• Laci73
    BlackRose: Te sem tudsz sokat Kínáról :) Amikor az egyszer majd megöregedő kínai munkásokról írsz, mint akiket majd a kínai államnak kell nyugdíjasként eltartania - nem tudod hogy Kínában a nyugdíj és általában szociális háló mint olyan nem létezik! Ezért is van az, hogy a kínaiak sokgyerekes családokat alapítanak, mert az egyetlen támasza az öregeknek a családjuk. Ugye, már nem olyan jól hangzik az egész. Ráadásul a kínai lakosság többsége nincstelen szegényparaszt (cirka 5-600 millió fő) akiknek esélyük sincsen hogy valaha is megtudják mi az a nyugati életforma (egyszerűen túl sokan vannak ahhoz, hogy eltűnjön a szegénység)

A GDP-mutatók által mutatott fejlődés csupán egy viszonyszám, ami lényegében azt mutatja meg, hogy hány százalékot húztak le a külföldi befektetők és a kínai elit a kínaiak munkájából. Kína gazdasága, és a mögötte álló fejlődés ezer szállal kötődik a főleg amerikai befektetőkhöz, akik - jól ismert tény - az olcsóság miatt választják Kínát (pl. az ún. smoky industries, azaz a "füstös", gyárkéményes ipar döntő része kitelepül Ázsiába, de az USA valódi előnyét adó kutatás/fejlesztés soha nem fog - értelemszerűen a szolgáltatások sem) Amit a dollár körforgásáról írtam, azon pedig könnyen látható, hogy valójában az USA fölözi le a hasznot - óriási államháztartási hiányát fedezi a kínai "haszonból".

Elnézést hogy telef.stam a fórumot, de megpróbáltam bizonygatni hogy Kína örökre a vesztes oldalon marad, és a valódi haszon - mint máshol is - a nagybefektetőké.

ZoliJ: Kínában már megtörtént a rendszerváltás, Teng-Hsziao Ping kormányzása alatt (nyolcvanas évek), amikor is Kína gyakorlatilag kapitalista országgá vált, melyet egy ideológiailag tudathasadásos (önmagát kommunistának kikiáltó) de valójában a nyugattal összefonódott elit irányít - vasmarokkal.

AgentKis: Na de ejnye.