Berta Sándor

Márciusban jön a régi számítógépekre szánt Windows XP

Windows Fundamentals for Legacy PC. Az új operációs rendszer változatot elsősorban régebbi (pl. Pentium II-es) asztali és hordozható számítógépeken való használatra fejlesztette ki az amerikai vállalat.

Így hívják a Windows XP operációs rendszer új, régi típusú számítógépekre kiadott, Eiger kódnevű változatát. A májusi bejelentés szerint a cél az volt, hogy a felhasználók egy korszerű, de régebbi gépeken is jól működő operációs rendszerhez jussanak. Üröm az örömben azonban - és némileg érthetetlen is -, hogy a Windows FLP-t nem használhatják magánszemélyek. A Windows FLP-ből nem hiányoznak a biztonsági frissítések, köztük a kettes javítócsomag (SP2), a Media Player, az Internet Explorer, a különböző Office dokumentumok megnyitására alkalmas szoftverek valamint a biztonsági alkalmazások sem.

Vannak azonban megszorítások is, így például az Office 2003 vagy más programok futtatására nincs lehetőség. A cél az volt, hogy az új operációs rendszer a lehető legjobb teljesítményt hozza ki a régebbi számítógépekből, anélkül, hogy túlterhelné őket. A Windows FLP célközönségének a Microsoft szerint azok a cégek számítanak, akiknek nincs pénzük számítógépük lecserélésére. Mivel azonban az új, a Windows XP Professionalra épülő verziót csak korlátozott számban és kizárólag a nagyvállalatok részére dobják majd piacra, így a társaság szerint az átlagos otthoni felhasználóknak nem lesz módjuk a Windows FLP megvásárlására.

Az első Windows FLP-k a tervek szerint 2006 márciusában jelennek majd meg. Az operációs rendszer egyébként jelenleg csak bétateszt állapotban elérhető. A Windows FLP első változatát követi majd egy újabb, második verzió is, amely már tartalmazni fogja a felhasználók tapasztalatait, kéréseit. A második verzió kódneve "Szerzetes".

Már olvashatók az interneten a bétatesztelők első benyomásai is, melyek közül a legtöbb pozitív. A CD-ről lévő való telepítés problémamentes volt. Az installáláskor a Windows XP Code Name Eiger szöveg volt olvasható, majd a rendszer első felállásakor megjelent a jól ismert Windows XP bootlogo. Egy öreg Compaq notebookon (AMD K6/2 333 MHz, 32 MB memória, 4 GB merevlemez) a telepítés 35 percig tartott. Miután az operációs rendszer installálása lezajlott, a Windows FLP először letöltötte az internetről az összes elérhető biztonsági frissítést. A komplett rendszer 846 MB helyet foglal el a merevlemezen. Az operációs rendszer és az internetes böngészés a tapasztalatok szerint egyaránt gyors volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #132
    Megint tereled a témát.
    Nagyon jól tudod, hogy a linux és a windows kernele teljesen máshogy épül fel, még a koncepció is más.
    De már ezerszer leírtam, ha érdekel(ne) keress vissza.(na nem mintha nem tudnád)
  • Caro #131
    Te persze ezt tudod... :)
  • FTeR #130
    ja és ha figyelembe vesszük, h a linux csak egy kernel, akkor nem sok lovagolni való marad a témán.
  • FTeR #129
    baz az új fícsöröket kezdték újraírni, nem a régieket.
  • Caro #128
    Te is nagyon jól tudod, hogy Allchin mondta.
    Lehet, hogy NT kernel, de aztán minden más.(meg szerintem az is már csak NT kompatibilis)
  • FTeR #127
    ez tényleg komolytalan volt.

    természetesen az új fícsörök miatt kell az új, nem a régiek foltozgatása miatt.

    #126 lol, ezt honnan szedted? a vista az nt-re épül, amit úgy '86 óta fejlesztenek.
  • Komolytalan #126
    Előzőhöz még: Újabbat úgy értettem, hogy _totál alapoktól újraírnak mindent_, hogy még stabilabb, még gyorsabb, még stb-b légyen. Lényeg hogy alapoktól újraírva minden. Ha jó ez, ha van benne egy mákszemnyi jó is, akkor miért nem építenek rá? Miért nem építettek a W9x-re, ha annyira jó volt? Minek újraírni mindig, ha nem sz.r? Miért csak akkor lesz sz.r az MS rajongók szemében (és az MS szemében is), mikor kijött 1 új szoft? Ha a W95 abszolút hibás koncepció volt mikor megjelent a W2K, akkor nem volt hibás már 95-ben is? Ha az XP abszolúte hibás koncepció lesz 2 év múlva (merthogy teljesen alapoktól írják a longhornt), akkor nem abszolút hibás már most is? Miért tudja azt a linux, hogy építenek az előzőekre, miért kell mindig mindent újraírni az MSnek?
  • Komolytalan #125
    "az xpn, már ezek a problémák is megoldódtak/megoldhatók" - akkor mi a fenének belőle újabb? Meg ha meglesz a Windows 2100 ultrared profession atomcsapás, akkor miért lesz az XPből azonnal instabil, gagyi DOS alapú sz.r az M$ rajongók szemében?
  • Komolytalan #124
    Azért kérdezz meg egy grafikust hogy utálja-e az Adobe-t (közel 100% részesedés:-P
  • droland #123
    Az emberek CSAK ÉS CSAK AZT utálják, aminek általában 30%-nál nagyobb a piaci részesedése, függetlenül attól, hogy az jó e vagy rossz...