100
  • peba
    #100
    512 ram XP-nek, azt szeva.
    Nem kapál a vinyó, minden jól fut.
    A játékoknál meg aláadom a grafót :D
    Ja, amúgy vinyótól is függ sztem.
    Szal egy régi 4 giga körüli vinya nyilván jobban "kerreg" mint egy újabb 20 gigás pl.
  • h4x0r
    #99
    Nekem eleg 1 Giga, pedig hasznalok izmosabb Javas szarokat (eclipse pl.), amik eszik a memoriat, de kevesnek nem mondanam desktop celra...
  • Roli
    #98
    az a sok memória! nekem az 512 is elég! azt nem mondom, hogy bőven, de elég. Megy ami kell rendesen. Bár elbírnám az 1024-et is akkor kikapcsolhatnám a lapozófájlt. Természetesen megabájtban értettem a számokat
  • BiroAndras
    #97
    "bocsi tegnap már nem néztem vissza ide a 4 gb ramot azért használom mert egy felsö kategoriás gépem van és normális memoriát akartam venni hozzá"

    A minőség és a mennyiség nem ugyanaz. Egy mai gépbe elég 1 giga, vagy max. 2, ha egyszerre több memóriaigényes szoftvert futtatsz.

    "ha felteszed a panda 2006 virusvédöt akkor észlelhetö hogy 2 gb már nem igazán elég"

    Nagyon szar lehet az a cuccos, ha ennyi memóriát eszik. Próbáld a NOD32-t, az kicsi, gyors és megbízható. Én 1 giga mellett észre sem veszem, hogy fut.

    "föleg hogy nem 1 vinyo van a gépemben hanem több"

    Nem látom az összefüggést. Nekem 5 vinyóm van momentán, és vígan elvagyog 1 gigával.
  • BiroAndras
    #96
    "Azon a 8MHz-en egy multitaszkos, kb ugyan azt nyújtó mint az alap ikszpé, de amúgy nagyon fasza kis Amiga OS3 valszeg 100X gyorsabb!;))))"

    Nem nyújtja ugyanazt, ezt garantálom. Csak nézz utánna alaposabban.
  • BiroAndras
    #95
    "win 98-at használok már évek óta.Nem is kell ez a geci XP.A legkirályabb a Norton commander volt.Nem is fagyott annak idején a gépem."

    Akkor te vagy hülye vagy, vagy rettentően igénytelen. Még a leg elvakultabb linux fanatikusok is elismerik, hogy a 9x-hez képest a 2K/XP hatalmas fejlődés volt.
  • saxus
    #94
    Beteg állatok.

    Erről most kb az jutott eszembe, mikor valaki kipróbálta, mi a legkisebb méret, amivel Win95 hajlandó futni, asszem vmi, 4.7 mega volt. Anno kipróbáltam én is, én kerek 5 megára tudtam lenyomni VMWare-ban, de rájöttem, hogy elbasztam, mert elfelejtettem leUPXelni, úgy pedig lehetett volna kb 3.5 is.

    Egyszer kaptam vhol Win99-t is, azzal 33 mega volt a rekordom. XP SP1-l 80.6 megás windows könyvtárat el tudtam érni kép. Sajnos hitelesebb fényképem nincs róla, nincs digitális kamerám. Ezt amúgy szintén lehetne még überelni UPX-l. Majd egyszer :)
  • Aspirin
    #93
    Asszem puffertúlcsordulásom van.
    Végigolvastam az összes hozzászólást.
  • TDav1d #92
    Majd a Vistát kell egy ilyen ráerőszakolni ilyenre az érdekesebb lenne
  • IMI0910
    #91
    bocsi tegnap már nem néztem vissza ide a 4 gb ramot azért használom mert egy felsö kategoriás gépem van és normális memoriát akartam venni hozzá és ezt ajánlották 4 db kingston A 1 ghz 400mhz memoriát teljesen kihasználni persze nem tudom de ha felteszed a panda 2006 virusvédöt akkor észlelhetö hogy 2 gb már nem igazán elég föleg hogy nem 1 vinyo van a gépemben hanem több
  • NEXUS6
    #90
    Azon a 8MHz-en egy multitaszkos, kb ugyan azt nyújtó mint az alap ikszpé, de amúgy nagyon fasza kis Amiga OS3 valszeg 100X gyorsabb!;))))

