Gyurkity Péter

Vállalati vezető kémkedett riválisai hálózatán

Beismerte bűnét egy amerikai cég egykori vezérigazgatója, akit egy három évvel ezelőtt indult vizsgálatban ipari kémkedéssel, a konkurens cégek hálózatának feltörésével vádoltak. Az üzletember akár 10 évet is kaphat.

Az FBI 2002-ben indította meg vizsgálatát, miután a Niku nevű szoftvercég - jelenleg a Computer Associates leányvállalata - benyújtotta vádjait egyik riválisa ellen. Ebben üzleti titkainak megsértését, hálózatának feltörését, és kémkedést emlegetett, amelyet a Business Engine Software vezetése bonyolított le, több mint 10 hónapon keresztül. A konkurens egy, a vállalat alkalmazottainak szóló online tréningprogramon keresztül jutott a bizalmas dokumentumokhoz, amelyeket nem védtek jelszóval. Bár a két cég - 5 millió dollárért - 2002-ben megállapodott a polgári peres eljárás lezárásáról, az ügynek itt még nem volt vége, és tovább folytatódott a vizsgálat az egykori vezetők ellen.

San Franciso szövetségi bíróságán a napokban ismerte el a vádakat John O'Neil, a BES korábbi vezérigazgatója, elárulva, hogy 2001 és 2002 között 10 hónapon át töltögette szorgalmasan a vetélytárs belső használatra szánt dokumentumait, termékekkel kapcsolatos terveit, sőt, még a hálózaton található felhasználói, vásárlói adatokat is. A 43 éves O'Neil ezzel a cég harmadik egykori vezetője, akire rossz fény vetül az ügyben, de az ítéletre jövő tavaszig várni kell. Szakértők szerint akár 250 ezer dolláros pénzbüntetés és 10 év börtön is lehet a jutalma, ám ez csak a májusi tárgyaláson derül majd ki.

Az ügyre azután derült fény, hogy a kémkedést végző BES egyik embere minden előzmény nélkül felvette a kapcsolatot a Niku egyik legfontosabb partnerével, a Nike céggel. Ez csakhamar gyanússá vált, mivel a Nikuval kapcsolatot tartó személy elérhetősége nem volt nyilvános, ezt csak a vállalati számítógépekben tárolt adatok eltulajdonításával szerezhették meg. A jelzés után a Niku vezetői visszakeresték a hálózati forgalommal kapcsolatos adatokat, és kiderítették, hogy valaki 15 különböző felhasználói név segítségével folyamatosan kutakodott a bizalmas dokumentumok után. A doménnevek és egyéb adatok alapján hamar beazonosították a konkurens céget, ám az elkövetkező három éven át a bíróságon harcoltak igazukért.

Most lezárulni látszik az ügy, igaz, a BES a maga részéről ezt már korábban igyekezett megtenni, annál is inkább, mert - állításuk szerint - az érintett személyek közül már senki nem dolgozik a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Godefroy #2
    az
  • HuAn82 #1
    bulvár...