddr rammal, 6600gt vga val az is zalman ventivel.

Ugyanilyen csere nekem ha veszek egy 775 p4 ht procit 3ghz, meg mondjuk ddr2 memoriat 1 gigát, alaplapot DE CSAK INTEL chipseteset, mint ahogy a 478 volt, meg alá egy pcie vga kártyát, tudod az a baj, hogy a szinkronon múlik a csere, hanem ez az alaplap anno 20e ft körül volt, most is a körül vennék, eladni max 5e? Proci akkor 44000ft volt, most is a körül van a 800fsb 3ghz-es én mennyiért tudom eladni? 20-25 körül? Memóriát mennyiért tudom eladni? Max 8 körül? Vga-t? max 15-20 körül MAX???

Szóval itt nem a szinkronon van a lényeg, hanem hogy a FELÉT BUKOM A megvásárolt és az eladott értéknek VOLTAKÉPPEN TELJESÍTMÉNYBEN WINDOWS DESKTOPBAN A rendszerem semmiben nem lesz gyorsabb, és mivel NEM MOST veszek gépet, hanem cserélnem kell, így nekem nem 5000ftba kerülne a döntés, hanem 20-30ezer be.

Úgy hogy megvárom a 7600gs agp-t.

Bye :)
  • retek683
    Egyébként szerényvéleményem szerint teljesen a programozókon függ hogy a pogram kihasználja ezt a sávszélt mega karin múlik hogy elége neki az agp sávszélje is szerintem még nem fogfják butitani ezeket a karikat hisz elégnek kell lennie az AGP sávszélnek !!
  • BiroAndras
    Nem olyan nehéz a váltás, csak össze kell szinkronizálni a két cserét.
  • dez
    Arra várhatsz még jópár évet, hogy a CPU-ba legyen integrálva. Egyelőre ez csak a játékosok igénye, ha egyátalán. Viszont elvileg még idén jönnek ezek a PPU-k, először külön kártyán (PCI/PCIe x1), amit még kevesen fognak megvenni, aztán (jövőre?) grafkártyára integrálva (így olcsóbb, és gyorsabb is).

Viszont már jóval hamarabb elterjedhet a Pixel Shader alapú fizikai gyorsítás. Épp az Nvidia csinált egy ilyen kiegészítést az egyik szabványos fizikai motorhoz, amit sok program használ.

Egyébként lehet, hogy nem kell visszatölteni a feldolgozott poligon-adatot a main membe, hanem máris dolgozhat vele a GPU (kérdés, támogat-e ilyesmit a DirectX). Csak nem tudom, hogy a CPU is képes-e 8x-os tempóban átnyomogatni az adatokat. Elvileg az AGP szabvány szerint csak a GPU maga tud ilyen rátán főmemória hozzáférést kezdeményezni textúrabeolvasási céllal (AGP texturing). De lehet, hogy lehet vele trükközni, és textúraként áttölteni valójában más adatot.

(Már 1x leírtam ennek nagy részét, de úgy tűnik, sokan nem olvasnak vissza, csak írnak.)
  • reiko
    Én nemrég vettem uj "SZETTET" (alaplap,proci,ramok,)
    AbitAV8(AGP-s ALAPLAP!!!!) decsak azé vettem AGP-set, mert ati9600om van, és sajna nemvolt pénzem uj karit is venni.. Szóval sajna néhány ember kényszerítve van AGP-re is, meg PCI-re is.. Én nemtom hogy milesz a jövöben.. De egyelöre jó még a gépem!!!
  • Mice
    ez hülye érv már+bocsáss, ilyen alapon annó az agp-t is szid6tad volna a pci fénykorában...

