Gábor Zoltán

A kompakt gépek objektívjei

Essen pár szó a digitális gépeken használt objektívekről is, lévén a képek minőségéért a CCD-n kívül ez az eszköz felel leginkább.

Ember legyen a talpán, aki a rengeteg márka és típus közül ki tudja választani a legjobb ár/teljesítmény arányú kompakt gépet/DSLR gépre csavarható objektívet, így megpróbálunk kis segítséget adni a kiválasztáshoz.

Általános tudnivalók

A kompakt gépek képminőségét alapvetően meghatározza a rájuk szerelt objektív minősége, tudása. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fényképezőgép vásárlása előtt valamennyire tájékozódjunk a rá szerelt objektív minőségéről, fényerejéről, hiányosságairól! Nem árt, ha olyan gépet választunk, amit a gyártó egy nagy múltú, bejáratott márkájú objektívgyártó cég lencséivel szerelt, így jóval kevesebb az esélye, hogy később meglepődünk képeink rossz minőségén. Nem kizárt azonban, hogy egy neves gyártó objektívje is hemzsegni fog a képhibáktól, ezért minden vásárlás előtt nézzünk szét az interneten található tesztoldalakon!

Az egyik fontos tulajdonság a fókusztávolság. A kompakt objektívekre jellemző adatok - méretükből adódóan - sokkal kisebbek mint az SLR (Single Lens Reflex - tükörreflexes), DSLR (digitális tükörreflexes) gépekhez használt objektíveken találunk. Ezeket az értékeket általában 35 mm -es kisfilmes értékre átszámolva adják meg, mivel a fotósok ebben a tartományban számolhatnak könnyebben. Az átváltáshoz használt viszonyszám minden kompakt gépnél más - attól függ mennyivel kisebb az adott gép érzékelője a kisfilmhez viszonyítva. Ebből következtetve egy 8 - 24 mm-es fókusztávolsággal bíró kompakt gép objektívje kisfilmes viszonylatban 38 - 114 mm-nek felel meg (az érzékelő ez esetben 4,75 -ször kisebb a 35 mm-es filmtől). A továbbiakban minden fókusztávolságot kisfilmes értékben adunk meg.

Klikk ide! Klikk ide!
Canon Powershot S80; Olympus Mju 700

A fókusztartomány mellett az objektívek másik fontos tulajdonsága a fényerő vagy maximum blendeméret. Ez az érték mutatja meg, hogy az adott objektív mennyi fényt enged át a lencséken, mennyi fény kerül az érzékelőre (CCD). Ezt az értéket egy viszonyszámmal jelöljük, pl.: 1:2,8 - 4,9. Ez azt jelenti, hogy az objektív kezdő fókusztartományában (tehát pl. 38 mm-es állásban) a maximum blendenyílás f2,8 azaz nagyon tág, míg a fókusztáv végénél már csupán f4,9, tehát szűkebb. Így amikor zoomolunk kevesebb fény jut át az objektíven, hosszabb expozícióra lesz szükségünk a kellő fénymennyiség eléréséhez, mint nagylátószögű állásban. Ez az érték ugyanígy jellemző az SLR/DSLR gépekre való objektívekre is. Manapság a kompakt objektívek legtöbbje f2,8-as kezdő fényerővel bír, ami egy igen jó értéknek felel meg, ha a DSLR gépekhez való objektívek fényerejéhez viszonyítjuk (abban a szegmensben az f2,8 -as kezdő fényerőért már rengeteg pénzt kell leszurkolnunk).

A kompakt gépeken manapság megtalálható objektívek szinte rendre zoom-objektívek. Szép lassan kihalnak a fix objektíves kompakt gépek, így sokkal nagyobb szabadságunk van egy kompakt gép tulajdonosaként fotóink megkomponálására. Az egyszerűbb kompakt gépeken található objektívek általában háromszoros zoom-átfogást biztosítanak a fotósnak. Egy 38 - 114 mm-es objektívvel lehetőségünk van a kezdő fókusztartományban nagylátószögű tájképek illetve 114 mm-es állásban pl. portréképek vagy makrófotók készítésére is. Ezzel az átfogással a legtöbb hétköznapi, illetve nyaraláskor adódó téma megörökíthető. Akinek ennél komolyabb fotós elképzelése van, de mégis maradna a nem cserélhető objektíves gépeknél, az is rengeteg megoldás közül választhat.

