Berta Sándor

Felfüggesztett börtön dalszövegek megjelentetéséért

Többek szerint is túl szigorú ítéletet hozott egy francia bíróság, amikor dalszövegek internetes megjelentetéséért 20 ezer euró pénz- és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a miditext.net nevű portált üzemeltető webmestert.

A francia zenekiadók érdekeit védő szövetség, a CSDEM illetékesei nem törődnek az ítéletet kritizálókkal és ünnepelnek. A szervezet közleménye szerint az ügyben eljáró, Párizs elővárosának számító Nanterre bírósága precedensértékű ítéletet hozott. A bírói testület a szövetség és további három felperes részére még 7500 eurós kártérítést is megszavazott, amit szintén az elmarasztalt weboldal üzemeltetőjének kell kifizetnie, csakúgy, mint ahogy a perköltségeket is.

Az ügy előzményei több évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Az elítélt férfi először a miditext.com nevű internetes oldalon tette bárki számára hozzáférhetővé és letölthetővé a szerzői jogok által védett dalszövegeket, közben pedig gondosan eltitkolta személyazonosságát. Mikor a hatóságok mégis nyomára bukkantak, a Hoster Gandi nevű férfi bírói megrovást kapott és felszólították, hogy adja ki az összes személyes adatát, és a bíróság 2002-ben bezáratta a miditext.comot. Az ügy azonban ezzel nem ért véget, hiszen Gandi kisvártatva újrakezdte a tevékenységét, ezúttal már a miditext.net címen megtalálható oldalon.

Hasonló esetre egyébként már több országban, így például Németországban is sor került. Egy berlini ügyvédi iroda idén áprilisban több olyan német oldal üzemeltetőit felszólította tevékenységük abbahagyására, akik dalszövegeket tettek szabadon letölthetővé. A kampány több héten át folytatódott, és a szerzői jogvédők szempontjából sikeresnek bizonyult, hiszen az iroda elérte a célját és több ilyen portál is beszüntette működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #18
    Nem,nem, fütyörésszél csak dallamokat nyílvánosan is, csak fizessed meg a jogdíjat utána
    A cikkben említett elvetemült gonosztevőnek pedig rács mögött a helye
  • DBM #17
    Hát bármennyire is undorító ez is a pénzszerzés egyik formája. egyértelmű kamu az egész.
    na! anők meg házasság útjával viszik el az autód/házad...

    ez kb olyan h nem írhatom le v mondhatom kiazt anevet ami le van védve mert hűhaj az levédett. hisz itt valóban az áru egy részét forrását tette fel, de ez nem maga a dal volt, vagy az éneke, vagy a szöveg amit az énekes énekelt.

    mintha megüntetnének azért mert egy könyv címét leírom v egy pár sorát. az egész persze büntetés lene mert az maga a könyv.

    de ez még anyagilag meg sem károsította, hisz nem a szöveg a húdejó és nekem csak az kell hanem akkor az egész zene.

    de vajon miért próbálják az emberek sunyiba csinálni? eccerűen nem látják be h kevés a pénzük? és a vállalatok maguk ellen dolgoznak. miért? ha nem kapom meg ingyen, akkor megveszem feketén. ez télleg oéan mint a szesztilalom...

    "A következő, a dudolás, és a fütyülés lessz!
    Úgyhogy vigyázni! Nyilvános helyen ne fütyörésszünk ismert dallamokat!"
    hát kb télleg ez lesz, meg pénzért lesz a levegő is(ami már távolkeleten valóban létezik a szmog miatt!!)
    stbstb erről sokat lehetne fölöslegesen beszélni
  • peca #16
    Ez a torveny (egy hatalmas marhasag)...
    ..Ebbol lesz a legtobb beveteluk.. csak irjatok be a google-ba "lyrics"... egy tonna ilyen oldal van... es ezt szorozzatok meg 20 000 Euroval...
    Mingyart bes*arok... Ilyenert megbuntetni valakid.
  • Dante73 #15
    A következő, a dudolás, és a fütyülés lessz!
    Úgyhogy vigyázni! Nyilvános helyen ne fütyörésszünk ismert dallamokat!

    Dante.
  • snorbi #14
    Utópia: ha egyszerre mindenki eldöntené, hogy semmit nem vesz tőlük, majd rájönnének, hogy nem mi vagyunk értük.
    És itt az ellentmondás: még akkor is kaszálnának pl. üres CD/DVD, rádió, "bulihely" etc. jogdíjak miatt.
    => Annyira beférkőztek már mindenhova, olyan nagy a hatalmuk és a befolyásuk, hogy az ijesztő!!!
  • immovable #13
    Ilyen buták mindig is lesznek...sajna...
  • Macc #12
    #4, #7 birkak vagytok... ha holnaptol kezdve azt mondanak, hogy tilos az alkohol, majd figyelmeztetnek 1x hogy ne igyal, es utana rajtakapnak, te is megerdemled a buntetest? Itt nem arrol van szo hogy figyelmeztettek, hanem hogy egyre ertelmetlenebbul uldozik az embereket. Csak az a baj, hogy egyre tobb a droid, aki egyetert ezekkel, es ezert tudnak szigoritani mindenen.
  • assdf #11
    Persze de lassan ezen az alapon hogy minden a "másolt" filmhez kell már mindent üldöznek. Kiváncsian várom mikor kezdik el üldözni a win. media playert (hisz biztos ezzel nézik a másol filmeket) vagy mondjuk a winampt, mert azon meg le lehet játszani a másolt mp3-akat. Remélem mindenki érzi az ellentmondást...
  • szombi #10
    A feliratokat valszeg azér üldözik, mert a lemásolt filmekhez kellenek.
    Példa a Resident Evil 2. Már 2004 nyarán megnéztem feliratosan, és decemberben került a mozikba...
  • MerlinW #9
    van sajna, többek között ezért kell bujkálnia kedvenc feliratos oldalunknak...