Gyurkity Péter

Izraeli házaspár börtönben kémszoftver miatt

Az izraeli bíróság bűnösnek találta és összesen hat év börtönre ítélte azt a házaspárt, amely saját készítésű kémszoftverét kormányhivatalok után magándetektíveknek ajánlotta fel, megkönnyítve az ipari kémkedést.

Ruth és Michael Haephrati Londonban végezte kétes tevékenységét, egészen tavalyig, amikor is a brit hatóságok elfogták, majd kiadták őket hazájuknak. A pár Target-Eya néven saját céget üzemeltetett, amelyben megosztották a munkát: a férj volt a felelős a kémszoftver (egy trójai vírus) fejlesztéséért, míg a feleség népszerűsítette azt. A bíróságon bebizonyosodott, hogy a káros szoftvert több izraeli magánnyomozói iroda is felhasználta, és elsősorban ipari kémkedéssel kapcsolatos feladatokban vették hasznát.

A Reuters jelentése szerint a vádlottak megállapodást kötöttek, amely szerint a feleség feltételesen négy évet kapott, míg a férj megúszta két évvel. Az indoklás szerint a család feje bűntársként működött közre felesége manővereiben, amelyek között csalás, vírusok terjesztése és összeesküvés is szerepel. A pár egyben 427 ezer dollár, azaz csaknem 90 millió forintos kártérítést is köteles fizetni a károsult cégeknek. Ezek között megemlítenek több nagyobb belföldi telekommunikációs céget, autóimportőröket, és kábeltelevíziós társaságokat is. A trójai tehát meglehetősen népszerűnek bizonyult a kémkedők körében.

A házaspár állítólag előbb kormányzati hivataloknak, egészen pontosan védelmi ügynökségeknek próbálta eladni szoftverét, majd ezután döntöttek a vállalatokat képviselő magánnyomozói irodák mellett. Vallomásukból kiderült, hogy három partnerre tettek szert, akik két év alatt ügynökeiken keresztül több cég számítógépeire is eljuttatták azt. A trójai a megfújt dokumentumokat egy FTP szerverre továbbította, ahol a tettesek kedvükre csemegézhettek azok között.

Izraelben nem ez az első eset, hogy súlyos internetes ipari kémkedésre derül fény. Tavaly egy hasonló ügyet zártak le a hatóságok, amelyben mindkét oldalon szintén több nagyobb cég volt érintett. Akkor egy Londonban élő regényíró hívta fel a figyelmet a kártevőre, amelyről hamarosan kiderült, hogy műholdas műsorszolgáltatók, telekommunikációs cégek és importőrök kedvelt eszköze volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bubbax #8
    Ne fáradj vele, Béla bá minden fórumot teleír a fasiszta baromságaival.
  • dotkom #7
    ez igaz lehet. pl.: a gyilkosoknak lehet hogy ott lenne a legjobb, de azer egy trojaner...
  • Béla bácsi #6
    Annyira nem vagyok sötét, hogy tudom, hogy akik oda valóak, azok nem kerülnek oda soha. Megvan ennek is az oka... Viszont van pár(?) emberke, aki megérdemelné, hogy napi 18 órában építsen töltést, mifenét, mimális ellátással.
  • dotkom #5
    a sitt nem egyenlo a munkataborral.
    minimalis ertelmiseget plz...
  • dotkom #4
    bela ba.
    remelem ennyire nem vagy sotet...
  • rigidus #3
    Nekem is egy izraeli szamlatulajdonos nyult penzt a szamlamrol par honapja. Bejelentettem a bankba, visszakaptam a lovet a banktol es elkezdtek a nyomozast. Lesz meg itt ujabb izraeli fogas nemsokara.

    Amugy egyet ertek: sittre veluk!
  • assdf #2
    Erről csak annyi jut eszembe hogy soha ne kelljen jobb termék mint amit egy állami szervezet kihajit az ablakon :)
  • Béla bácsi #1
    Munkatáborba velük.