Klikk ide! Klikk ide!
Fujifilm Finepix S9500; Samsung Digimax Pro815

Aki szeretne nagyobb látószöget és komolyabb tele-tartományt tudni a fényképezőgépén, annak jó választás lehet egy 28-200 mm-es objektívvel szerelt masina (pl. Canon Powershot Pro1). Ezt az átfogást szuperzoomnak nevezzük és 7,1x -szeres zoom-átfogást jelent (a képlet egyszerű: 200 : 28 = 7,14). Aki esetleg ennél nagyobb átfogásra, un. ultra-zoom-ra vágyik, annak 38 - 380 mm, vagy ennél nagyobb átfogású objektívvel szerelt gépet kell keresnie. Ez tízszeres átfogást jelent és már a tele tartományban is látogatást tehetünk a segítségével. Manapság nem ritkák az ennél is nagyobb zoom-átfogást biztosító kompakt gépek (pl. Samsung Pro815 - 15x-ös optikai zoom). Ezekkel a gépekkel már természetfotós elképzeléseinket is megvalósíthatjuk, ráadásul ezekben az objektívekben az esetek nagy részében már optikai képstabilizátort is találunk, kezünk remegését csillapítva rövidítve meg a záridőt, stabilizálva a témánkat.

Szeretném felhívni a figyelmet egy fontos tényezőre! A digitális kompakt gépek hiába biztosítanak sokszor hihetetlen nagy zoom-átfogást nem ritkán 100 000 forint körüli áron, nem véletlenül kerülnek többe az ennél jóval gyengébb "tudású" DSLR-hez való objektívek. Bizony a képminőség nem összehasonlítható egy komoly minőséget képviselő SLR/DSLR objektívvel. A kompakt gépek objektívjeinek minősége főleg a fókusztartomány vége felé már nagyon gyér. Erről a kis méret és a gyenge minőségű műanyag lencsék tehetnek, így ne lepődjünk meg, ha egy tele tartományban készített fotón elvesznek a részletek, a színek nagy mértékben eltérnek a valóstól és fotónk a kontrasztos részeknél hemzsegni fog a kromatikus aberrációtól (kék/lila csíkok) illetve egyéb színhibáktól! Aki jobb minőséget szeretne az válasszon olyan terméket amelynek az objektívét neves lencsegyártó cég készítette. Ajánlott márkák: Canon, Nikon, Olympus, Panasonic (Leica), Sony (Zeiss), Fujifilm.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kompakt objektívek tapasztalataim szerint leginkább a makró fotózás során nyújtanak némiképp kiemelkedő eredményt. Egyes objektívek legkisebb fókuszpontja akár 1-2 cm is lehet. Ezzel úgynevezett szuper-makró fotózásra van lehetőségünk, azaz a gépet a lehető legközelebb toljuk az apró témánkhoz és nagylátószögü (pl. 38mm -es) állásban fotózunk. Ezzel igazán látványos nagyításokat érhetünk el, többnyire elégséges fényerő mellett. Összehasonlításként: a DSLR gépekhez használt makró objektívek általában 50-100 mm-es fókusztávolságúak és kb. 20-30 cm-es legközelebbi fókuszpontjuknak köszönhetően messzebbről tudjuk témáinkat fotózni - ezzel nem zavarva az élőlényeket.

A kompakt gépek objektívjeit általában különböző előtétlencsékkel bővíthetjük, ezzel is a nagylátószög, illetve a tele tartományt növelve. Ezek a lencsék valamelyest rontják a képminőséget, és egyes lencsék ára akár több tízezer forintba is kerül, de használatukkal a lelkes fotóamatőrök kitágíthatják lehetőségeiket. Mivel a kompakt gépek sokkal lassabban állítják be az élességet mint a DSLR gépek, így ha módunkban áll próbáljunk meg olyan gépet vásárolni, amivel a fókuszt manuálisan is beállíthatjuk. Így (pl. a makrófotózásnál) jelentősen megkönnyítjük gépünknek a munkát, és nagyobb eséllyel készíthetjük el bemozdulásmentes felvételeinket. Manuális fókusz és zoom-gyűrűvel szerelt gépek méginkább megkönnyítik a fotózást, hiszen sokkal gyorsabban és pontosabban lehet a segítségükkel zoomolni és fókuszálni.

