Berta Sándor

Újabb nemzetközi zeneipari akció a fájlcserélők ellen

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség akciójának célja felhívni a szülők figyelmét arra, hogy figyeljenek rá milyen fájlokat tárolnak gyermekeik számítógépük merevlemezén.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) tíz országban indított razziákat a fájlcserélő rendszerek és az azokat használó magánemberek ellen. A szervezet közel kétezer fájlcserélő ellen indított eljárást, ebből egyedül Németországban 1233 személy ellen tettek feljelentést. Dániában az internetszolgáltatók segítségével blokkolták több felhasználó internethozzáférését. Olaszországban számos magánembernél tartottak házkutatást és lefoglaltak több szervert, valamint összesen 70 számítógépet. Utóbbiakon találtak gyermekeket ábrázoló pornográf felvételeket is.

Az IFPI tájékoztatása szerint ezúttal úgynevezett uploaderek, vagyis a szerzői jog által védett tartalmak illegális másolatait a világhálóra feltöltő személyek ellen léptek fel. A mostani razziasorozat keretében támadták többek között a FastTrack (KazaA), a Gnutella (Bear Share), az eDonkey, a DirectConnect, a BitTorrent, a Limewire, a WinMX és a SoulSeek fájlcserélő hálózatokat.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség hangsúlyozta, hogy az ilyen akciókban bárki lebukhat, aki illegális kópiákat tölt le a P2P-rendszerekről. Jól bizonyítja ezt, hogy most többek között egy finn ács, egy brit postai dolgozó, egy cseh informatikai menedzser, egy német bíró és egy német nyugdíjas házaspár is lebukott, vagyis bárki a célkeresztbe kerülhet. A legtöbb feljelentett személy 20 és 35 év közötti fiatalember volt, de jelentős számban vannak szülők, akik szemet hunytak csemetéik jogellenes tevékenysége felett.

Nemrég a düsseldorfi tartományi bíróság precedens értékű ítéletet hozott. E szerint egy 15 és egy 16 éves gyerek szülei felelősségre vonhatók voltak azért, mert fiaik illegális másolatokat töltöttek le a BearShare fájlcserélő hálózatból. A szülőknek ötezer euró kártérítést kellett fizetniük és őket terhelte a perköltség is. Egy kasseli kórháznak pedig szintén ötezer euró kártérítést kellett fizetnie, mert alkalmazottai a munkaidejükben közel kétezer zeneszámra tettek szert a világhálóról.

John Kennedy, az IFPI vezetője elégedetten nyilatkozott az akcióról és elmondta, hogy céljuk az, hogy tovább fokozzák a felhasználókra nehezedő nyomást egészen addig, amíg az emberek le nem szoknak az illegálisan másolt tartalmak letöltéséről. A szakember példaként említette Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot, Spanyolországot és Svédországot, ahol a korábbi kemény fellépések hatására harmadával csökkent az illegális letöltések száma, valamint egyre kevesebb uploader "vállal munkát".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Feriboy #17
  Nálunk itthon a cserélgetés a másolgatás hagyomány. Anyám is ezt csinálta még a kommunizmus idején :D Mesélte, hogy hogyan másolták át azokat a hatalmas szalagokat (ami még talán csempészett is volt :D ) aztán "döngették" a faluban :D. Na én is ezt csinálom, csak más technológiát használok :D
 • sono zeg #16
  Na most buknak le a 12 éves kölykök!!!!
  Ezután nem tudnak este matyizni
 • oszi1113 #15
  Bűnös vagyok, vétkeztem! Letöltöttem! Meghallgattam, nem vettem volna meg, annyira nem volt tutti az egész! De meghallgattam, vissza is raktam a megosztásomba, hallgassa más is! Mert ez ilyen, ha nekem +van, legyen +másnak is! Igen bűnt követtem el, loptam, szégyellem magam? Nem tudom, nem tudnám megmondani, mindenesetre nyugodtan fekszem le, szépeket álmodok, nyugodtan ébredek, elmegyek dolgozni, reggeltől estig.
  Egyébként már nagyon unom, hogy a fogyasztót támadják, a baj az, hogy nem renitens kihúzó csoportokról beszélünk ilyenkor, hanem magáról az internetes társadalomról. Nemtől és kortól szinte mindenki letölt valamit, ki sokat, ki keveset!
  DE NEKEM NINCS 15 TUTTI VERDÁM, NINCS 20 MILLÁS VILLÁM LEGALÁBB 2, NEKEM NINCS LUXUS YACHTOM!!!!
  Uhogy engem ne pereljen be seniki olyan, aki arról beszél, hogy én ezeket károsítom meg, akiknek többsége ráadásul olyan sötét, mint a ...
  De ez már egy másik téma!
 • DjDano #14
  eddig se terveztem leszarni a jogvédőket, ezután is inkább a WC-be végzem el a dolgomat
 • Sanyix #13
  De jó hatást érnek el ezekkel az akciókkal. Egyre több kedvem van inkább illegálisan tölteni, mint legálisan megvenni a cuccokat. Gratula idióta jogvédők :)
  Amúgy a torrentben má van ilyen protokolltitkosítás, ha azt bekapcsolná minden torrentes honnan tudnák ki illegálkodik? :D
 • roliika #12
  Mert nem lesz aki idegesítsen nap-mint nap, nem kell nyugtatót venned, és akkor mire költenéd a pénzed? :-D
 • aaaaa #11
  Nemrég a düsseldorfi tartományi bíróság precedens értékű ítéletet hozott. E szerint egy 15 és egy 16 éves gyerek szülei felelősségre vonhatók voltak azért, mert fiaik illegális másolatokat töltöttek le a BearShare fájlcserélő hálózatból. ...

