Gábor Zoltán

Olympus SP-350 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 8,1 megapixel (3264 x 2488)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5"; 115 000 pixel
Memória: XD, 32 MB beépített
Energiaellátás: 2db AA
Aktuális bruttó kisker. ára: ~80 000 Ft,-

Az Olympus 2005 augusztusában jelentette be két, egymástól alig eltérő modelljét, az SP-310-et és az SP-350-et. A két masina tulajdonképpen csupán az érzékelőjük felbontásában, vázuk színében és a vakupapucsban különbözik egymástól. A szürke SP-310 7,1 míg a fekete színű SP-350 8,1 megapixeles érzékelőt kapott. Jelen cikkünkben a nyolc megapixeles gépet ismertetjük de az SP-310-re is jellemzőek a lentebb leírtak.

Külső kialakítás

Az SP-350 szép, matt fekete színben pompázik, ami nagyon jól áll a gépnek, komolyabb külsőt kölcsönözve ezzel a szürke színű SP-310-nél. A gépre nézve az ugrik be, mintha egy apró kompakt géphez öntöttek volna egy komolyabb markolatot. Szépnek nem mondanám, de éppenséggel csúnyának sem. A nagy markolat mindenesetre tesz róla, hogy ne játékszernek tűnjön. Meggyőző a gép tetején található vakupapucs, a minden fontos motívumot tartalmazó módtárcsa, és a 2,5" -os LCD kijelző.

Kezelőszervek

Az exponáló gomb köré szerelt zoom-kapcsoló kellemes kezelést biztosít, így nem kell a biztos fogást nyújtó hüvelykujjunkat elmozdítanunk zoomolás közben. A gépen mindössze öt kapcsolót találunk a szokásos négy irányú kezelőgombokon és az OK gombon kívül. Méretük elégséges, kezelésük nem okoz problémát. A módtárcsa nagysága is kitűnő, forgatása könnyű és egyértelmű. A bekapcsológomb mérete lehetne talán kicsivel nagyobb. A menü vezérlése kényelmes, ezek a kapcsolók is megfelelő méretűek és billentésük is elégséges. Az iránygombokra is osztott az Olympus különféle funkciókat, de előhívásukhoz az OK/MENÜ kapcsolót meg kell nyomjuk, így még véletlenül sem állíthatunk el semmit. Igazság szerint semmi rosszat nem lehet a gép kezeléséről mondani, tökéletes iparos munka.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kijelző, kereső

A gép hátulját uraló 2,5" -os méretű kijelző mérete a mai trendeknek megfelelően nagy, felbontása viszont lehetne még részletesebb: ekkora képátlóhoz kevés a 115 000 pixel. Láthatósága éles szögből csak felülről nézve okoz gondot, egyéb irányból nincs ilyen probléma. Az átnézeti kereső viszont rettenetesen kicsi, tipikus "fény az alagút végén" megoldás. Ráadásul a mellette található fókusz és expozíció jelző ledek olyan erősen világítanak, hogy egyszeri belenézés után semmi kedvem nem volt még egyszer megismételni a műveletet, lévén másodpercekig nem láttam semmit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Menürendszer

A menü használata egyértelmű és kellően gyors. Kicsit zavaró volt, hogy az exponáló gomb félig történő lenyomásával nem lépünk ki a menüből, hanem szépen vissza kell lépkednünk a "MENÜ" kapcsolóval azon az úton, amin az aktuális menüpontig eljutottunk. Találunk benne különböző hang és egyéb sémákat is, de szerencsére találunk rengeteg hasznos szolgáltatást is. A fontos funkciókhoz gyorsbillentyűket használhatunk és lehetőségünk van egy kapcsolót kedvünk szerint konfigurálni. Nekem egy kicsit zavaros volt, hogy egyes menüpontok szövegesen, mások grafikusan vannak jelölve, ráadásul több grafikus megoldás nem egyértelmű. Magyarázó szöveget vagy "help" funkciót nem találunk a gépben.