Segítség a választáshoz

A Canon cég gyártotta Powershot "A" családban nem nagyon fogunk csalódni, hiszen mind az objektívek képminősége mind a gépek tudása megfelelő lehet egy kezdő-haladó fotós számára és az áruk is mérsékelt. Sajnos képstabilizátort még nem találunk a cég eme termékeibe építve, így akinek ilyen extrára fájna a foga, az a Panasonic kompakt gépei között válogasson (pl. Panasonic LX1, FZ30). Sajnos az érzékelő terén még van mit fejlődnie a cégnek, de a gépekhez szerelt Leica gyártmányú objektívek kiváló képminőséget nyújtanak, és az optikai képstabilizátor minden helyzetben a segítségünkre lehet. Az Olympus is kiváló képminőséget kínál, profi minőségű objektívjeinek (és remek képérzékelőinek) köszönhetően, így bármelyik kreatív-kompakt gépüket ajánlani tudom (pl. Olympus SP320).

Klikk ide! Klikk ide!
Panasonic Lumix DMC-FZ30; HP Photosmart E317

Jelenleg talán az egyik legjobb minőségű objektívvel szerelt kompakt gép, a Sony Cyber-shot DSC-R1-es. Sajnos ára még nagyon magas, de 10 megapixeles felbontását egy igen minőségi, Carl Zeiss gyártmányú 5x-ös zoomátfogású objektív egészíti ki, ezzel remek minőségű fotókat készíthetünk. A "gyártunk-mindent-amit-lehet" politikával bíró cégek közül talán a Sony és a Panasonic cégek nyújtanak elfogadható képminőséget, a többi gyártó gépeitől viszont óvva intek mindenkit!

Egy ilyen fényképezőgép lehet, hogy piacvezető árral mosolyog ránk a plakátokról, de értékelhető képminőséget ezen gépektől, illetve objektívjeiktől ne nagyon várjunk. Kínos csalódásoktól menthetjük meg magunkat ha pár ezer forinttal drágább és akár kisebb felbontású gépet választunk. Ugyancsak kerülendők az MP3 lejátszóval, rádióval, szendvicssütővel és egyéb ínyencségekkel teletömött "fényképezőgépek" is. Ezek nemhogy képminőséget nem hordoznak, de egyel (vagy kettővel) több funkciójuk van, ami elromolhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 2almos #12
    >Neken két nappal a garancia után tönkre ment és nem javították meg

    Garancian tul keves ceg javit. Vannak pozitiv peldak, de ritka.
    Egyebkent mas marka markaszervizeit sem igazan dicserik itthon.

    >Egy nagy szar az egész. 120 ezer forintot kidobtam az ablakon!!!!

    120e-ert valsz mar nem hp-t vettem volna az teny, ok inkabb a 30-50e-es kategoriaban nevezhetok jatekosnak.
  • kavics05 #11
    Nehogy valaki is HP fényképezőt vegyen. Neken két nappal a garancia után tönkre ment és nem javították meg, sőt december óta még alkatrészt sem hozattak hozzá. Egy nagy szar az egész. 120 ezer forintot kidobtam az ablakon!!!!
  • ttt ttt #10
    Nem rossz cikk, de volt egy olyan érzésem, hogy egy picit el lett nagyolva.

    "A "gyártunk-mindent-amit-lehet" politikával bíró cégek közül talán a Sony és a Panasonic cégek nyújtanak elfogadható képminőséget, a többi gyártó gépeitől viszont óvva intek mindenkit!"
    Ez pedig pongyola és ezzel félrevezető lehet. Igen is van a felsoroltakon kívül jó pár cég aki széles termék skálán mozog és képes jó árukat/gépeket készíteni, tehát ez nem lehetne mérvadó.

    Mondjuk az biztos, hogy mindenkinek javasolható erősen a tesztek olvasgatása majd azután a pénztárcája mérete eldönti a többit.
  • 2almos #9
    > Van kompakt, meg SLR
    Itt van koztunk velemenykulonbseg. Sztem van compact, ultra-compact, prosumer, slr-like, slr, stb. Szerintem van ertelme tovabb bontani a temat, a meret eleg fontos tenyezo.


