Gyurkity Péter

Orosz győzelem a programozói versenyen

Idén 30. alkalommal került megrendezésre az amerikai ACM programozói versenye, amely ezúttal elsöprő orosz fölénnyel zárult. A hallgatókból álló csapatoknak hosszadalmas feladatokat kellett megoldaniuk néhány óra alatt.

Az amerikai Association for Computing Machinery idén Texas államban tartotta meg a rendezvényt, amely harmincadik születésnapját ünnepelte. Az International Collegiate Programming Contest nevet viselő versenyen számos csapat vett részt és a feladatok megoldásában jelentős orosz fölény mutatkozott. Szintén jól szerepeltek a lengyel egyetemek, míg az amerikai csapatok közül csak egy fért be az első tízbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A három főből álló csapatoknak összesen tíz feladatot kellett megoldaniuk, amire öt óra állt rendelkezésükre. Volt köztük bonyolult matematikai számítás, és gyakorlati probléma is, amelyben egy vállalati hálózat eltérő részeit kellett összekapcsolniuk a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb módon. A szervezők érdekes módon jelezték a csapatok részeredményeit: a versenyzők feje fölé színes lufik emelkedtek az egyes feladatok teljesítését követően, amely alapján mindenki megtudhatta, pontosan hol is áll a konkurencia. A versenyben számos díjat osztottak ki a résztvevők között.

Az összesített eredmények alapján jelentős orosz fölény mutatkozik, hiszen az abszolút első helyen a Szaratovi Állami Egyetem csapata végzett, amely a tízből öt feladatot teljesített. Ők tízezer dolláros ösztöndíjat és megfelelő konfigurációt kapnak az IBM-től, amely a rendezvény főszponzora. A részvevők közül csak egy másik csapat tudott öt feladatot megoldani, ez pedig a szintén orosz Altaj Állami Műszaki Egyetem három diákja volt. Az első tízbe ezen kívül a négy feladatot sikerrel végrehajtó versenyzők végeztek, amelyek között további két orosz, két lengyel, egy holland, egy kínai, egy kanadai egyetem és az amerikai MIT található.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szervezők szerint a csapatoknak igen nehéz feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek normál körülmények között hónapokat vettek volna igénybe. Jól mutatja ezt, hogy az induló 81 csapat közül háromnak egyetlenegyet sem sikerült teljesítenie, 33 pedig mindössze egyen lépett túl sikeresen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sidewinder #15
    Na most néztem a World final results-ot. A világbajnokok a Szaratoviak,DE! A 10.helyezett az Ufai Állami Eepülési Egyetem lett.Az amik tehát nincsenek az első 10-ben (hehehe) a 11.edik az Albertai Egyetem lett(ami már amcsi).
  • Sidewinder #14
    Szép volt oroszok! Gratula,Congratulations!
  • Davidus #13
    szerintem ezt nem az iskolában tanulják:P otthon kockulnak egész nap és bűvölik a gépet:D
  • rudiking #12
    jaja respect!örülök ha a php úgy működik ahogy megálmottam a weblapot:)
  • sono zeg #11
    hát.... így elnézve a képeket
    pontosabban a képüket IGAZI PROGRAMOZÓ ARCOK
  • Anotino #10
    Ott van az ACM linkje..
  • bunny #9
    ja, engem is érdekeltek volna a konkrét feladatok.
  • Riddick #8
    Respect az oroszoknak!
  • buran #7
    És mik voltak a feladatok? Van most egy üres félórám... :-D
  • szurka #6
    Nagyon kömény.

    "...amelyben egy vállalati hálózat eltérő részeit kellett összekapcsolniuk a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb módon"

    Ez a vállalati csatornakapacitás, vagy mi a rossebb, és ilyeneket még 6.-ban tanultunk technika óra címén.