Berta Sándor

Nyolc vezető wareztag ellen emeltek vádat

A nyolc gyanúsítottat - a tervek szerint - a lakóhelyükön, Észak-Karolinában állítják majd bíróság elé. A hatóságok annyit árultak el róluk, hogy 26 és 48 év közöttiek és a "warezélet nagyhalairól van szó".

Az őrizetbe vett személyek még az FBI által indított korábbi razziák során buktak le. A nyolc felhasználó először a FastLink nevű, gyakorlatilag az egész világra kiterjedő FBI-akció során került a hatóságok érdeklődésének a középpontjába és az idén júniusban végrehajtott Site Down nevű akcióban fogták el őket.

Mint ismeretes, idén júniusban számos razziára sor került a nemzetközi szoftver-, film- és zenekalózok ellen. A Site Down hadművelet során az Egyesült Államokban és további tíz országban világszerte az FBI és a vele együttműködő nemzeti rendőri szervek összesen 90 házkutatást tartottak, amelyek célja a nemzetközi warezhálózat meggyengítése, illetve esetleges felszámolása volt. Amerikai lapértesülések szerint a hatóságok az akcióknál beépített emberek segítségét is igénybe vette, akik pontos információkkal tudtak szolgálni a warezélet mindennapjairól, a warezhálózat felépítéséről és a legfőbb vezetőiről.

Az amerikai hatóságok a nyolc személyen kívül a közeljövőben további felhasználók ellen is vádat akarnak emelni. "A hatóságok a nemzetközi online kalózhálózat vezetőit igyekeztek elfogni." - nyilatkozta John C. Richter, az FBI egyik ügyvédje a ZDNet híroldalnak. A nyolc személy őrizetbe vételét egy összesen 15 országra, az Egyesült Államokra, Ausztráliára, Belgiumra, Kanadára, Dániára, Franciaországra, Németországra, Magyarországra, Izraelre, Szingapúrra, Spanyolországra, Svédországra, Hollandiára, Portugáliára és Nagy-Britanniára kiterjedő vizsgálat előzte meg.

Robert Clifford, az FBI különleges ügynöke szerint ezúttal is bebizonyosodott, hogy aki komoly szerzői jog-sértéseket követ el, azt bárhol a világon, így például Magyarországon is fel lehet kutatni, bíróság elé lehet állítani és felelősségre lehet vonni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kornan #20
  Igen mindig lesznek újak én is ebben reménykedem,de ha tovább nő a felszámolások gyakorisága gyorsabban elfogynak mint újak lesznek.És szerintem a jövőben keményebben fognak fellépni az illegalitás ellen.A felhasználókat még nem fenyegeti nagy veszély de a feltöltőknek egyre nagyobb a kockázat,így kétszer is meggondolják majd mire vállalkoznak.Még nem olyan súlyos a helyzet,de meglátásom szerint kezd az lenni.
 • pemga #19
  Valószínű ez a kifejezés a médiának szólt. Lehet hangolni a lakosságot. Ha perre viszik, akkor ne feledd: amerikában esküdtszék van, ott a döntést "az utca embere" hozza. (Büntetőjogi perekben ráadásul egyhangú döntés kell, nem elég a többség.)
 • Cheesy #18
  Mindenkinek akit érdekel a warez ajánlanám figyelmébe sz oroszokat... Személy szerint én is töltögetek rendesen. De pl. a Half Life 1-2 azért van meg eredetibe, mert miután letöltöttem, és már xedjére játszottam végig, úgy voltam vele, megveszem, ennyivel tartozom a csapatnak, akik ezt a világbajnok gamét fejlesztették. Csak az a szutyok STEAM ne lenne... De érthető ha ennyire féltik azt, amit majdnem befejezetten sikerült ellopnia pár ügyes embernek.
  A warez soha nem fog megszűnni, mert mindig lesznek olyan emberek, akik "csakazértis" törni fognak, és utána mindig lesznek akik le is töltik... E nem kérdés.
  Hogy miért kezdi ezt az USA? A híres nagy júeszéj (egyébként gazdaságilag csőd szélén álló) most a szememben egy eladósodó és szavahitelét vesztett gazdag, aki most minden tettével megpróbálja felhivni magára a figyelmet, mind az erőszakosságával (arab háború - amit felfoghatunk modern gyarmatosításnak is), mind a "figyelmességével", a rendre törekvésével, h hát benne meg lehet bízni, meg rendes ő igazándiból... Kapja be! Én személy szerint roppantul amerikaellenes vagyok. De megmaradok törvénytisztelő, adófizető állampolgárnak... :))
  És azon mit értenek, h "a warez világ nagyhalai"?
 • gergod #17
  Azért azok közé az országok közé nem tudom hogy került Magyarország.... Kicsit röhelyes a mi szerény 9,5 millió lakosságunkkal, béka segge alatti GDP-nkkel ezen a listán rajta lenni.
 • Capra Ibex #16
  Ugyan már, miért károsítanék meg bárkit akár egy forinttal is ha letöltöm a zenéjét? Ki mondta, hogy amúgy megvenném?
  Na ha meg akarnám venni, de mivel le tudom tölteni de ezért nem veszem, AKKOR (és csakis akkor :D) igen.

  Aki valamit meg akar venni, azt meg is veszi. A letöltött zene még hozzá is járulhat ezen döntéséhez (lásd viszonylag friss cikkek közt valahol).
 • janos666 #15
  De a magyar warezek halála mostanába (és ezt -va mondhatjuk) az, hogy magánszemélyek (vagy heccből, vagy azért mert elküldte a drága SMS-t és csak TS minőségű volt a DVDSCR-nek írt film amit lehúzott) felnyomják a keszítőket az ASVA-nál.
 • saco #14
  A warez scene tenyleg elegge megcsorbult, altalaban az emberek nem nagyon hiszik, hogy oket elkapjak / elkaphatjak. Ezert tovabb csinaljak. Az fbi-osok mar tul jol ismerik a rendszert, az egesz scene felepiteset.A mostani bust talan arra volt jo, hogy a sok oreg abbahagyja, es a helyukbe lepjenek az ujak.A TDA leader 2 gyerekes csaladapa volt, kinek kell ez ? kb. ez a velemenyem. :-(
 • ffxi #13
  Gáz lenne, ha most kijelentem, hogy törzsvendéges warezoló vagyok? Lefognak most nyomozni és utána tartóztani? Fasszopó FBI

 • Mike #12
  mindig lesznek újak
  ez egy szélmalomharc
 • Mike #11
  jut eszembe az FBI milyen alapon pofázik bele más országok belügyeibe? Talán az egész Föld USA gyarmata?