  Amúgy meg érdekes, hogy ha egy gyerek az iskolálban megöli az osztálytársát, azért nem a szülő felelős, amikor a "nemzetiség" rabolni küldi 14 év alatti csemetéjét azért sem, de ha olyan hatalmas bűnt követ el valaki , hogy letölt egy számot, akkor már perkáljon a szülő...
  A zeneipar és a kiadók mintha nem is kicsit aránytalanul és jobban "védve" lennének a törvények által...
  Ezeket a "kártérítéseket" valahogy nem kellene odadni a kiadóknak , mert még agresszívebben foják támadni az embereket, mivel normális esetben egy átalgember egész életében nem költ 5000 eurót CD-kre. Lassan belekalkulálják, hogy ha nem is veszik a szemetünket, majd a perekből bejön még egy csomó pénz és milyen jó is lesz nekik...
 • aaaaa #10
  A tömegbe lőtt géppuska sorozat jól megmutatja, hogy nem érdemes tüntetni a hatalom ellen. Akik annak idején ezt tették, most emberiség elleni bűnökért felelnek. Ezek az "emeberek " szintén találomra tönkreteszenek becsületes embereket, gyerekeket, ártatlanokat félemlítenek meg. Ugyanolyan emberiség ellenes bűnözők, ez semmi esetre sem megoldás a "problémáik" megoldására. Az hogy egyre jobban megutálják őket, előbb utóbb oda vezet, hogy már csak azért sem fognak semmilyen CD-t, DVD-t venni. És soha többet nem fognak vásárolni azok sem akiket bepereltek, sem az ismerőseik. A vevőket bizalommal lehet megszerezni, nem pedig zsarolással...
  De amig ezek a senkiháziak, a BECSÜLETES FIZETŐ VEVŐIKET is ilyen idóta és hazug reklámokkal terhelik, ne is várjanak fellendülést...
  Akiket valamiért megutálnak, annak nem szívesen vásárolják a termékeit. ÉS a kiadók nagyon jó úton haladnak a totális utálat elérése felé.
  Mikor a többszörös milliárdosok jajonganak, hogy mennyire megkárosítja öket a szerencsétlen csóró, és jogosnak érzik ezért egy életre anyagilag tönkretegyék, akkor a legtöbb ember zsebében kinyílik a bicska.
 • Freddy TNT #9
  Ez mind semmi. A bicska kinyílt a zsebemben, mikor a kölcsönzőböl kihozott DVD-n volt vagy öt perc reklám aztán 2 perc "ne vegyél és ne tölts le kalóz másolatokat,mert rosz embereket fizetsz vele" szart végig kellett néznem. Anno a VHS-en el lehetett tekerni,de EZT ?!?!?!?!!?? N E M !!

  Akkor kapott el az ideggörcs, mikor bekrepáld a lejátszóprogi párszor és nekem mindig végig kellett néznem ezt a [email protected] !!! Hát komolyan mondom, hogy habzó szájjal vittem vissza a tékába !
 • MacrosTheBlack #8
  egészen addig, amíg az emberek le nem szoknak az illegálisan másolt tartalmak letöltéséről
  Addig álljanak fél lábon! Ezek tényleg ennyire hülyék hogy nem képesek felfogni, hogy a kapzsiságuk miatt nem tudnak eladni? Máshol mindenhol felfogták már hogyha drága a cucc, akkor csökkenteni kell az árát, máshogy nem megy. A bilincsrázásnak is csak annyi az eredménye mint az amcsi alkoholtitalomnak (Al Capone), vagy a drogozásnak. Ahol van kereslet, ott lesz kínálat is, a felhasználónak mindegy honnan kapja meg a kívánt cuccot, nem feltétlen ragaszkodik a kiadókhoz. Nekik kell kinyalniuk a vásárlók seggét, nem fordítva.