Berta Sándor

Lesz harmadik szervizcsomag a Windows XP-hez

Bár már szinte mindenki a Longhornt várja, a Microsoft addig is tartogat még meglepetéseket magán felhasználóknak és a cégeknek egyaránt.

Korábban nagy vihart kavart, hogy az Internet Explorer (IE) új, 7-es verziója nem a Longhorn-nal együtt, hanem - a korábbi tervekkel ellentétben - még az új operációs rendszer előtt fog megjelenni. Nos, Steve Ballmer, a Microsoft elnöke újabb érdekes kijelentéseket tett, amelyek nagy részében az IE 7-ről árult további részleteket, ám volt egy igazi újdonság is. A szakember Svédországban, a National Data Security Day nevű szakmai rendezvényen ugyanis azt találta mondani, hogy korántsem elképzelhetetlen, hogy még a Longhorn debütálása előtt megjelenik a Windows XP Home és a Windows XP Professional operációs rendszerek harmadik szerrvizcsomagja (SP3).

Ballmer a meglepett szakemberek előtt kijelentette azt is, hogy az Internet Explorer 7-es változata tartalmazni fog egy beépített kémprogramok elleni szoftvert, amely azonos a redmondi vállalat által már hónapok óta fejlesztett alkalmazással.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az IE 7 legfontosabb "újdonsága" a biztonság lesz, a fejlesztők az internetes böngésző fejlesztésekor erre a területre helyezik a legfőbb hangsúlyt. Azt korábban a Winhec nevű rendezvényen maga Bill Gates is kijelentette, hogy a legfőbb céljuknak a szoftvereik, különösképpen az Internet Explorer biztonságosabbá tételét tekintik és ezzel a munkával nem akartak várni a Longhorn megjelenéséig. A Microsoft társalapítója közölte azt is: úgy döntöttek, hogy ezek az újdonságok nem csak a Longhornban lesznek megtalálhatók.

Az új Internet Explorer tartalmazni fog úgynevezett Cross Domain Scripting, vagyis phishing (adathalászat) elleni védelmet is. Újdonság az is, hogy a tervek szerint az IE 7 ugyan továbbra is a Longhorn részeként fog működni, ám "izolált környezetben" vagyis a működése nem lesz hatással az operációs rendszerre és annak többi részére. Így elvileg megakadályozhatók lesznek az internetes böngésző hibái miatt bekövetkező rendszerlefagyások. Ballmerrel ellentétben Gates ugyanakkor nem említette a beépített kémprogramok elleni védelmet.

A tervek szerint egyébként az Internet Explorer 7-es változatának bétaverziója nyáron, míg a végleges verziója az év végén fog megjelenni. Az új programból nem hiányoznak majd az olyan funkciók sem, mint a Tabbed Browsing és az RSS-támogatás. A szakemberek abban egyetértenek, hogy amennyiben lesz harmadik szervizcsomag a Windows XP operációs rendszerekhez, úgy az tartalmazni fogja az összes biztonsági javítást és az Internet Explorer 7-es változatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jointeer #43
  szar microfos leszarja mit kinlodunk az oprendszereivel, csak el tudja adni. bármit igérnek a profit érdekében.
 • droland #42
  "Egy jol bekonfigozott gephez eleg az sp1 + jo tuzfal + jo virusirto."

  Szerintem sp2-vel még jobb...ugyanis az sp1et (sp1 nélkülit sem) fel sem tudom tenni spy nélkül internetkapcsolat közben... nézz utána...
 • RpPRO #41
  En meg az sp2-t sem vartam. :) Ki sem probaltam.
  Egy jol bekonfigozott gephez eleg az sp1 + jo tuzfal + jo virusirto.

  I love services.msc :)
 • DOT #40
  Szerintem te összekevered a tűzfalad a spyware keresővel és az application firewall-al. Az SP2 tűzfala arra való, hogy a kintről jövő támadásokat visszaverje, ezt pedig meg is teszi. Az alkalmazások mazsolázása nem feladata így azzal nem is nagyon foglalkozik.
 • FTeR #39
  egy mezei tűzfalnak nem is feladata.
 • TeszteloPontHu #38
  Lehet, hogy beleszámolta az iPod eladásokat is. :)
 • Felfedező #37
  Szerintem jobban járnánk ha nem lenne SP3 mert az egyértelműen a Longhorn megjelenés további kitolódását jelentené...
 • smv #36
  Háááát, ennyire félresikerült volna SP2, hogy máris kell SP3?
 • petofiszallas #35
  A Win xP SP3 jó lenne.
  A kémprogik elleni Explorer sztem egy nem fog nyújtani semmit, hiszen a SP2őre beépített tűzfal sem fogott meg eddig semmit szinte!
  üdv:Gordon Petőfiszállásról.
 • mousee #34
  Őszinténszólva nekem is csak az a "mindenki várja már a longhorn"-t című benyögés nem teccett...

  Egyébként nekem semmi bajom a windózzal mint alap, nekem is SP2 szuszog a gépemen, és ha lesz, akkor majd SP3 fog, de a longhorn nekem nem kell... Inkább csinálnának egy olyan rendszert, ami tényleg biztonságos, és fainul megy... Linuxot jódarabig használtam, 100%ban meg voltam vele elégedve, mindent tud, amit tudnia kell, sőt, stabilabb, és szerény véleményem szerint gyorsabb is... Csak az a bajom volt vele h nem futnak rajta a játékok...

  Visszatérve Billyboyékhoz... Mutatnának már végre valamit, ami tényleg stabil és nem fagy meg...

  És egy kis apróság:
  http://mouse88.tar.hu/ciki.mov

  Ez az a videó, amit régebben említettem a meklárenes felfedezőnek...

  Písz