Tóth Kristóf

Újabb X-Micro mp3-lejátszók

E heti ismertetőnkben két flash memóriás, USB csatolású 256 MB-os X-Micro mp3-lejátszót mutatunk be.

Az mp3-lejátszók piacán hatalmas harc dúl a gyártók között. A vásárlónak nehéz dolga van, a választék hatalmas. A hordozható készülékek mára kiforrott termékekké váltak, egy-egy készülék mellett sokkal inkább döntenek olyan szubjektív szempontok mint a menő dizájn vagy a neves márka, mint a méret, a kapacitás, vagy a tárolási technológia (merevlemezes vagy flash memóriás). Ennek oka, hogy a szabott méret miatt szűk tere van az innovációnak, a gyártók másképp nem nagyon tudják megkülönböztetni egymástól termékeiket. Erre a piacra dobott nemrég forgalomba két újabb USB flash lejátszót a feltörekvő, főképp vezetéknélküli eszközeivel nevet szerzett X-Micro.

Sajnos a gyártó kevés figyelmet fordít a brandépítésre, mivel az első dobozára pusztán annyit irtak hogy "X-Micro Digital MP3 Player". Ez a semmitmondó felirat, no meg az XMP3F-256 modellszám lehet hogy informatív, de ilyen pár ezer forintos lejátszókat nem elsősorban műszaki érdeklődésű felhasználók, hanem a technikához picit sem konyító emberek vesznek. Miután megcsodáltuk a puritán, átlátszó műanyagtokba zárt terméket, elkezdhetnénk kibontani - ha tudnánk. Olyan masszívan forrasztották össze, hogy csak olló használatával férhetünk hozzá tartalmához.




A lejátszó egyébiránt igen tetszetős - az általunk kapott termék fekete színű, de létezik fehér, kék és piros változatban is. Ugyanez áll a kapacitásra is: mint a modellszám is elárulja, ez 256 MB-os, de persze más méretekben is kapható. A 96,5x30x21 mm-es szerkezet oldallapján lévő viszonylag nagyméretű, kék háttérvilágítású LCD kijelző felbontása 96x26 képpont. A számítógépre szokványos módon, a végén lévő USB-csatlakozóval köthetjük - W98-nál újabb operációs rendszernél a gép automatikusan felismeri és külső tárhelyként azonosítja. Átviteli sebessége viszonylag alacsony, 1 MB/sec körüli, de figyelembe véve kapacitását és a zeneszámok méretét, ez elegendőnek tűnik, hiszen pár perc alatt kicserélhetjük tartalmát.

Energiaforrása egyetlen egy AAA elem, amivel gyári adat szerint 17 órát bír ki - tapasztalataim szerint ez stimmel is, nyugodtan használhatjuk több napig töltés nélkül. Digitális diktafonként is funkcionálhat, és érdemes kiemelni, hogy nemcsak mp3, hanem wma formátumú zenéket is le tud játszani. Hangminőségére nem lehet panasz, hozza azt amit kategóriájában tudni kell. A zeneszámok hallgatását hangszínszabályzó teszi kellemesebbé.