    De hát az embereknek a minőség kell, ahogy azt az M$ főkódere, az az Alcsín gyerök megmondta.
  • norbi99
    #89
    win 98-at használok már évek óta.Nem is kell ez a geci XP.A legkirályabb a Norton commander volt.Nem is fagyott annak idején a gépem.
  • RumiTT
    #88
    Inkább snowboard oztak volna a havercsávók...
  • riddick22
    #87
    hát nemtom! én néha úgy érzem hogy a 2es cerka meg az 1 giga ram sem elég ennek a tetvesnek!!!
  • Advanced User
    #86
    Király akkor veszek énis olyan procit : )))
  • Thrawn
    #85
    Nem akarom vitatni a mai feladatok mennyiségi és összetettségbeli fölényét (bár az SQL szerverek optimalizáltságáról már nincsenek túl jó tapasztalataim). Csupán azt akartam mondani, hogy a korábbi programok hatékonyabban használták az erőforrásokat és ennek nincs köze a feladat milyenségéhez, méretéhez. Csak éppen többnyire nem rellációs, hanem hálós adatbázismodellel dolgoztak (CODASYL-modell).
  • BiroAndras
    #84
    "A "hello world"-ön túlmenően már 40 évvel ezelőtt is léteztek integrált vállalatirányítási rendszerek. Optimalizálva. Olyan mainframeken, amik töredék teljesítményét nyújtották egy mai alapszintű PC-nek."

    A vállalatirányítási rendszerek magja általában egy(vagy több) SQL szerver. Az pedig van optimalizálva ezerrel. Csakhogy nagyságrendekkel több adatot kell kezelniük, mint régen, és sokkal többféle dolgot csinálnak.
  • BiroAndras
    #83
    "A mai gépek is "többet tudnak" csak direkt építenek a játékokba olykor lassító algoritmusokat,hogy a favorizált videókártyákon legyen szép."

    Ahogy mondod. Direkt raknak be egy pályára több százezer objektumot, amik mindegyike több száz poligonból áll. Direkt vannak brutális felbontású textúrák. Meg árnyékok, dinamikus fények, realisztikus víz, kismillió shader, effektek tömege, stb. Ezek mind baromira lassítják a játékokat.
  • FragStaR
    #82
    4gb? csak kiváncsiságból neked mivel sikerül kihasználnod ennyi ramot én a 2GB tomat eladtam és vettem inkább 1GB "tuningramot" mert a 2gb csak lassulást hozott (Igen játékra használom a gépet) Szal inkább úgy kérdezem h te mire használod ?:)
  • IMI0910
    #81
    nállam amd 4200+ van 4 gb rammal és egész jol megy
  • dirobi
    #80
    Nálam PII 350 Mhz (Nem Celeron ;-) ) és nemm csigalassú, teljesen használható.
  • dirobi
    #79
    Hát, ha szerintük, 30 bootolás és 10 perc programindítás használható, még csak rajta.
    Tapasztalataim szerint min 256 MB Ram kell neki. Ez alatt inkább érdemes Win98-at telepíteni.
  • IMI0910
    #78
    irigylem a türelmeteket én gépekkel foglalkozok de egy p2 233mhz-re telepitést nem válalnék
  • silentb
    #77
    Én még a 80-as évek derekán ZX Spectrummal nyomtam aminek az órajele 4Mhz a memória 48Kb volt és sokszor meg is lepődtem rajta miket lehet ki lehet hozni ebből.
    A hangja is csak egy beephangszóró volt amiből mégis kipréselték az 5 csatornás hangot (pl.:David Whittacker).
    Akkor még a hardware-hez fejlesztették a software-t ami ma kicsit úgy néz ki mintha megfordúlt volna nem?
  • Omegared
    #76
    Pontossan. Rengeteg fejlesztőeszközt, egyéb dolgot a végtelenségig teledobálnak mindenféle felesleges dologgal, és kiadnak egy új verziót. Mennyi mindenről lehet ezt elmondani... Tele van minden varázslókkal, automata skript generátorokkal, a forráskód meg úgy nő mint egy baktériumtenyészet a táptalajban... De mindez mind1! A hülye majd úgyis vesz még 512 ramot...
    Ez a trend... És ha néha becsúszik egy gondosan felépített program, akkor örülök én igazán.
    Tudjátok mit? Tényleg elképesztően sokmindenre elég volt az a 640-es szám... valahol az xms mem alatt... Tudom fontos a fejlődés, de valahol azért a minőség is fontos... Agyamat dobom el a rengeteg
    patch hotfix láttán.
  • szombi
    #75
    A "hello world"-ön túlmenően már 40 évvel ezelőtt is léteztek integrált vállalatirányítási rendszerek''

    Úgy van! És az is igaz, hogy ,,akkor még tudtak programozni''.
    Aki kételkedik, az előbb tanuljon meg Java-ban programozni!
    Nem nehéz, de a legkisebb, legapróbb feladathoz máris generálni kell húszféle objektumot,
    a virtuális osztályokról és az exeption-ok eldobásáról/elkapásáról nem is beszélve!
    Megintcsak hülyeség az a kijelentés, hogy ,,nem szabad újra feltalálni a kereket''!
  • Adenoma
    #74
    és a vista? remélem rá tudják erőszakolni egy p1 75mhz-re :)
  • Dj Faustus #73
    A 8 Mhz-es rekordlassúságot produkáló alaplap manual-ja oroszul: Asus PIV-486SP3.

    Ha jól megnézitek a JP25/jP26/JP27/JP28-as jumpereknél nem szerepel a cikkben szereplő 2-3/2-3/2-3/2-3 (16 MHz), illetve a 2-3/2-3/1-2/1-2 (8 Mhz) beállítás.