az, hogy van fejlődés egyáltalán nem baj. ha nem lenne akkor a semmiért húnák le rólad a bőrt minden évben (hozzáteszem szoftverek terén pl. így is...). nem azokkal a mukikkal van baj akik létrehozták, hanem azokkal akik meghozták a pénzügyi döntést, hogy csak egyet preferáljanak. viszont ha lehet kettőt támogatnának lehet eltűnne az az anyagi tartalék ami később egy xarság esetén ránthatná ki a céget a slamasztikából. szevasz a cégeknél racionális döntés h csak egyet támogassanak. akkor pedig jönne a következő kérdés, hogy miért nincs pénz pci-e-re...meg hogy miért ilyen a munka amit csinál az ember ecetera-ecetera. hülyeség ilyesmin hőzöngeni, inkább békélj meg magaddal, vagy írj levelet a pci-e-t kifejlesztő konzorciumnak, hogy megkárosítottak azzal, hogy létrehozták a pci-e-t. és ne szidd az anyukájukat. lehet ők is tudnak finom házisütit sütni. kérdd a kártérítést sütiben:P
  • Mr. Perfect
    Egyet tudok csak mondani: a jó k. édes anyját annak aki kitalálta a PCI-E illesztőfelületet, ami miatt le kell cserélni szinte a teljes gépet. Abszolút mértékben egyet értek az nvidia-val, hogy jöjjenek csak ki az újabb kártyák is AGP felületre. Persze azért hőzöngök, mert én is abban a cipőben járok, hogy csak a video kártyámat kéne újabbra cserélni, de lassan már nem kapok normálisat AGPs-ben.
  • Mice
    hát 6200-át amúgy is max integrált helyett lenne érdemes, akkor is csak akkor ha végképp nincs integráltja az mb-nak és nem akar költeni rá az ember, csak hogy menjen annyit
  • JTBM
    Az AGP-s kártya CPU->GPU sávszélessége kb. a PCIE sebességének felel meg, a visszairányú sebesség a nyolcada, de arra csak videofeldolgozás során van szükség. Ezért normál felhasználásra nem érdemes lecserélni az AGP-s konfigot, semennyit sem fog gyorsulni a rendszer. A csere árán meg jobb grafikuskártyát lehet venni...

A fizikai gyorsítókártyát nem a GPU-ba kellene integrálni, hanem a processzorba. Ennek oka, hogy a GPU-nak csak egy megjelenítő funkciója van, adatokat fogad. A fizikai gyorsító viszont adatokat fogad és küld a CPU-nak, ezért nem szabad külön kártyára tenni, sőt, szerintem a CPU-ba kellene integrálni, mint a FPU-t.
  • Lui76
    Hát nemtom nekem 939-es alaplapom volt és mégis átmentem pci-e re...
    5e volt az alaplapra a különbség !
    és így 75-ért egy 7800GT-t vehettem egy gyengébb 7800GS AGP helyett ....
  • Chriss745
    Nekem 3700+-os procim van 1 GB DDR400-as rammal, és AGP-vel. Azért van ez, mert előbb vettem vidkártyát, mint új gépet, és a régi gépbe AGP volt benne. Utána meg kicseréltem a gépet, de akkor meg nem akartam kidobni a 2 hónapos kártyát, és AGP-set vetttem.

Én nem akarok mindent kicserélni azért, mert nem tudom belerakni az új vidkártyát a gépbe.

Most őszintén, a 8x AGP hol szűk kereszt metszet?

Remélem DX10-es AGP-s is lesz!!!
  • droland
    Egyértelmű... némelyikünknek olyan procija van agp-s lappal, hogy PÉNZÜGYILEG NEM ÉRI MEG váltani, mert mennyiért adom el a jó kis procit? Érteni teccik ugye...

UI: Valójában beégtek!

"Na pofáraestek, hogy a pcie megjelenése után mégsem rohant mindenki pcie-s cuccokat venni? :)"

Annyival egészítem ki, hogy aki a tényleg "lassúcska" gépét most cseréli vagy most vesz életében PC-t, annak lesz PCI-ja, aki nem régiben (1-2 éve) költött normális procira (3 ghz körüli p4 vagy amd64, nem pedig semptron vagy celeron), annak NEM ÉRI meg cserélni...
  • droland
    "Halottnak a csók, kb. annyit ér :))" - alap teljesítmény növelés agp-ről pci-e-re így van. Az AGP és a PCI-E foglalatba helyezett vga kártya különbség csakis egymagán múlik: A VGA-n, nem pedig azon, hogy a kettő közül mibe dugod.

ERGO: inkább legyen egy 7800 agp-m, mint egy 6200 pci-em.
  • JiBBeRiSH
    Nekem olyan lapom van, amibe a athlon 64 x2 is belemegy, most egy sima 3000+ -os van benne +egy 6800GT. Mivel rühellem az SLI-s alaplapokat, mást pedig nem lehet kapni, ezért addig nem vagyok hajlandó lecserélni, amíg nem jön egy normális PCI-E-s alaplap. Szóval jól jön majd az a 7900GT nekem.:]
  • Balintka1
    Halottnak a csók, kb. annyit ér :))
  • AgentKis
    Parasztvakítás...
  • droland
    "ki az aki egy AGP-s rendszerbe manapság rendszerbővítés címén egy AGP-s 7600ost vagy 7900-est vesz?"

Pl. én, akinek 3.4ghz prescottja van, 2gb ramja és 6600 sima vga-ja. EZT HOVA A RÁKBA BŐVÍTSEM PROCI ÉS MEM SZINTEN? Marad a vga...

