Tóth Kristóf

Webrádió a konyhában - Terratec Noxon Audio

A vezeték nélküli hálózaton át kommunikáló Noxon Audio használatával nemcsak bárhol a lakásban hallgathatjuk a számítógépünkön tárolt zenéket, de internetrádiókat is foghatunk.

A Noxon Audio az otthoni szórakoztatás ötletes eszköze. Dobozában az audióeszköz mellett két talpacskát, egy RCA kábelt, egy tápot, egy távirányítót, egy CD-t és egy tájékoztatót találunk (ez angol, olasz és spanyol, pedig egy ilyen egyedi eszköznél bizony elkelne a magyar nyelvű is).

A Terratec internetrádiója egy nagyon puritánul egyszerű szürke műanyagdoboz. Kézbe véve belsejét szinte üresnek érzi az ember, csupán két ívelt idomot préseltek össze, az olcsóság érzetét kelti. Az elején egy nagyméretű (88x39 mm), kék háttérvilágítású LCD kijelző van. Semmilyen gomb nincs rajta, és oldalán is csak két csatlakozási lehetőség van, egyik az áramellátást biztosítja, a másikkal pedig a mellékelt kábellel egy hangszoróra dughatjuk rá. Üzembe helyezése nagyon egyszerű, az aljára kell passzintanunk a két talpacskát, rákötni a tápra, és a kijelző vidám kéken világítva már jelzi is hogy készen áll a konfigurálásra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mivel semmilyen gomb nincs rajta, ideje elemet raknunk a távirányítóba, ezzel kezelhetjük a menüt. Jobbra-balra és fel-le lépegetve adhatjuk meg a szükséges adatokat, első dolgunk a nyelv kiválasztása a lehetséges ötből. Kétféle hálózati kapcsolatra van lehetőség, ad-hoc hálózatra közvetlenül a PC-vel, vagy ha vezeték nélküli routert használunk, akkor azt kell beállítanunk. A 802.11b és a 802.11g szabványokkal kompatibilis, maximális adatátviteli sebessége pedig 11 megabit másodpercenként, ami sima zenelejátszásra bőségesen elegendő. A hálózati hibák okozta megakadásokon 64 MB-os beépített pufferje segít, és alkalmazhatunk WEP titkosítást is.

Minden konfigurálási műveletet a távirányítóval végezhetünk, a szövegeket úgy kell beírnunk, mint ha mobiltelefonunkon SMS-t gépelnénk. Fix és dinamikus IP-címet is használhatunk, megnézhetjük a MAC addresst (pl. ezt felhasználva a routeren megadhatjuk hogy csak ez az eszköz kommunikálhat az interneten), használhatunk proxy szervert, és ha mindennek a végére értünk, egy újraindítás után már használatba is vehetjük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bárhol elhelyezhetjük a lakásban/irodában; a távkapcsoló nyűgje ekkor válik előnnyé, hisz ennél kényelmesebb módszer nincs a vezérlésre. Külön gomb van minden fontosabb opcióra. A lejátszót hurcolászhatjuk is, ilyenkor az új helyen is csak egyszer kell konfigurálnunk, mert több profil tárolására is képes. Mivel interneten is tud kommunikálni, nemcsak a számítógépünkön lévő zeneszámokat hallgathatjuk meg, hanem a sokezer webrádió egyikét is. (Ilyen célra nyugodt szívvel csak forgalmi szempontból korlátlan internetelőfizetés esetén ajánlható.)

A kézikönyv a Musicmatch zeneszerver használatát ismerteti részletesen, de persze számtalan másik alternatív szoftver is kompatibilis az eszközzel. Zeneszámaink importálása után dalainkat albumokba rendezhetjük, katalógizálhatjuk az ID tagben lévő előadó, stílus stb. szerint, lejátszási listákat készíthetünk. Manapság a nyugati országokban már a zeneboltok dívnak, ezért fontos kiemelni hogy nemcsak az mp3, hanem a másolásvédelmi opciókat is adó wma formátumot is ismeri. A Noxon Audio Windows operációs rendszereken kívül Linux és MacOS X alatt is használható.

Mint látható, a Noxon Audio használata nagyon egyszerű, csak a konfigurálás igényel némi szakmai ismeretet. Érdekes eszköz, megjelenése jól példázza, hogy a vezeték nélküli hálózatok és az internet terjedése az élet minden területére kihat. Egy évtizede ki gondolta volna, hogy egy vezeték nélküli routerrel a nappaliban webrádiózhatunk a világ másik felén lévő DJ szettjeit hallgatva, anélkül, hogy bekapcsolnánk számítógépünket?

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A Noxon Audio vezetéknélküli zenelejátszó bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 31 274 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juhand #10
    Rakhattak volna rá egy RJ45-öt.
  • Mice #9
    egy füles meg 15k :) az már kicsit emberibb ár :)
  • Mice #8
    a winampnek meg elvileg van webvezérelhetősége. ezt még havidíjas wappal és mobillal még nem próbáltam. aki van ilyen elvetemült és elért valamit az majd küldjön egy privit. én egyenlőre még mindig lusta voltam utánézni annak a pluginnak pedig valamelyik régi korongomon tudom, hogy találkoztam egy netvezérlő pluginnal csak akkor még nem láttam értelmét, hogy ezt tegyem az amppel
  • Mice #7
    én meg még egy éve vettem egy sony rádiósat és nagyon szeretem :) szemétlevitel (4 emelet beton :)), mosogatás, fürdés, kajálás közben is megy a winamp :P
  • Norbi7 #6
    Ez még csak a kezdet!
  • HUmanEmber41st #5
    Ennek a cuccnak kellene 1 adó, amit bedugsz a NETre, és egy hordozható (tölthetőelemes, nyakbaakasztható) vevő, aminek a végén van fejhallgató csatlakozó. Akkor lenne igazán mobil.
    Aztán a fejhallgatókimenetre rá lehetdugni akár kis hangszórót is..
  • dez #4
    Jópofa. Barátnőm is elszórakozna vele (a konyhában :) ).
  • TH448 #3
    Picit nagyon drága. Meg ugye ha konyhába viszem, akkor hangfalat is kell vinenm, szóval körülményes...
  • takraj #2
    Nem rossz.... csak picit drága
  • Munch #1
    KIRÁLY!