Berta Sándor

Spamellenes törvényt alkot Kína is

Minden eddiginél keményebben akar fellépni a jövőben Kína a kéretlen elektronikus reklámlevelek és azok küldői ellen. Az ázsiai ország tájékoztatási minisztériuma új spamellenes törvényt tervez, és létrehoztak egy központi bejelentőhelyet is a felhasználók számára.

A kínai kezdeményezést hivatalosan idén március 30-án fogják útnak indítani. Az új spamellenes törvény minden eddiginél szigorúbban fogja büntetni a spamküldőket és az ellenük kellő eréllyel fel nem lépő internetszolgáltatókat is. A tervezet szerint akár 3000 eurós pénzbüntetést is kiróhatnak, míg az internetszolgáltatók akár a működési engedélyüket is elveszíthetik.

Kínában jelenleg 17 ezer távközlési céget tartanak nyilván és tavaly 110 millióan használták a világhálót. A világot elborító elektronikus reklámlevél-áradat 22,3 százaléka származott az elmúlt 3 hónapban Kínából. Ebben a tekintetben csak az Egyesült Államok volt képes megelőzni az ázsiai országot. A Sophos számítógépes biztonsági cég jelentése szerint ebben a negyedévben az USA-ban a spamek 24,5 százalékát adták fel. Ezenkívül a spamküldők Kínában működtetik világviszonylatban a legtöbb weboldalat. Ezek a portálok biztosítják a levélküldők fő forgalmát.

Korábban számos kritika is érte amiatt az országot, hogy eltűri a spammerek tevékenységét és nem lép fel kellő szigorral ellenük. A kínai kormány az új intézkedésekkel ezekre a vádakra igyekszik most reagálni. Richard Cox, a Spamhaus nevű spamellenes kezdeményezés képviselője szerint azonban ezekre a lépésekre már túl későn került sor és a spamküldők nem hagyják majd magukat megfélemlíteni. Ettől függetlenül látszik, hogy valami megmozdult, hiszen például a China Telecom nevű távközlési cég minden erejével igyekszik megállítani a spamáradatot.

Mivel Kínában rohamosan nő a vezetékes és a mobil előfizetések száma, így a hatóságoknak is érdekük, hogy megállítsák a postafiókokat elborító kéretlen elektronikus reklámleveleket. Kérdés, hogy a tervekből mi fog megvalósulni és az intézkedések mennyire lesznek valóban hatásosak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • schakaal #2
    Szintén...
  • blackeagle #1
    Helyes ,ütném agyon az összes köcsögöt aki ilyet küld.