Érted....
  • scooterbr
    Igazad van Cat. Én sem cserélem le a procit alaplapot mert az még bőven jó. Inkább majd egy jobb agp-s vidkari ami kell. Nem vagyok én milliomos!
  • Cat #38
    a külön fizikai gyorsítókártya ötlete már születésekor halott volt, az embereknek nem tudod elmagyarázni miért van szükség rá, így meg se fogják venni. Létjogosultsága annyiban van, mint egy külön chipnek a grafikus kártyán - miért ne? (egyébként igyis ugyis mindenképp össze kell kötni direktben a videókártyával, vmi irtó gyors kapcsolaton mint az SLI hídnál, amit sok gyártó esetén, hogy mindegyikkel kompatibilis legyen nehezen tudok elképzelni)

Szóval ha csak két évre tervezel előre, nyugodtan vegyél akármit, BIZTOSAN nem lesz itt.
  • Laci73
    Cat: nálad a pont. Ameddig egy vidókártya kénytelen az operatív tárra hagyatkozni (azaz egy szűk keresztmetszetű és jellegéből adódóan lassú buszon kommunikálni vele, ráadásul ütemező és szinkronizáló algoritmusok tovább kénytelenek lassítani ezt a folyamatot) Hiába egy-egy kártya vagy az őt kiszolgáló buszrendszer teljesítmény-növekedése, hiszen továbbra is az operatív tár marad központban, melynek teljesítménye szintén egyre növekedik, és nagyságrendekkel elhúz a hozzá képest vérszegény teljesítményt leadó busz mellett. Amint látszik a jelenlegi rendszerek (értem ezalatt az opeartív tár-> busz-> I/O eszköz vagy periféria felépítést) egyrészt pazarolják az erőforrásokat - a busz egyik oldalán az operatív tár folyton várakozik - míg maga a busz sosem tud kívánatos teljesítményt nyújtani, állandóan terhelt, ráadásul a keresztülpréselt kevés adatmennyiségből a busz végén lévő videókártyának - óriási számítási teljesítményt nyújtva - pillanatok alatt kell(ene) 3D-s grafikát előállítani. Ezért - mivel a busz szűk keresztmetszete sosem tágítható kellő mértékben - a fejlesztők másik módszere a trükközés (kártyára szerelt memória, a buszra kerülő adatmennyiség optimalizálása, a számítási teljesítmény növelése egyre ravaszabb GPU architektúrákkal, valamint újabb és hatékonyabb 3D függvényekkel melyek kevesebb adatból is képesek hatékony megjelenítésre stb.)
    A 3D-s képmegjelenítő rendszerek napjaink csodái, még annak a ténynek ismeretében is, hogy az új megoldások mindig csak arra jók, hogy a régi játékok jobban fussanak a gépeinken.
  • Mice
    háát nem tom
    annó amikor olvastam az sg-s cikket a fizikát modellező integrálásáról már akkor úgy min. 2 évet adtam volna a dolognak. ha a cikk dátumát nézem ez még úgy ahogy helyén is lenne, de ismervén a karik megjelenései körüli felhajtást (kiszivárgot belső infók, meg kamuoldalinfók...etc)az még külön fél évet rárakna a megjelenésükre márpedig egyenlőre semmi hír ezekről egy ideje. ha meg is jelennek se hiszem, hogy a közép v. mainstreambe is integrálnák, max ha a verseny nagyon úgy kívánná, de szerintem inkább a felső kat-ba raknák bele, hogy méginkább mutathassák mennyire húz az új kari. onnan meg míg levonul a 60-80ezres kategóriába...lényeg: lehet h besülök és maholnap tényleg előrukkol vele a két nagy egyike, de inkább hiszem h ezekből másfél évig még mindig nem fogunk látni semmit:(minthahogy az új UT és a többi izometrikus is valahogy várat még magára :(így pedig szerintem még vagy 1.5-2 évig tuti elég lesz az agp által szolgáltatott tempó.
  • dez
    Oké, csak néhány újabb, brutálisabb játékban (amik poligonból is sokat használnak, amit át kell töltögetni). De hamarosan a fizika is a grafkártya buszának (nem [csak] memóriájának) sávszélét fogja enni...
  • dez
    Socket A, vagy már 939 (v. 754)? Csak mert az uttóbbikból az újabbak 'kicsit' jobban tuningolhatók (130nm vs. 90nm)... ;) (Miközben alig fűt.) Meg persze amúgy is jobb.

