Gyurkity Péter

Orosz weboldalakra menekülnek az internetes csalók

Az amerikai titkosszolgálat megfigyelése szerint a nyugati országokban lefolytatott hadjáratok eredményeként a csalók tevékenysége visszaszorulóban van, ám egyre többen helyezik át tevékenységüket orosz weboldalakra.

A viszonylag nagy méreteket öltő migráció az amerikai titkosszolgálat szerint az eddig lefolytatott, és eredményesen lezárult hadjáratok eredménye. A szervezet tanulmánysorozatban hozta nyilvánosságra az internetes biztonsággal, illetve a csalók tevékenységével kapcsolatos eddigi megfigyeléseit és helyzetelemzését. Legfrissebb eredményeik szerint a nyugati országokban visszaszorulóban vannak az internetes csalások, ám a felhasználók bizalmas adataira pályázó támadók egyre inkább keleti, főleg orosz weboldalakra húzódnak vissza.

Az egyik legeredményesebb ilyen akció a tavaly októberben lezárult Operation Firewall, vagyis Tűzfal Hadművelet, volt, amelynek eredményeként hét országban összesen 28 személyt tartóztattak le. Ezen személyek nagy része hitelkártya-számokkal, jogosítványokkal és egyéb személyes adatokkal kereskedett, és elsősorban a világhálón végezte tevékenységét. Az akció még 2003 júliusában kezdődött, amikor is a hatóságok a Shadowcrew, Carderplanet és Darkprofits csoportot vették célpba - ezek a csoportok hasonló weboldalakat üzemeltettek. A hadműveletben több szervezet vett részt: a brit National Hi-Tech Crimes Unit, a kanadai hatóságok, az Europol, valamint egyes fehérorosz, lengyel, svéd, holland és ukrán egységek.

A nyugati akciók azonban egyáltalán nem jelentik az internetes csalások végét, mindössze némileg csökkentették azok jelentőségét. A csalók nagy része ugyanis mára orosz weboldalakon tanyázik, és vígan folytatja eddigi tevékenységét. "Az orosz nyelvű szektor igencsak megerősödött, és létszámát tekintve is kibővült az utóbbi időben" - jellemezte a jelenlegi helyzetet Brian Nagel, a titkosszolgálat nyomozásait irányító igazgató. Ennek jelentőségét jelzi, hogy 2004-ben - a sikeres akciók ellenére - tízszeresére emelkedett az internetes csalások száma, és az adathalászok egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Itthon szerencsére közel sem ilyen rossz a helyzet, ám a rendszeres internetezőknek óvatosan kell kezelniük adataikat. A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) már márciusban felhívta a figyelmet arra, hogy a banki szolgáltatások várható gyors terjedésével fel kell készülni az internetes csalások szaporodására. A júniusban nyilvánosságra került amerikai hackertámadás legalább tíz magyarországi kereskedelmi bank által kibocsátott mintegy ezer bankkártyát érintett, ami szintén figyelmeztetett arra, hogy az ilyen akciók nem ismernek határokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • marcus666 #9
  De irán után fogadj ők lesznek a célpont!
 • GABOR16 #8
  Amerika következő célpontja Irán lesz, nem az Oroszok.
 • NEXUS6 #7
  Nemtom mire számítottak.
 • IoIa #6
  Ahhoz sem eddig, sem ezután nem lesz merszük.
 • HUmanEmber41st #5
  Majd ez lesz az indok, amiért majd lerohanhatják az oroszokat...
 • joofiu17 #4
  hat hogyne...
 • Gerappa #3
  Igy igaz! a legjobb warez oldalak is ott vannak, de miert, ott nincsenek torvenyek?
 • jihad #2
  Lassan az usa-ban már csak a bsa + riaa marad.
 • IoIa #1
  Nem csak a csalók mennek oda. A legjobb warez oldalak is ott vannak.