Orosz Miklós

Olympus MJU Mini ismertető

Klikk ide! Felbontás: 4 megapixel (2272 x 1704)
Optikai zoom: 2x (35-70mm)
Videó rögzítés: 320x240, 15 képkocka/másodperc
LCD kijelző: 1,8", 134.000 pixel
Memóriakártya: XD
Energiaellátás: saját Lítium-Ion akkumulátor
Jó érzés tudni, hogy van odakint valaki, egy fényképezőgép-tervező, akit nem csak érdekel a női lélek, de ismeri is azt... Hiszen mi is lehetne vonzóbb a hölgyek számára, mint egy zenélő csernobili tojás, ami ráadásul többféle színben is kapható! Mellékesen persze képrögzítésre is alkalmas, de ez egyértelműen másodlagos a MJU Mininél. Hi-tech ékszer főleg lányoknak, a piac jelenlegi legfeltűnőbb terméke.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Design, ergonómia

Már-már a divatszakma kapuit döngeti a gép megjelenése - nem lepne meg, ha egy neves olasz divatház ajándékba adná legújabb estélyi ruha kollekciói mellé. Fentről nézve teljesen öngyújtó formája van, minden más irányból egyszerűen megfoghatatlanul szabálytalan. Szó szerint, ugyanis fogás egyáltalán nincs rajta. Na nem mintha két ujjal nem lehetne könnyedén megtartani a pehelysúlyú szerkezetet, és ez nem lenne tökéletesen elég, figyelembe véve, hogy egy teljes mértékben "point and shoot" jellegű fényképezőgépről van szó. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a zsebünkből előkapva kattintunk egyet-egyet vele, majd megy vissza a zsebbe.

A nem túl sok kezelőszerv mérete is arra enged következtetni, hogy elsősorban a hölgyeknek készült a gép. A gombok aprók, átlagos méretű férfiujjakkal már könnyű kettőt lenyomni egyszerre - véletlenül is. A gép talán legfeltűnőbb alkatrésze az alumínium üzemmód tárcsa, ami itt egy vízszintes tengelyen forog, és egyértelműen a figyelemfelkeltés a célja. Az optikát a vázzal megegyező színű kerek lap védi kikapcsolt állapotban, ezzel elvileg cseppállóvá téve a szerkezetet. Kivételesen szép, jó minőségű 1,8"-os, 134 000 pixeles LCD kijelző szolgáltatja számunkra az információkat, ami fontos, mert más kereső nincs is a gépen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelés, használat

Ez az a gép, amit nulla éves kortól lehet ajánlani, és még a nagyi is 2 perc alatt megtanulhatja kezelni. Összesen három üzemmódba kapcsolható (fotó, videó, visszajátszás), és a fényképezést tizenhárom motívumprogram segíti (ez a csúcsot képviseli, ilyen sok előre programozott beállítással ritkán találkozhatunk). A motívumprogramok segítségével egyértelmű és átlátható a gép kezelése. Természetesen annyi szabadságot itt is kapunk, hogy választhatunk pl. az ISO értékek között, ez azonban - pár egyéb paraméterrel együtt - némileg korlátozva van. Jó példa erre az INDOOR (beltéri) üzemmód képméret korlátozása (teljesen értelmetlen, az okát, célját nem ismerem).

Az apró gombokkal meggyűlhet az ember baja. Bármennyire is kényelmes a gép felső része, az üzemmód tárcsa és az exponáló gomb, a menüvezérlő gombok mérete miatt kicsúszott pár finom káromkodás a számon. Az exponálással kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy lehetőségünk van "azonnal" exponálni, ami azt jelenti, hogy a félig lenyomott állapot kihagyásával, a gombot rögtön teljesen benyomva fókuszálás nélkül exponálhatunk. Valamire ez is biztos jó (pl. ha gyorsan szeretnénk életlen fotót készíteni).

Az aprócska vaku beltérben nem teljesít túl fényesen. Körülbelül 2 méterig hasznos (bár ezen belül is határeset), ezen túl hirtelen csökken a fényerő, 4-5 méterről már alig verődik vissza valami. Nappal, derítésre megfelelő távolságból még használható, de erős ellenfényben már nem érdemes próbálkozni.

Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített fotók

Képminőség

Nyilvánvaló, hogy nem szabad semmi különlegesre számítanunk, ugyanakkor az apró hiányosságokba belekötni ugyanolyan buta dolog lenne. A MJU Mini nem arra való, hogy pénzt keressünk a vele készített képekkel, de még csak nem is arra, hogy bármilyen szinten belemélyedjünk a fotózásba. Borsszemnyi optikája, apró érzékelője épp megfelelően teljesít tulajdonosának azon gyenge pillanataiban, amikor éppen képrögzítésre használja a barátok előtt való "villogás" helyett.

Érdekes, hogy ISO 64 és 400 között nincs jelentős zajszint különbség, bár ennek részben az az oka, hogy már 64-en is zajosabb az átlagnál, viszont pozitív, hogy 400-on meg elmarad az átlagtól.

Klikk ide! Klikk ide!
Műfénynél készített képek vaku nélkül és vakuval


Klikk ide! Klikk ide!
Motívumprogrammal készített éjszakai felvétel illetve makro kép, 100%-os nagyításban


Összegzés

Gyereknek, menyasszonynak, huginak ideális ajándék. Kellemes társ egy közepesen érdekes nyaraláson, jópofa kiegészítő egy hétvégi bulin. Fényképezőgépnek átlagos, vannak nála sokkal (de sokkal!) rosszabbak, viszont ebben a kategóriában nem is szabad ennél többet várnunk. Gyűjtőknek pedig igazi ínyencség!.

Előnyök, hátrányok
+ méret
+ design, színválaszték
+ egyszerű használat
- gyenge optika
- értelmetlen beállítási korlátok
- alacsony érzékenységnél is erős képzaj

A fényképezőgépet a Fotomarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cement #5
    szép de jó ronda képet csinál, szinte a D500asom is jobbat készít ennél :D
  • Omega #4
    király ez a dizájn, a funkciók meg egy amatőr fotósnak pont megfelelnek.
  • Cat #3
    ez tipikusan az a gép, amit ki fognak szorítani a mobiltelefonokba épített fényképezőgépek
    a 2 megapixeles sony ericsson pl. már egész jó képeket csinál nappal - éjszaka meg ezzel se lehet fényképezni...
  • OliApa #2
    "A gép talán legfeltűnőbb alkatrésze az alumínium üzemmód tárcsa, ami itt egy vízszintes tengelyen forog, és egyértelműen a figyelemfelkeltés a célja." Inkább henger. A másik a tárcsa . . .
  • Roli #1
    Ilyet is kell gyártani, nekem nem kéne, max a kinézete ami tetszik