Berta Sándor

Intelligens kesztyűn át figyel a PC

Egy egyedi kesztyű segítségével a számítógép és a felhasználó között különleges kapcsolat alakulhat ki: általa a PC érzékelni tudja, hogy az illető az adott pillanatban éppen milyen lelki állapotban van.

A Fraunhofer Intézet egy új eszközt mutatott be a hannoveri CeBIT-kiállításon. A kesztyűt bárki megnézheti és ki is próbálhatja. A német kutatóintézet szakemberei szerint a kesztyű - amennyiben elterjed -, akár forradalmasíthatja is az ember-gép kapcsolatot. A speciális ruhadarab belsejében olyan érzékelők találhatók, amelyek képesek az egyes egészségügyi értékeket (szívritmus, pulzus, a bőr hőmérséklete, nedvességtartalma, ellenálló képessége stb.) a számítógép számára továbbítani. A projekt célja, hogy a PC idővel felismerje majd ezeket az információkat és a megfelelő módon tudjon reagálni rájuk.

Így például a gép érzékelni fogja, ha egy az adott felhasználó dühös amiatt, mert nem talál egy dokumentumot vagy túl lassan töltődik be egy oldal, esetleg lefagyott a PC, illetve ha az illető egy örömteli hírt kap e-mailben. Ezek azonban persze még távoli célok.

Jelenleg a kutatók azt szeretnék elérni, hogy a számítógép érzékelje, ha az ember fáradt, kimerült, lassan reagál vagy frusztrált és képes legyen reagálni ezekben a helyzetekben. Egy ilyen megoldás hasznos lehetne például a légiirányítóknál, ahol életek százai múlnak a monitor előtt ülő lelkiállapotán. Amennyiben a PC érzékeli, hogy a kezelője fáradt, alig bír koncentrálni, riaszthatná a szolgálatvezetőt, hogy váltsák le az adott munkatársat és így megelőzhető lenne egy figyelmetlenségből fakadó légikatasztrófa.

Ugyanígy egy kórházban érzékelhetné a rendszer, hogy ha egy beteg szívroham előtt áll, és riaszthatná az orvosokat vagy a nővéreket. A szakemberek szerint a számítógépek rohamos elterjedése miatt az ember-gép kapcsolat egyre inkább előtérbe fog kerülni a XXI. században. Jól bizonyítja ezt, hogy hasonló programokat indított nemrég a német oktatási minisztérium is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ajelenembere #14
    "Így például a gép érzékelni fogja, ha egy az adott felhasználó dühös amiatt, mert nem talál egy dokumentumot vagy túl lassan töltődik be egy oldal, esetleg lefagyott a PC"

    Aha. Tehát a LEFAGYOTT PC érzékelni fogja, hogy dühös vagyok mert lefagyott és akkor jó lesz.
    Ez jó találmány.
  • RoliSoft #13
    ez csak arra lehet jó, hogy ha mérges vagy, a windows érzékeli és lefagy. míg idegbajt nem kapsz... :D
  • RpPRO #12
    Tiszta Minority Report erzesem van. :)
  • rudiking #11
    sztem a gép amúgy is rájön ha kanos vok, mer ha nézem a pornót elkezdem kúrni a monitort!...
  • Myron #10
    Szerintem meg arra lesz jó hogy benyomom a COD-ot és közbe veszem a demót. Felveszem a kesztyűt az meg loggolja a parát. És mikor már csak egyedül vok 3 ellen + fel kell vennem a bombát 30mp-n belül akkor szembetűnően kileng majd a pulzusszám mérő. És mikor visszanézem a demót majd látom hogy megy fel bennem az ütő :D
  • Tinman #9
    Nekem ez tetszik :-) De mikor lesz már olyan kütyü amivel letölthetek egy cicbabát és kedvemre "agyalhatok" vele egy VR világban?
  • blaze #8
    Nem, nem! A kesztyű azt is elintézi...
  • azirafael #7
    Ha a felhasználó kanosnak érzi magát, a gép ezt érzékeli, letölt egy bukkake, lakbőr fétis videót és lejátsza, hogy a kedves felhasználó kiverhesse magának...
  • irkab1rka #6
    JAja, bármire lehet használni.

    Nem a technika a hibás, hogy létezik, hanem az ember, aki alkalmazza.

    A maghasadás és a fúzió sem "rossz" dolog, csak éppen lehet bombát csinálni ilyen elven és lehet erőművet.

    A t3chn1ka fejlődik, az ember meg nem nagyon.
  • gemi #5
    Lehet vallatási célra készült, mert pl. dokumentumot kerestetnek egy lassú gépen az illetővel , mikor szegény már tiszta ideg, akkor teszik fel a kérdést.. :))