Budai Péter

Samsung "leg-leg-leg" fényképezőgép

A pletykaszinten már közszájon forgó Samsung Pro 815 hivatalos bejelentése végre megtörtént. A digitális fényképezőgép érdekessége, hogy egyszerre több fronton is megpróbál a konkurencia fölé licitálni.

Nézzük hát először azokat a tulajdonságokat, melyekben a Pro 815 egyedülállónak ígérkezik. Először is a felbontása 8 megapixel, ami kétségtelenül a legnagyobb a kategóriájában, de akad még néhány gyártó, amely kínál ilyen felbontású gépet. A 15x-ös optikai zoom azonban több mint érdekesnek ígérkezik, mivel jelenleg nincs a digitális piacon ekkora zoomátfogású fényképezőgép. Alapja egy Schneider-Kreuznach Varioplan optika, mely 28-420 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget biztosít a gép számára, ezzel a széles látószög és a hosszú tele tartományban is jó alternatívát kínál.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Pro 815 büszkélkedhet a legnagyobb LCD kijelzővel is, mégpedig 3,5" átmérőjűvel, amely az ígéretek szerint napsütésben is jól látható lesz majd. Úgyszintén ez a gép ígéri az eddigi legnagyobb kapacitású, 1900 mAh-s és 7,4 V-os lítium-ion akkumulátort, ami 500 kép elkészítését teszi lehetővé egy feltöltéssel.

A legek sora eddig ért, de a Pro 815 tartogat még érdekességeket. A gép tetején is egy TFT LCD-t találunk, mely 1,44" széles, és a szokásos információk mellett felső keresőként is használható. Kimagasló sebességet ígér a PRO 815 gyártója. A záridő késleltetés mindössze 0,05 másodperc, a gép bekapcsolás után 1 másodperc múlva már fotózásra kész, két kép elkészülte között pedig 1,3 másodpercnek kell eltelnie. Sorozatban 2,5 fps sebességgel fényképezhetünk, de lehetőség van az Ultra High-Speed mód választására is, amely 10 fps sebességet biztosít, de csak 1 megapixeles maximális képméret mellett.


Talán mondanunk sem kell, hogy a gép az automata funkciók mellett minden lényeges expozíciós beállítás tekintetében manuálisan is szabályozható. A külső kezelőszerveknek köszönhetően ezen funkciók gyorsan, a menüben való kotorászás nélkül állíthatók. Az előzetes képek alapján a zoom és a élesség állítása is gyűrűs megoldással lehetséges, így a Pro 815 ezzel is a komolyabb gépek érzetét kelti. Megjelenése augusztusban esedékes a gyártó szerint, nyitóára pedig 600 font lesz, mely jelenlegi árfolyamon kb. 225 000 Ft.

A Pro 815-höz egy külső vaku is megjelenik, melyet külön vásárolhatunk meg. Az SEF-42A típusszámú villanó kulcsszáma 42 lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Godefroy #21
    Szerintem is inkább egy drága játékszer, főleg az obija miatt.
  • Thrawn #20
    Azért írta oda Damon, hogy ekvivalens. Valójában 100 mm körül van a valódi gyújtótávolság.
  • babajaga #19
    "420mm-es ekvivalens gyújtótávolságnál már elkél a képstabilizátor, vagy magas (F2.8-as) fényérték"

    A 420mm-es állásban ha 2,8 lenne a fényerő akkor a frontlencserendszer átmérőjének 140mm-esnek kellene lennie.
  • Damon #18
    420mm-es ekvivalens gyújtótávolságnál már elkél a képstabilizátor, vagy magas (F2.8-as) fényérték, különben szélcsend és állvány kell a szép képekhez.
  • Thrawn #17
    Semmivel nem hozza az L-es minőségét, az nem IS, hanem optika kérdése. Arról van szó, hogy elégtelen fényviszonyok között lehet, hogy a 28-135IS-el olyan képet készíthetsz, mint a 70-200L-el IS nélkül, miután ez utóbbi jobban bemozdul.
  • manu #16
    Nah ja nyílván egy L-es objektívnek szebb rajza van, de nekem már ez is oirási előrelépés az előző objektívemhez képest. Amúgy ha be van kapcsolva az Is hozza az L-es élességét, viszont álványról Is-el kikapcsolva valamennyivel jobb a rajza a a 70-200L/F2.8-nak.
  • Thrawn #15
    Azért a szenzációs rajzolat erős túlzás a 28-135 IS-el kapcsolatban (a 70-200L/F2.8 -ról már nyugodtan állítható), de nem rossz.
  • manu #14
    Én lemondtam a 350 d plussz funkcióiról (tükörfelcsapás, plussz 2 megapixel, gyorsabb stb) és rendeltem 150 ezerért egy 300d-t. Így maradt pénzem egy 28-135-ös Is Canon Ef objektívre aminek szenzációs rajza van és a képstabilizátor is tökéletesen működik. Mindezt csak azért mondtam mert ha ez a gép 220 körül lesz akkor én azt mondom inkább vegyetek DSLR-t és egy jó obit. Ezzel a szettel 250-ből jöttem ki és van egy korrekt gépem meg objektívem. De augusztusra már sztem ha egyáltalán lehet még 300d-t kapni, még jobban lemegy az ára.
    Amúgy erről a gépről annyit hogy ekkora zoomátfogás nagyon gyanús... ahogy már mondtak általában szélső értékeknél teljesen gyatra minőséget produkál.
  • Capra Ibex #13
    Itt van egy jó kép Canonos EF objektívek választékáról.
    És ja, ahogy Cat is mondja 20ezertől milliókig.
    De Sigma is gyárt elég jó objektíveket, mondjuk közel olyan minőségben de fele annyiért (persze ez nem ez összes termékükre igaz).
    Amúgy 200e körül van a 350D egy nem túl jó lencsével, de 100e körül egy elég jó általános célú obit kapsz hozzá. (Persze akkor jöhet valami jó vaku, még több objektív, kiegészítők.... Szép hobbi a fotózás )
  • Hegyikecske #12
    kész mozi...(mármint a tft méretéből adodó lehetőségek szerint:D) Viszont nem tom h ha nekem kéne ennyit perkálnom-e érte ezt venném-e szal mivel ilyen drága valszeg csak egy területre összpontosítanak, amennyit én használom (de lehet h csak télleg ezé) vmi olcsóbb (könnyebb) gépet választanék