Gyurkity Péter

Átlátszó burkolatú merevlemezt mutatott be a Western Digital

A cég érdekes újítással állt elő, amely technikai szempontból ugyan nem jelentős, ám annál inkább lenyűgözheti a téma iránt érdeklődőket: legújabb merevlemezük átlátszó burkolattal kerül forgalomba.

Az élvonalbeli gyártók közé tartozó Western Digital a CES 2006-on rántotta le a leplet ínyenceknek szóló termékéről. Ez nem más, mint a 150 GB-os kapacitású Raptor X, amely a Serial ATA illesztőre támaszkodik. A cég szerint ezzel az újítással vonzóbbá tették a merevlemezt, hiszen a világon elsőként határozták el magukat a lépésre, és ezzel egy időben a teljesítmény miatt sem kell szégyenkezniük.

Technikai szempontból a Raptor X nem vonultat fel forradalmi újdonságokat, igaz, paramétereivel a jobbak közé tartozik. A 150 GB-os merevlemez tányérja percenként tízezres fordulatszámon pörög, méretes, 16 MB-os gyorsítótárral érkezik, és támogatja a további gyorsítást szolgáló Native Command Queuing technológiát, tehát a jelenleg kapható SATA merevlemezekkel összehasonlítva minden bizonnyal jól szerepelne. Ami a megbízhatóságot illeti: a gyártó 5, azaz öt év garanciát vállal rá, ami jelzi magabiztosságukat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az újításoknak természetesen megvan a maguk ára: az említett 150 GB-os példány 350 dolláros, azaz mintegy 70 ezer forintos áron kerül forgalomba a tengerentúlon, tehát nem sorolható az olcsóbb versenyzők közé. Ez azonban valószínűleg a fordulatszámnak és a nagyméretű gyorsítótárnak köszönhető, nem pedig az átlátszó burkolatnak, amelyet pedig oly büszkén hirdet a vállalat. Érvelésük szerint ez utóbbival nagyot emelkedhet a termék ázsiója, hiszen a felhasználók nyomon követhetik a fej mozgását, a merevlemez munkavégzését, ami elég nagy újdonságnak számít, főleg az otthoni vonalon. Más kérdés, hogy a számítógépház megfelelő helyére szerelve mit láthatunk ebből - nem valószínű, hogy a vásárlók pusztán a kukkolás céljából a ház tetején, vagy mellette, kívül helyeznék el a háttértárolót.

Ötletekből tehát nincs hiány a merevlemezgyártók között, bár az biztos, hogy a kiemelkedő ár sokáig visszatartó erőként hat majd. Arra azonban hamarosan választ kaphatunk, hogy az átlátszó házak után vajon az átlátszó merevlemezek is divatot teremtenek-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #44
    Tévedsz, támogatja az NCQ-t. (Miért is ne támogatna?)
    A gari meg 5 év.
    Állítsd takarékra a fantáziád. :)
  • Aspirin #43
    Valószínűleg fémötvözetű plexire gondoltak.
    A bajt inkább ott kell keresni, hogy ellentétben a tiszta fémfedéllel itt hamarabb "öregszik" az anyag, a pórusai átjárhatóvá válnak illetve fény katalizálta vegyfolyamatok indulnak meg. Van aki még emlékszik: Mert ez műanyag.
  • Zedas #42
    Még lenne egy észrevételem:
    A plexis változatban NINCS NCQ és nem vállalnak rá annyi garit, plusz 50 dolcsival drágább mint a technológialiag sokkal tutibb nem plexis változat. Hiába, a sok butus megveszi az ablak miatt a szart drágán is.
  • Hegyikecske #41
    Ne köss bele, ha aluból lenne akkor nem tudnák olyan drágán adni, és túl biztonságos lenne, így pedig mondhatod h van egy átlászó winyód amiből a házba szerelés után nemlátsz semmit :D
  • Hegyikecske #40
    Csak nem fogod látni hacsak nem egy pont úgyanolyan házad van mint amien itt a képen a bemutató kedvéért
  • Frank81 #39
    Tetszik a jobb alsó kép! Már csak a tápegység, meg az optikai olvasók burkolatát kellene plexire cserélni, és full futurisztikus lenne!

  • RpPRO #38
    Nagyon kiraly otlet, de azert en inkabb az atlatszo noi ruhak fejleszteset osztonoznem.
  • waterman #37
    én moddoltam rendesen a gépem. 3 napon keresztül vágtam sejtmintázatúra a gépem 60*40-es aluminium oldalát. csini lett nagyon. nekem speciel tetszik ez a winyó. ha nem kapnék az áráért 3 másikat még gondolkodnék is rajta..
    mellesleg akik azt mondják, hogy a gép az csak egy gép, nem érdemes ilyenekre szórni apuci pénzét, azoknak ajánlom hogy dolgozzanak egy szürke irodában és az orruk előtt legyen egy roh@dt szürke doboz nap mint nap.. na onnantól kezdve lehet kicsit tetszenek majd nekik is az ilyen kis "semmiresemjó igazán, de azért jól néz ki" dolgok..
  • fflx #36
    az a sok muadat senkit se erdekel. a lenyeg, hogy vilagitson. en meg csipogtatnam is meg villogna es neha beszelne is. :)

    nem baj az ha szar, de villogjon!!!

  • Zedas #35
    A lényeg úgy érzem lemaradt:

    A piacon eddig két vinyó volt a leggyorsabb:
    - A 10000RPM-es WD RAPTOR ami 74GB-s volt és nem támogatja az NCQ-t, valamint 8MB cache található benne.
    - És a Maxtor DiamondMax 10-es, ami 300GB (mármint a legnagyobb), 7200RPM-es és 16MB cache van benne meg persze NCQ.

    A Raptor gyakorlatilag egy SCSI vinyó mechanikát tartalmaz, csak egy SATA vezérlőt integráltak rá, ezért a legtöbb tesztben minden más vinyót alázott, egyedül a DiamondMax 10-es ért a nyomába az NCQ és a 16MB cache miatt, de csak multitaskos feladatoknál, viszont azonknál még le is hagyta.

    Namost a WD kijött ezzel a kütyüvel, ami tartalmazza az NCQ-t és 16Mb cache-t, tehát valószínűleg az összes létező vinyót (a SATA/IDE piacon) messze a porba alázza, és az élettartam adatai is rendkívül jók.

    Inkább erre kellene koncentrálni és nem az átlátszó burkolatotra, mert az rohadtul lényegtelen.