Beállítások, üzemmódok

A masina tudása igazán lenyűgöző. Mind a kezdő fotósok, mind a haladó amatőrök nagyszerűen tudnak alkotni ezzel a géppel, lévén téma, automata, félmanuális és teljesen manuális fotómódok hadával bír. Manuális módban lehetőségünk van a záridőt 1/2000-től 15 másodpercig állítani, de "B" módban akár NYOLC percig is nyomva tarthatjuk az exponáló gombot (bár ennek sok értelme nincs, hiszen így még állványon tartva is bemozdul a gép). Az érzékenységet ISO50-től ISO400-ig állíthatjuk. A fehéregyensúly hangolására öt előre eltárolt mintát vagy három saját sémát használhatunk, illetve van WB shift funkció is, amivel a vörös és a kék színtartományban korrigálhatjuk a fehér szín hőmérsékletét.

Kezdők számára a gyártó raklapnyi témamóddal és magyarázóképpel nyújt segítséget. Egyedülálló módon a gépben 24(!) témamódot találunk, köztük olyan extrém esetekben használható sablonokat is, mint a víz alatti makró, gyertyafény vagy a kirakatokhoz használható beállítások. Ezzel a megoldással az Olympus véleményem szerint a legjobb a területen, egyetlen gyártó sem mellékel a kezdő fotósok számára ennyi és ilyen kellemes - magyarázó fotókkal illusztrált - fotómódot. Lehetőségünk van külső vakut csatlakoztatni a gépre, amit TTL módban vezérel a gép, de lehet bármilyen középérintkezős vaku is, nagyszerűen elvillantja azt (igaz a legerősebb fokozatban). Beállíthatjuk, hogy akár a gép beépített vakuja is villanjon a másik vakuval egyetemben.

Speciális funkciók

Készíthetünk 3:2 arányú képeket, és ezeket nem csak JPEG formátumban, de RAW formátumban is menthetjük, ezzel a gép profi felhasználására van lehetőségünk. A vaku menüjében található egy SLAVE funkció, amivel értelemszerűen a slave módban működő vakukat tudjuk vezérelni. Jó segítség lehet még az élő hisztogramm funkció is.

Optika

Kisfilmes viszonylatban a gép egy 38 - 114 mm átfogású objektívet kapott, aminek fényereje 1:2,8 - 4,9. Ez teljesen megfelelő, a kompakt kategóriában átlagosnak mondható fényerőt és zoom-átfogást jelent. Viszont az objektív minősége már nem átlagos, véleményem szerint nagyon profi minőségű darabbal van dolgunk. A háromszoros zoom-ra képes objektív közelpontja super-macro módban csupán 2 cm, így igazán látványos makro fotókat készíthetünk vele. Enyhe kromatikus aberrációra csak a nagyon kontrasztos részleteknél hajlamos.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Érzékelő

Meglepően jó az SP-350-be épített nyolc megapixeles CCD (charge coupled device - töltéscsatolt eszköz, esetünkben a fényérzékelő). Zajszintje ISO50-en tökéletes, de még ISO200-nál sem jelentős - ez az érték abszolúte használható. ISO400-nál már jelentős minőségromlást tapasztalhatunk, de a nem túl fontos képeknél még akár ez az érték is használható. Elszíneződéseket a kontrasztos részeknél csak a képszéleken tapasztalhatunk elvétve, de összességében több mint kielégítő az érzékelő által rögzített kép.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Éjszakai képek, beltéri tesztfotók vakuval és vaku nélkül

Vaku

Az SP-350 vakuja a teszten nem teljesített túl jól, többet vártam egy ilyen méretes vakutól. A vakupapucs viszont nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen mind TTL rendszervakut, mind egy sima középérintkezős vakut is képes elvillantani. Igaz kicsit furcsa hatást kelt ha a gépnél nagyobb villanót szerelünk rá. Sötétben nem a vaku szolgál AF segédfényként, hanem a külön erre szolgáló vörös lámpa világítja meg a témánkat, méghozzá elég erős fénnyel.