20-25e-ért már elég jó lapokat lehet kapni (persze nem SLI). Korábbit eladod ~10e-ért...
  • Mice
    1-2 év? a nagyátlag annó bevásárolt annó bartonból és/vagy cserélte a régebbit magasabb xp-re. 2800-3000fölött meg nem hiszem, hogy soxor cserélték volna, hogy alaplapot is kelljen. ez nem a nyugat!
  • Mice
    mem-et=memszávszélt

• Mice
    " (És számít.)" hol?nem magamból indulok ki, de ha végignézünk a magyar konfigok többségén a monitor nem préseli ki az 1600at magából, nemhogy az élsimi és aniszó szorzóját felnyomják a plafonig...1200körüli res mellett meg mi enné meg a gémekben a mem-et?
  • Mice
    átgondolni mképp át kell. a magamról én mondjuk nem fogom. nekem nincs mit. átlag magyar fizumból örülök ha kijön egymenetben először egy alaplap proci kombó. nemhogy komplett csere...savanyulol
  • NeoMaN
    ígyvan
  • Sanyix
    Az AGP nem volt bejáratott? :)
  • Cat #27
    "ki az aki egy AGP-s rendszerbe manapság rendszerbővítés címén egy AGP-s 7600ost vagy 7900-est vesz? nekem egy elég régi alaplapom van, régi procival, 4szeres AGP-vel. DE! nem is gondolok egyedül a videókártya fejlesztésre, mert nem vagyok milliomos. akkor már az egész rendszert majd."

Én. Van egy AGPs alaplapom, benne egy AMD 2800+ és 9600 Pro. Ha bővíteni akarnék, biztos nem cserélném le, mert minek: azt a 20-25e ftot amit az alaplapon megtakarítok, inkább költeném a videókártyára, jobban járok.
  • Cat #26
    ja, az más :)
    lényeg hogy köze nincs hozzá annak hogy AGP
  • ati2002
    Én úgy vagyok, hogy le kellene cserélnem az alaplapot+procit, de a vga-t egyenlőre sajnálnám, ezért jó lenne nekem beruházni egy AGP-s lapba, AMD 939-es foglalatú procival. Később aztán jöhetne mondjuk egy 7900Gt AGP. Ezért örülök a hírnek.
  • dez
    A64? Akkor te ugye 'nemrég' cseréltél alaplapot... ;)
  • dez
    Amúgy nem tudom, mi a gond. Mostanában 1-2 évente a proci miatt is kénytelenné válhat az ember alaplapot cserélni. A grafkártyáról nem beszélve. Annyi, hogy egyszerre kell cseréli a kettőt, ami anyagilag kicsit megterhelő egyszerre, de 1-2 évre számolva kiegyenlítődik. (Persze aki nemrég vett/vesz valami jobb AGP-set, 1-2 évig [amíg nem jönnek jobban pl. a #21-ben említettek] még ellehet vele.)
  • dez
    Most nincs időm számolgatni, de szerintem a 16x-os AGP sávszéle nem egyenlő ám a 16x-os PCI-E-vel. (Plusz lásd #21.)

Egyébként már van 2x16-os is. (És számít.)
  • dez
    Tudtommal AGP-nél csak az "AGP texturing"-re vonatkozik a szorzó, és csak az egyik irányba, a proci 1x-es sebesságen nyomja át a poligonokat, stb. (Ezért nem gyorsul tőle alapesetben.) PCI-E-nél mindkét irány sávszéle nagy, és minden esetre érvényes. (És ez működik is, nem úgy, mint AGP-nél, hogy sokszor vissza kell venni 4x-esre.) Ez egyre többet fog számítani, ahogy jön a grafkártyára integrált fizikai proci, és már most elérhető a Pixel Shader által gyorsított fizika is.

A PCI elavultsága meg talán senkinek sem kérdés.
  • Enkil
    mondjuk ha nagyon lebutítják a kártyát akkor ez is bukta kell
  • Enkil
    remélem emberi áron lehetlesz ilyet venni mert nekem sincs kedvem uj alaplapot procit memóriát házat meg minden szart venni csak azért hogy lehessen egy erősebb video kártyam
  • HUmanEmber41st
    A PCIExpressz csak nagyobb sávszélességet biztosít a vidkari és az alaplap között, tök mindegy, h most AGPX16 nak, vagy PCIE-nek hívják.
    Ha meg 2 PCIE slot van az alaplapon, a sebességük feleződik 2X8-ra. Ám 2 gyengébb kártya SLIbe kapcsolva, rendesen odaver ( ~1000-1500 ponttal) egy komolyabb, de single kártyának.
    Itt csak amúgy is az érdeklődhet, akinek 8X AGP-s vasa van, de lecserélné a jó kis TI4000 szériáját :) :)