    > A márkamajmolásnak ezen a területen (sajnos?)
    > igenis van alapja.

    Itt is van velemenykulonbseg. Nem ajanlom a Sony-t se pl, mert vannak ratyi fenykepezoi, a Panasonic-ot meg plane nem, mert bar atom jok a gepei, a kepminoseg teren - amiben illene szarnyallni- nem tartozik az ellovasok koze. (nekem FZ3-asom volt egy evig, nagyot csalodtam benne)

    Lehet koztunk velemnykulonbseg, ezzel nincs is gondom, viszont a cikk kezdoknek a nullatol csak egy picivel nyujt tobb segitseget.
  • Cat #8
    "Sem a Compact sem a DSLR neveknek nincs semmi koze a cserelheto objektivhez"
    Ok, pongyola voltam, mentségemre szolgáljon hogy nem kapható olyan SLR gép, aminek nem cserélhető az objektívje (volt ilyen, de csak egy-két tipus). Viszont nálad is hülyeség, hogy azért SLR szerű a Sony, mert 995 gramm :) Van kompakt, meg SLR -> és a Panasonic FZ30/Sony R1 nem SLR.

    "A marka majmolas nagyon jellemzo , de kinoheto tema. Ha jo a kamera, akkor tolem gyarthatja a Videoton is."
    Igen, de egy témában járatlan ismeretlennek te sem fogsz tucatnyi tipusnevet mondani, hanem mondasz két gyártót, amivel 99%, hogy nem jár rosszul. És biztos vagyok benne hogy nem HP-t, Casio-t, stb. fogsz ajánlani. A márkamajmolásnak ezen a területen (sajnos?) igenis van alapja.
  • 2almos #7
    > A kérdés nagyon egyszerű: cserélhető rajta
    > az obi vagy nem - és a válasz nem.

    Sem a Compact sem a DSLR neveknek nincs semmi koze a cserelheto objektivhez.

    > Tény. De CCD terén hogy hasonlítod össze a
    > gépeket? egyetlen adat a mérete, és ez bőven nem
    > elég infó.

    A CCD merete eleg fontos info. Eleg ha csak a FF versus DX versus 4/3 vitara gondolsz. Ez a tema a compact-oknal is eleg hasonlo. Kisebb CCD meret eseten erdemes utananezni a gep mennyire zajos kepeket csinal.

    > Biztos vagyok benne, hogy a Canon, a Fuji és
    > az Olympus a cikkirónál nem tartozik a "gyártuk
    > mindent kategóriába" :)

    Mindegyik ceg gyart nagyon sok dolgot, nem hinnem hogy ennek koze van egy adott kamera teljesitmenyehez. A marka majmolas nagyon jellemzo , de kinoheto tema. Ha jo a kamera, akkor tolem gyarthatja a Videoton is. Jo pelda erre a DIWIA Platinium dijas HP Photosmart R707, a review-k is dicserik.

    > A másik, hogy lehet, hogy egy Casio jó, de
    > egy kezdőknek szánt irásba simán elmegy,
    > hogy nem ajánlja - én se tenném.

    Ez annyibol erdekes, hogy miert is ne ajanlana ? Egy kezdo nem akarhat jo gepet venni ? Ezek fenykepezok, s ha vannak olyan gepek, amelyeket nagyon jonak tartanak a tesztek, es a felhasznaloi visszajelzesek, akkor en batram ajanlanam kezdoknek is.
    Enni erovel erdekes a Sony DSC R1-et kezdoknek ajanlani.
  • Cat #6
    "a peldak nagyon szegenyesek"
    ja, még be lehetne irni tucatnyi gépet, kérdés minek :)

    "- egyebkent az Panasonic FZ30/Sony R1 sem kompakt gep, de valamiert vegig annak titulalod. A Sony pl 995 gramm. Ezeknek a gepeknek tarjtak fenn az SLR szeru kategoriat."
    A kérdés nagyon egyszerű: cserélhető rajta az obi vagy nem - és a válasz nem.

    "A minoseget nem garantalja a jo obi. A Panasonic-nak isteniek az obijai, s gyatrak a CCD-i."
    Tény. De CCD terén hogy hasonlítod össze a gépeket? egyetlen adat a mérete, és ez bőven nem elég infó.

