Budai Péter

Olympus mju 8 megapixelen

A µ [mju] család Digital 800 típusszámú jövevénye elsősorban 8 megapixeles felbontásával kívánja maga mellé állítani a vásárlókat.

Igényesen formatervezett kompakt fényképezőgép palettáját új taggal tervezi bővíteni az Olympus. Az ilyen méretű kompakt fényképezőgépek körében még ritkaságnak számító Digital 800-at 3x-os optikai zoomal szerelték fel, amely 38-114 mm-nek megfelelő látószögtartományban dolgozik. Bizonyára sokak számára lesz vonzó a vízálló fémház, mely sötétkék és ezüst kivitelben is kapható lesz.


Az Olympus ezen felül sok újdonságnak "szorított helyet" a vázban. Ilyen a Bright Capture technológia, amely a gyenge fényviszonyok közötti fotózásban segít szoftveresen és egyfajta plusz derítővakut próbál emulálni, ezáltal téve világosabbá a sötétben készült képeket. 19 féle témamódot kapunk a legváltozatosabb fotószituációkhoz, valamint külön záridő és rekesz előválasztást, amelyekkel a gép expozíciós beállításai teljes mértékben befolyásolhatók.

A képminőségért a fentieken kívül a TruePic TURBO feldolgozórendszer felelős, az óvatlan fotóst pedig a Blur Protection figyelmezteti a gép bemozdulásának veszélyeire. Mindezek mellett 640x480 pixeles videófelvételekre is módunk nyílik, akár hanggal is, de hosszuk 15 másodpercben korlátozott. Hosszabb felvétel csak a felbontás csökkentésével készíthető.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Meglehetősen impresszív a beállítható érzékenység is, hiszen a megszokott ISO 64-400 mellett az ISO 800-1600 is választható ha belső, vagy éjszakai módra kapcsolunk és a fent taglalt Bright Capture-t választjuk mellette. Szintén figyelemre méltó a gép sorozatfelvételi képessége: technikai leírása szerint 4 képkockát képes rögzíteni másodpercenként, összesen 10 másodpercig. Több, mint elvárható egy 8 megapixeles kompakttól.

A képek a 2,5 colos, 215 000 képpontos LCD-n nézhetők vissza - már amennyi a 19 MB-nyi belső memóriában elfér. Az ennél többre vágyók xD memóriakártyával bővíthetik a Digital 800 tárolókapacitását. A géphez alaptartozék a tölthető akkumulátor és annak töltője is.

Az Olympus µ [mju] Digital 800 megjelenését júliusra ígéri a gyártó, 450 dollár alatti nyitóáron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leány #20
    Sziasztok!
    Olympus mju 400-as géphez keresek akkumlátortöltőt, D-7AC, 4.8V)vagy információkat róla (hány mA-val tölt), használati útmutatót, stb.
    Ha valaki tud árat a töltőhöz, azt is nagyon megköszönném!
    Fontos lenne!
    Köszi!
  • Roli #19
    Nekem a Minolták akkor is jobban bejönnek, csak az a baj, hogy amelyik már hangot is vesz a videóhoz elég drága :) de a 8X meg 12X-es optikai zoom megfogott a gépekben. Ja és a stabilizátor
  • babajaga #18
    "az óvatlan fotóst pedig a Blur Protection figyelmezteti a gép bemozdulásának veszélyeire."

    8 megapixel mellé veszélyjelzés, ez aztán passzol! Jobb gépekben 5 megapixel mellé stabilizátort kapunk!Tipikus példája a nagyzolásnak, nagy megapixel és kicsi tudás a többi részen!
  • gz8 #17
    Angolban az igeidő a mumus, bár állítólag a görögben még több, az angolhoz képest köztes igeidő van. Aztán még ugye ott az ábécé.
  • Tetsuo #16
    Remélem angolban nincs ennyi rendhagyás mert éppen azt tanulom, bár az a rengeteg igeidő brr, magyarul sem tudnám mikor hogyan.
    Vagy a japánt is megtanulnám, ha nem lenne annyira bonyolult (főleg az írás).
    /Remélem Bush -miután a világ ura lesz- hivatalos nyelvvé teszi a saját szókincsét (öö yes, i think no, öö). :)) Nna ez csak vicc volt. :)
  • gz8 #15
    A nyelv mint olyan nem mindig a logikáról szól.

    Lásd pl. a töménytelen kivételt, magánhangzórövidülést, sorolhatnánm.
  • Tetsuo #14
    Jah, ezér mondom h újra kéne fogalmazni a nyelvtanunk szabályait, kizárólag logikai alapon. :) Sok külföldi is örülne neki..
  • Tetsuo #13
    Ez benne van a #7ben is.. /Uccsó előtti sor./ :)
  • TeszteloPontHu #12
    Nem hinném, hogy a lámák mondják csak s-sel. Én többségében pl. s-sel hallottam.
  • gz8 #11
    ISA, PCI, OS/2, DOS. Ezeket a köznyelv [iza, píszíáj, óeskettő, dosz] néven emlegeti, és itt sem következetes, mert az OS/2-t s-sel, míg a DOS-t sz-szel mondja (lámák s-sel). Az AGP-ről, illetve a GPRS (dzsípíáresz) magyaros, dzsípíeresz ejtésmódjáról nem is beszélve.