Berta Sándor

Intelligens cipőt mutatott be az Adidas

A sportszer- és cipőgyártó vállalat legújabb, Adidas 1 fantázianevű sportcipőjének sarokrészébe egy mikrochipet épített be, amelynek segítségével a cipő alkalmazkodik az adott talajviszonyokhoz, így még kényelmesebb viseletet tesz lehetővé.

Már a legújabb csúcstechnológiákat is alkalmazza új sportcipőinél az Adidas. A vállalat tervei szerint a technológiát a későbbiekben a cég új kosárlabda- és futballcipőibe is integrálják majd. A társaság azt reméli, hogy az Adidas 1-nek köszönhetően főleg a fiatalok körében már nem lesz mindegy, hogy ki, milyen cipőt hord, hanem fontosabbá válik majd, hogy az ember cipője intelligens legyen és alkalmazkodni tudjon az adott terep- és talajviszonyokhoz. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technológiának köszönhetően például ugyanolyan kényelmesen lehet majd az adott cipőben egy városi aszfaltúton gyalogolni vagy futni, mint például egy erdős, dombos, netán hegyvidéki terepen vagy egy tengerparton.


Az Adidas-1-nek jelenleg egyetlen hátránya van: az ára. Egy új modell ugyanis nem kevesebbe, mint 250 dollárba kerül, ami azt jelenti, hogy 50 dollárral drágább, mint az amerikai piac legtöbbet "kóstáló" cipői. Szakértők szerint kérdéses lehet az új intelligens cipő sikere, ugyanis az Adidas 1 előállítása jóval bonyolultabb és összetettebb, mint hagyományos társaié, ezért gyártási költségei ötször magasabbak azokénál. Talán éppen emiatt a német vállalat csupán 10 ezer párt fog ebből a modellből gyártani és azoknak egyedi külsejük lesz.


Az Adidas egyébként a nagy autógyártó konszernek példáját követi, amelyek általában szintén néhány ezer új személygépkocsiba építik be az új technológiákat, majd ha az sikeres, az olcsó modellekben is elérhetővé teszik azt. A német vállalat az Egyesült Államokban a Nike legnagyobb konkurensének számít és a futballcipők piacán 35 százalékos piaci részesedéssel bír. Az elmúlt esztendőkben egyre fontosabbá vált azonban a cég számára az amerikai piac és ennek tudható be, hogy most már kifejezetten az amerikai igényeknek megfelelő cipőket is készít az Adidas - méghozzá a portlandi üzemében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Eddig számítástechnikát csak a cipők tervezésénél és készítésénél alkalmaztak, ez az első eset amikor mikrochip került magába a lábbelibe is. Mindenesetre kérdéses, hogy milyenek lesznek a XXI. század cipői? Lehet, hogy legközelebb például már az ember lábát mozgás közben pihentető, masszírozó vagy az izzadásra figyelmeztető mikrochip kerül majd a lábbelikbe?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csirke4 #38
    Ha vizes lesz azt is érzékeli és átvált "Jézus" üzemmódba
  • Venom #37
    emberrablók meg meghackalik a cipőt és elrabolnak :D
  • Enkil #35
    nem is rosz ötlet amit mondtál
    megkéne csinálni mozgás sérülteknek segítene
  • nenad #34
    s eljon a nap amikor a gyerek mar jarnia sem kell mert a cipoje megteszi helyette.
    nevetsegesek ezek a cuccok. Nemhogy egeszseges cipoket gyartananak inkabb.
  • NEXUS6 #33
    Ahogy mondod haver!
    Eszem-faszom-kib.szottul megáll!;))))

    Jó volt a Ferlén! (De a barátnőm jobb volt;))))
  • Prof William #32
    Aztán az Adidas cipők átveszik a hatalmat a világ völött....
  • PeeVee #31
    hát szarabb nem lehet az én cipőmnél ;))) bár amugyse.. nemtom, nem volt még drága cipöm... ha vki megveszi msot 20ért a nike cipöt meg az adidast ami még nem is légtalpas stb-stb az ezt is megveszi -majd ha 20-30 körül lesz:P - bár tök8 :D azért kiprobálnám (: buék !
  • jax #30
    Eszem-faszom megáll.
  • archkoven #29
    Ez az egész puszta marketing. Véleményem szerint semmiben sem különbözik attól mikor óriási csinnadrattával és reklámkampánnyal bevezetnek a piacra egy új, háromszorosan hajlított nyelű, rugósvégű, kívül nagyszőrű belül rövid, egyik oldalon keményszőrű másikon puha fogkefét.
    Semmivel nem jobb mint a hagyományos, de ugyan ki venne ma hagyományos fogkefét mikor azzal tudvalevőleg nem lehet elérni a hátsó fogakat, redvásan hagyja a fogközöket és vérben úszik az pofád a túl nagy nyomóerőtől.
  • lovagregeny #28
    Ez az üzletről szól.. Baromi drágán lehet majd eladni az amúgy is hasznosan kifejlesztett technológiát, cipőbe öntve.
    Szerintem levegőt pumpál a cipő talp részébe és fordítva. Attól függően milyen a talaj keménysége. De legjobb tudomásom szerint ilyen cipő van most is.
    Biztos tud majd mást is ha ennyire reklámozzák.