Gyurkity Péter

Szabadalom-árverés a fejlődésért

Érdekes aukciót hirdetett meg egy amerikai bank: nagyvállalatok felajánlása révén ezer, szoftverrel, hardverrel és hálózati technológiákkal kapcsolatos szabadalmat bocsátanak árverésre áprilisban.

Az Ocean Tomo már tavaly meghirdette rendezvénysorozatát, amelyre évente két alkalommal igyekeznek sort keríteni. Az alapötlet igen érdekes: az IT-iparban érdekelt - elsősorban a Fortune 500 listán előkelő helyet elfoglaló - nagyvállalatok segítségével jelentős szabadalmakat értékesítenek aukció formájában, ami szerintük egyáltalán nem káros, sőt, egyenesen kedvező az ágazatnak, és elősegíti a további fejlesztéseket.

Az első ilyen rendezvényre áprilisban kerül sor, San Franciscóban. Állításuk szerint ez az egyetlen olyan esemény, ahol egy helyen találkozik nagyszámú vásárló és eladó, és ennek megfelelően mintegy 300 megjelenőre számítanak. A tervben kitűzött 1000 szabadalomból a vállalatok, oktatási intézmények és befektetők felajánlásai révén már 800 összegyűlt és áprilisra reményeik szerint teljessé válik a lista. 2004-ben sor került hasonló lépésre, amelyen a Commerce One nevű cég hirdette meg saját tulajdonát. Ez az akció azonban nem oszlatta el az ellenvéleményeket: a Novell 15,5 millió dollárt fizetett 39 szabadalomért, mielőtt azok rossz kezekbe kerültek volna. Állításuk szerint ugyanis a meghirdetett szabadalmakra több olyan cég is kivetette hálóját, amelyek a sikeres tranzakció után valószínűleg a fejlesztőket és a felhasználókat is meg szerették volna kopasztani.

Éppen ezzel érvelnek a szemben álló tábor tagjai, akik szerint nemcsak az aukció, de maga a rendszer is erősen kifogásolható, és alapjában véve hátráltatja a fejlődést. Az ő szemükben a technológiák levédése nem vezet máshoz, csak kiemelkedően költséges bírósági perekhez, amelyben a felek többnyire hasztalan igyekeznek bizonyítani saját igazukat.

Az Ocean Tomo mindenesetre továbbra is bízik döntésében, és a cég vezére azzal érvelt a Registernek adott válaszában, hogy a komoly ajánlatok miatt simán kipotyognak az alkalomra leső cégek, akik csak saját gyors meggazdagodásukra törekednek. Az eddig beérkezett 800 szabadalom azt jelzi, hogy a nagyvállalatok is hasonlóképpen vélekednek, de mindenképpen érdemes lesz kivárni az aukció fejelményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #3
    jah, főleg a kis mocsok cégek, amik lesik a technológiákat, hogy kit és mit milyen szabadalommal lehet megkopasztani 3 számjegyű millió dollárra. amerika, az álmok országa, ahol bárkit beperelhetsz azért, mert neked jól esik...
  • craesh #2
    igaza van...tényleg inkább több baj születne ebből mint előny és fejlődés. Pont az ilyen amcsi cégek miatt akik mindenből pénzt akarnak csinálni, pl itt a felvásárlásbol.
  • kow83 #1
    Már látom a parázs vitát, ami itt ki fog bontakozni.

    Nostredamus 2.0 voltam.