A második készülék már jóval igényesebb csomagolásban, vastag kartondobozban érkezett és nevet is kapott: EVA Mp3 Player. Formája kerekebb, ellipszis alakú, de csak szürke színben kapható. Méretében nem különbözik lényegesen testvérétől, 101x32x24 mm, és ugyanazt a 96x32 pixeles kijelzőt kapta. Funkcióiban szinte teljesen azonos (diktafon, wma-lejátszás, equalizer), egyetlen lényeges eltérés van, a nyakbaakasztós részre egy FM rádiót is beépítettek. A mellékelt aprócska CD-n lévő úmutató szerint az EVA csak 8 órányi működésre képes ugyanazzal az AAA elemmel, de én nem vettem észre jelentős különbséget a kettő között.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindkét mp3-lejátszó kapacitása bőven elég arra, hogy feldobja utazás közbeni üres óráinkat, és nemcsak zenehallgatásra, de adathordozásra is használhatók. Kezelésük egyszerű, mindössze néhány gomb van rajtuk a ki-be kapcsolásra, a hangerő állítására, illetve a számok közötti váltogatásra. Ha az X-Micro a tervezésen kívül a marketingre is fordítana figyelmet, és a semmitmondó nevek helyett a fiatalok figyelmét is felkeltő brandet építene, bizonyára sokkal sikeresebb lenne a piacon, mert gyártmányai semmivel sem rosszabbak a nevesebb vállalatok jóval magasabb árkategóriába pozicionált termékeinél.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A fekete színű X-Micro XMP3F bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 11 400 Ft, a szürke X-Micro EVA Mp3 Player ára pedig bruttó 10 500 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • citkar #27
    hát,nem ide kapcsolódik szorosan csak annyi h mistral
    egy ismerősöm a haverjának vett 2 napja egy toshiba dvd írót,kipróbálta nem akart rw lemezeket 4szeresen írni holott bármi más dvd író 4szeresen írta azokat újra,firmwaret akart frissíteni de nem akarta vmiért az író,visszavitte h ez a panasz,azt modnták neki mivel ír csak lassan csere nem játszik,firmwaret ők 2500ért frissítenek...mivel 3 napon belül volt /másnap h megvette/ nemtom miért nem cserélték vagy legalább nézzék meg tényleg nem lehet e firmwaret frisísteni,vagy más gond volt
    de mikor modnta h ők 2500ért frissítik
    aztán mivel a tulajnak midnegy volt vmiért nem csinált semmit
    sztem kicsit több segítséget is adhattak volna,mert az nem kerül pénzbe h kipróbálják,se egy firmwarefrissítés
  • Mr_Rob #26
    Hát ez megalol!
  • cSuwwi #25
    utánanéztem a mistralnál, az eván kis érdekesség:

    A rádió hangereje nem változtatható (a rádió a fülhallgatóba van építve)

    nem mintha rádiózásra kéne, de pl hangosabb helyen hogy hallgatom?
  • Cat #24
    többet ért volna ha azt irod le, hogy hány mAh-es elemmel használod.
  • HuHa #23
    Creative Muvo TX ~10 óra használat után még mindig 3/3 jelez az elemről. Nyilván ha állandóan ki be van kapcsolgatva, meg sokat bámuljuk a kijelzőt, akkor jelentésen csökken az élettartam. Na meg az se mindegy milyen elemet teszünk bele.
  • állat #22
    //Energiaforrása egyetlen egy AAA elem, amivel gyári adat szerint 17 órát bír ki - tapasztalataim szerint ez stimmel is, nyugodtan használhatjuk több napig töltés nélkül//
    Szerintem sem gagyik ezek a cuccok de az hülyeség hogy egyetlen AAA-elemmel 17h-t képes üzemelni. Nekem egy TRAK DMP-311VR tipusu MP3 lejátszóm van,de sima elemmel 4h-t tartós elemmel 9h-t és tőlthető elemmel 11h-t bir ki.
  • Ecology #21
    Szerintem gagyi!!!
  • Atyus #20
    A valóságban egyáltalán nem gagyik, legalábbis az EVA használhatóságát egyértelmüen alátámasztja, hogy futás közben, vakon is lehet ultra könnyen hangerőt és számot váltani !
    A diktafon részének hatákonyságáról csak annyit, hogy 6 méterről is érthető szöveget képes felvenni !
  • Atyus #19
    Nékem már több mint egy éve egy EVA típusú 256-osom van, s futok vele rendszeresen hosszú távot esőben, napsütésben, s persze a göröngyös római parton. Azt kell hogy mondjam, mindent kibír ! Jól szól, azaz a freki átvitele igen jó, s egy mályebben beülő fülhallgatóval még a mélyek is egész jól átjönnek !
    Szóval abszolúte megéri az árát !!!!! - szerintem
  • CeleronMaster #18
    "Ki tudja jó-e a termék, csak attól függ mennyit fizettek a cikkért!"

    Én tudom, hogy jó a termék:D. Az XMP3F-et nem érdemes megvenni, mert recseg ropog, egyszóval gaygi. DE az EVA az fényévekkel jobb, nme lötyög rajt semmi, mindig jól müxik. Higgyetek nekem!!!:D