    Esetleg végigpróbálgatták a srácok a lehetséges beállításokat, és így jutottak ilyen eredményre?
  • fonixmadar
    #72
    (40)Buran igazad van,az Nlite jó dolog.
    Aki esetleg nem ismerné:

    http://www.jox.hu/cikkek/99/8
  • Thrawn
    #71
    A "hello world"-ön túlmenően már 40 évvel ezelőtt is léteztek integrált vállalatirányítási rendszerek. Optimalizálva. Olyan mainframeken, amik töredék teljesítményét nyújtották egy mai alapszintű PC-nek. Persze nem zabálta grafikus felület az erőforrásokat, nem voltak csilivili, öncélú, csupán a csicsa kedvéért létező megoldások. Volt viszont hatékony erőforráskezelés, voltak natív kódot létrehozó optimalizált compilerek, voltak lángelmék, akik - többek között - lerakták az adatbáziskezelés máig ható alapjait.
  • Mr Gumby
    #70
    "A mai gépek is "többet tudnak" csak direkt építenek a játékokba olykor lassító algoritmusokat,hogy a favorizált videókártyákon legyen szép."
    Ajjaj, ez egy kicsit blikkesen hangzik.
  • Skyline
    #69
    Már bocs valahogy nemvok ilyesmire kiváncsi mert kb 0 értelme van az egésznek..:)
  • MacrosTheBlack
    #68
    F8 :P
  • MacrosTheBlack
    #67
    Most is tudnak, csak más a nagyságrend. Régen a hello wordot nem volt nagy vaszizdasz optimalizálni, próbáld meg ugyanezt egy integrált vállalatirányítási rendszerrel! Majd jelentkezz úgy 150 év múlva mikor sikerült a végére jutnod!
  • ebertek
    #66
    Ha egy gépről bejelentkezünk egy másik gépre, mint "Távoli asztal" (mert a képen ez van), akkor az a mi, vagy pedig a távoli gép adatait írja ki?
  • Omegared
    #65
    A programozás tanítása is ludas ebben. Lehet a mai programok jóval komplexebbek, de sokan a könnyebb utat választják, "minek agyon optimalizálni mindent ha működik" trend ma a nyerő... Vajh miért van az hogy egy netes protokollra épülő elégggé elterjedt kiszolgáló programnak 51 szálon kell futnia, 500mb mem kell neki 500 virtuális is, erre egy fiatal srác írt egy alternatívát
    ami 3 szálon fut, gyorsabb, és kb 50-50Mb memóriát folgyaszt (fizikai/virtuális), és azonos terhelésen jóval kevesebb processzor időt zabál fel... Mert talán az írója törődött vele? Kódot optimalizált?
    Vicces ez a mai világ... És igazat adok valakinek aki elöttem szólt: Anno még tudtak programozni.
  • roliika
    #64
    Pff...na még szerencse. Nem az a kérdés, a gép mit tudodd. Hanem hogy a maximumot kihozták belőle! C64-en volt az első 3d-s játék is. A mai gépek is "többet tudnak" csak direkt építenek a játékokba olykor lassító algoritmusokat,hogy a favorizált videókártyákon legyen szép.
  • arty
    #63
    "Ez SZVSZ fake ahogy van. Először is szvsz XP nem megy pentiumnál kisebb procira, legfeljebb hack-keléssel. Másodszor hülyeség hogy 8MHz-es proci 486. Tudjuk, hogy mi ment 8MHz-n? Megmondom: az IBM PC XT/8086 amikor kijött a futószalagokról a 80-as évek elején. Az egyetlen dolog amit mentségükként el tudok képzelni, hogy visszajumper-olták a procit és így kipréselték a látható 7-8MHz-et - dehát ezt nehezen hiszem el most így akkor is."

    Szinte mind1, h Te mit hiszel el :) Az overdrive processzorokról fogalmad sincs láthatoan, nekem spec volt is egy 83mhz-es páldány. Majdnem teljesértékű Pentium processzor, csak a memóriabusza 32 bites. Sima 486os alaplapba belment, és jumperolgatva igen fura sebességeken indult el ... :) Tapasztaltam, mivel nem volt leirásom a laphoz és csak kisérletezni tudtam. A hitetlenkedés helyett javaslom a forrás elolvasását, a cikkben be is van linkelve :)

    Hihetetlen hogy a megahertz mitosz a mai napig létezik, és egyesek nem képesek elvonatkoztatni tőle ...
  • Thrawn
    #62
    Kétségtelen, nem is vitatom. Csupán arra hívom fel a figyelmet, hogy az akkori erőforrásokban ínséges idők megkövetelték az átgondoltabb, elegáns megoldásokat alkalmazó algoritmusok, programok fejlesztését és itt persze nem csak a C64-re gondolok. Nem véletlenül alapmű még ma is Knuth és Dijkstra néhány műve a hatvanas évekből.
  • BiroAndras
    #61
    Én nem tapasztaltam ilyet.