Gyurkity Péter

Orosz exmilliárdos a spamküldők kedvence

A legutóbbi hónapokban már Mihail Hodorovszkij, a Jukosz olajcég volt vezérigazgatójának személye a legnépszerűbb a spamküldők körében, akik jelentős támogatást ígérnek a nevében.

Az interneten mázsaszámra keringő kéretlen elektronikus üzenetek egyre nagyobb aránya kapcsolatos az orosz exmilliárdos személyével, akinek vesszőfutását nagy figyelem kísérte az utóbbi hónapokban. Van olyan levél, amely a nevében, illetve a felesége nevében jelentős összegű támogatást ígér, másik adományoznának, igyekezvén meggyőzni az amúgy egyre kevésbé gyanútlan internetezőket, hogy válaszoljanak.

Szakértők szerint az egykor 15 milliárd dolláros magánvagyon felett rendelkező üzletember személye kézenfekvő választás volt a spamküldők számára. "Ez egy igen jól megtervezett üzletág - igyekeznek mindig naprakész témát választani" - mondta Jevgenyij Altovszkij, egy UNESCO által szponzorált spamellenes program moszkvai koordinátora. Véleménye szerint amint bírósági per indulna valamilyen jól ismert személy - például Bill Gates - ellen, a név azonnal feltűnne a kéretlen levelekben. Az eset mindenesetre érdekes, hiszen Nigéria - a kéretlen levelek egyik fő származási helye - a napokban jelezte, hogy a tervezett törvényi szigorítás értelmében akár három évi börtönre is ítélhetik a rajtakapott spamküldőket.

Az Egyesült Államokban időközben büntetése kiszabását várja az egyik első olyan vádlott, akit már a Can-Spam, vagyis az amerikai spamellenes törvény rendelkezései alapján vádoltak meg. Daniel Lin még 2004 áprilisában került a hatóságok szeme elé amiatt, hogy tömeges levelekkel bombázott több nagyvállalatot és intézményt, mint a Ford, az Unisys, vagy az Amerikai Hadsereg Információs Központja. Három társával együtt akár tíz éves büntetést is kaphatott volna tettéért, ám ezt nagyban csökkentette, hogy vallomásában beismerte a csalást bűntettét.

A négyfős csoport a szakértők szerint összesen mintegy 100 ezer dollár mellékjövedelemre tett szert - fejenként 2 éves börtönre számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artschi #1
    Megérdemlik, még többet adtam volna nekik.