    "Ez a kijelentes a cikk csucsa, onmagaert beszel. Szinte mindegyok gyartonak vannak nagyon jo gepei, par pelda: Casio Z750, Fujifilm Finepix F10/F11/E550, Canon Ixus sorozata bazi nepszeru, es jok is, Olympus 7xx UZ sorozata, Oly C-7070, Oly C-8080, Sony DSC-H1. Ezek mind nagyon kedveltek, s nagyon jo gepek."
    Biztos vagyok benne, hogy a Canon, a Fuji és az Olympus a cikkirónál nem tartozik a "gyártuk mindent kategóriába" :) A másik, hogy lehet, hogy egy Casio jó, de egy kezdőknek szánt irásba simán elmegy, hogy nem ajánlja - én se tenném. A Sonyt pedig irta hogy elmegy.
  • 2almos #5
    Amivel egyetertek:
    "Nem kizárt azonban, hogy egy neves gyártó objektívje is hemzsegni fog a képhibáktól, ezért minden vásárlás elo"tt nézzünk szét az interneten található tesztoldalakon!"

    S ami fura:
    - a DSLR szegmensben is megoldhato olcson a nagy fenyero, pl. az 50/1.8-as obik eleg nepszeruek (s a 2.8-tol indulo zoom-ok sincsenek arany arban, persze DSLR obi arakat compact gepek araihoz hasonlitani sok ertelme nincs, aki nem akar DSLR-t annak akar milliokba is kerulhetnek az obik)

    - a peldak nagyon szegenyesek, a 28-200-as tartomanyban nagyon sok gep van (Fujifilm FinePix S9000Z, Konica Minolta DiMAGE A200,Sony DSC-F828,...)

    "A kompakt gépek objektívjeinek mino"sége fo"leg a fókusztartomány vége felé már nagyon gyér."
    Errol el lehet beszelgetni egy Panasonic FZ20 tulajjal, mennyire talalja gyernek a 432mm-en keszult kepeket. Madar fotozasra pl. nagyon kedveltek a Pana ultra zoom-ok, a jo kepstab es obi miatt, megha az erzekelo gyengus is.


    - egyebkent az Panasonic FZ30/Sony R1 sem kompakt gep, de valamiert vegig annak titulalod. A Sony pl 995 gramm. Ezeknek a gepeknek tarjtak fenn az SLR szeru kategoriat.

    "Aki jobb mino"séget szeretne az válasszon olyan terméket amelynek az objektívét neves lencsegyártó cég készítette."
    A minoseget nem garantalja a jo obi. A Panasonic-nak isteniek az obijai, s gyatrak a CCD-i.

    "Manuális fókusz és zoom-gyu"ru"vel szerelt gépek méginkább megkönnyítik a fotózást, hiszen sokkal gyorsabban és pontosabban lehet a segítségükkel zoomolni és fókuszálni."
    En csak az FZ20 manualis fokuszaval probalkoztam, nagyon keves sikerrel, de gondolom bele lehet tanulni. Mindenkeppen erdemes kiprobalni mielott szempont lesz vasarlasnal a manualis fokusz.

    - Aki Canon kompakt stabilizaltat szeretne, annak nem kell Panasonicot venni, hanem megvarhatja a Canon PowerShot SD700 IS-t.

    "A "gyártunk-mindent-amit-lehet" politikával bíró cégek közül talán a Sony és a Panasonic cégek nyújtanak elfogadható képmino"séget, a többi gyártó gépeito"l viszont óvva intek mindenkit!"
    Ez a kijelentes a cikk csucsa, onmagaert beszel. Szinte mindegyok gyartonak vannak nagyon jo gepei,
    par pelda: Casio Z750, Fujifilm Finepix F10/F11/E550, Canon Ixus sorozata bazi nepszeru, es jok is, Olympus 7xx UZ sorozata, Oly C-7070, Oly C-8080, Sony DSC-H1. Ezek mind nagyon kedveltek, s nagyon jo gepek.
  • Mynet #4
    éljen a nikon! :D

    (egy coolpix e3500, és e2500 tulaj) :p
  • Blasta #3
    Csak a Nikon marha drága a kompaktok között sajna. 100 rugó alatt nem találsz olyan Nikon kompaktot, amin egy nyomorult M mód van. (végre van olyan gépük amibe nagylelküen raktak időautomatikát)