Gyurkity Péter

Elkészült a Blu-ray lemezek speciális védőrétege

A TDK japán gyártósorán elkészültek a tavaly beígért, különleges védőréteggel ellátott első Blu-ray-lemezek, amelyek a gyártó fejlesztésének köszönhetően már nem igényelnek védőkazettát.

A vállalat tájékoztatása szerint egészen pontosan négy különböző Blu-ray típusról van szó, amelyek megjelenése egy időpontban várható. Ezek az egy-, illetve kétrétegű BD-R- és BD-RE-lemezek, amelyeken 25 és 50 GB adatot tárolhatunk. Véleményük szerint ezzel kiküszöbölték a szabvány legnagyobb hátrányát riválisával szemben, és a jövőben érkező példányok már nem igényelnek különleges bánásmódot.

A TDK már több mint egy éve dolgozik a különleges rétegen, amelyet Durabis néven mutattak be. Ennek elsődleges feladata a lemez és az azon tárolt adat megóvása a külső behatásokkal szemben, vagyis védelmet nyújtani a por, a piszok és a karcolások ellen. A cég már februárban bejelentette, hogy a fejlesztés a Blu-ray formátumot hivatott még vonzóbbá tenni a vásárlók körében, ami nem véletlen, hiszen a TDK a szabvány mögött álló szövetség egyik alapítója. Legnagyobb előnyének már akkor is a korábban elengedhetetlennek vélt védőkazetta feleslegessé tételét tartották, mivel ez a megoldás soha nem örvendett túl nagy népszerűségnek.


A Durabis a 2002-ben bemutatott Scratch Proof technológiát hivatott felváltani, amelyet akkor a még újnak számító DVD lemezeken alkalmaztak. A Blu-Ray korongok írható rögzítő rétege a felület alatt 0,2 mm-re helyezkedik el, szemben a DVD-vel, ahol ez 0,8 mm. A közelség miatt természetesen e réteg jóval érzékenyebb a mechanikai behatásokra, sérülésekre, a gyártók ezért is alkalmazták eddig a kazettás megoldást. A TDK állítása szerint azonban a DURABIS védőréteg százszor ellenállóbb, mint a hagyományos fedőréteg, így nincs szükség egyéb védelemre.

Mindkét típus - az egyszer és többször írható változat - 2x-es (72 Mbps) sebességgel írható, és magán hordozza a speciális "Durabis 2" réteget. Az első példányok a TDK japán üzeméből kerültek ki, de azt még nem tudni, hogy a sorozatgyártás mikor indulhat be. A vállalat állítása szerint a lemezek csak jövőre kerülnek a boltokba, addig meg kell elégednünk a hagyományos kazettás változattal. A várható árat még nem hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #21
    4 év tervezés
  • noss #20
    A Durabis mitől újabb mint a Scratch Proof??? Csak a marketingtől?
  • takysoft #19
    eleve.. most már, hogy én is 50-esével veszem a médiákat...
  • BiroAndras #18
    "Itt persze ne a slim cd-tokra gondoljál, hanem a rendes egy centi vastagra."

    Csak slim tokos CD-t/DVD-t veszek. De egy ideje már azt sem, csak tok nélkülit, ugyanis szereztem egy olyan CD tartót, amibe tok nélkül lehet pakolni, és így 600db elfér annyi helyen, amennyi kb. 50-100 normál CD-nek lenne elég.
  • RelakS #17
    Drágábbnak drágább, de ha berakod az őt megillető tokjába, akkor normális tervezők esetén ugyan annyi helyet foglal! Itt persze ne a slim cd-tokra gondoljál, hanem a rendes egy centi vastagra.
  • EvilDevil #16
    valamikor a CD és a DVD is méregdrága volt.. ez természetes dolog!! Minden újdonságnál ez van...
  • KaBuTo666 #15
    én maradok a vhs -es es kazettánál és a 650 mb os cdáknél !! az ám a tuti!
    nah meg ocsó
  • GABOR16 #14
    Majd a 4 retegű akkor jön, ha a kereslet az egy, és 2 rétegű lemezekre már elérte a látszólagos maximumot (nem vesznek új lejászót/írót) akkor majd ezzel kicsit felkavarhatják a piacot, hogy mindenki vegyenmá mégis új BRírót, az alig ~1-1,5 éves (írók) élettartalmának lejárta elött (nehogy már tovább mennyen, az a cégeknek nem üzlet).
    Kiványi vagyok, lesznek-e majd egyszer pl. 8x os lemezek, hisz az gyorsabb mint a vinyó (~288Mbps).
  • Enkil #13
    az ott tényleg 4 rétegü 100 gigás
  • dez #12
    Már látom. :) Kár, hogy csak egy külön típusra teszik rá, ami nyilván drágább a szokásosnál. Itthon még nem láttam. (De jó lenne, ha nem kellene rettegni, hogy a becsúsztatós tartóban egyszercsak jól összekarcolódik. Na de most már mindegy.)