Makrózás

Mint láthatjuk, makrózni igazán tökéletes ez a gép. Remek felbontás, jó zajszint és az igen közeli fókuszpont nagy segítségünkre lehet makró fotózásnál, de senki ne felejtse el, hogy ezzel a módszerrel leginkább élettelen tárgyakat, növényeket örökíthetünk csak meg. Az AF motor csöndesen és viszonylag gyorsan működött, kevésszer hibázott makrózás során, ráadásul manuálisan is fókuszálhatunk. Ekkor a gép segítségképpen kinagyítja a képet, de nekem nagyobb segítséget jelentett volna ha nem nagyítja ki, mert a digitálisan nagyított képen inkább kevesebb mint több részletet láttam.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makrokép, éjszakai kép, tesztkép ISO50-en illetve az SP-350 zajtesztje

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Sorozatfelvételi módban másodpercenként 2,4 képet képes készíteni, ami kiváló érték, de csupán két képre elég a puffertár. Kisebb felbontásban már nyolc kép rögzítésére elég a memória, de ekkor a sebesség csupán 1,4 kép másodpercenként. Videó módban a masina VGA felbontású .avi file-okat készít 30 kép/másodperces sebességgel, monó hanggal. Lehetőség van egy kézremegésgátló funkció bekapcsolására, de ez csupán valami szoftveres opció, működése számomra kérdéses.

Összegzés, személyes benyomások

Öröm volt az Olympus SP-350-et kézbe fogni és fotózni vele. Tetszett a design, a képminőség kifogástalan, egyedül a menü működésével gyűlt meg a bajom, de rövid használat után mindenki könnyen beletanul. A vakupapucs megléte áldásos, az átnézeti kijelző felesleges. Egy igazán sokoldalú, nagy tudású és kiváló ár-teljesítmény arányú géppel gazdagodhat az aki az Olympus új kreatív-kompakt masináját választja. Előtétlencsékkel kibővítve hasznos társ lehet kirándulások, természetfotózások során, de kezdő fotósoknak, nyaralások megörökítésénél is sok örömet okozhat a bő választékban jelenlévő témamódoknak köszönhetően.

Előnyök, hátrányok
+ jó fogás
+ remek képminőség
+ sok hasznos funkció
+ makro képesség
+ jó ár/érték arány
- átnézeti kereső
- AA akkumulátor

A fényképezőgépet az Olympus Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #11
    Meg tudnád mondani mi rossz az xD kártyában? Gépek ezrei működnek vele kifogástalanul.
  • logfree #10
    imádom ezt a gépet ... :)
    kép1
    kép2
    kép3
    kép4
    kép5
    kép6
  • Barni #9
    3X optikai zoom...
    azért az elég gyenge még ebben az árfekvésben is..
  • Blasta #8
    Ez így van, felesleges a 8mega hétköznapi fotósnak.
    De annak az 5megás panának szvsz közel nincs ilyen képminősége mint ennek 8megával...
  • rumos #7
    80e-ért lehet kapni pana fz5-öt, 12x stabilizált zoom-mal. igaz hogy csak 5 mpixel, de sztem hót felesleges a 8 a hétköznapi fotósnak.
  • geri15 #6
    Nekem személyszerint kevéske :-) A képminőségről pedig nemtudok nyilatkozni, mer eddig csak Canonom volt (az elsőt is 3 napja vettem ugyebár :DDD)
  • GregSB #5
    Az AA akksit énsem hoznám fel negatívumként ,ebben a katgóriában teljesen rendben van.
  • Invader #4
    Hú, ez tök jó, csak 1 hátránya van.
    A ceruza akksi ugyanis, ebben az árkategóriában ELŐNY
  • Blasta #3
    Hogy érted, hogy gyér a felhozatal? :-) Pont annyi kezelőszerv van amennyi kell, nem bonyolították túl :-)
    A képminősége meg Canon gyilkos ;-))))
  • geri15 #2
    Nem tűnik rossznak, de az enyim jobb :-D De hamár homár akkor @oskodok egyet énis; kicsit bumfordi nemde?
    És a nagy LCD ellenére (vagy épp azért...) elég gyér a kezelőszervek felhozatala.. Bár jó képeket csinál, így nagygond nemlehet vele (Y)