Berta Sándor

Sikeresen tesztelték a WiMAX-technológiát

A szakemberek most hozták nyilvánosságra, hogy az Intel Fejlesztői Fóruma keretében sikeresen létesítettek videókapcsolatot egy vezeték nélküli összeköttetés segítségével San Francisco és egy argentin város iskolája között.

Ha nagy a távolság, már sincs szükség kábelre és drótra a telefonáláshoz. A WLAN utódjának számító WiMAX vezeték nélküli technika fölött több cég is "bábáskodik", ám eddig a világon mégsem terjedt el igazán. A szakemberek azonban nem foglalkoztak ezzel a kudarccal, hanem bíztak abban, hogy idővel a WiMAX mégis egyre népszerűbb lesz.

A WiMAX-antennák segítségével körülbelül 65 kilométer távolságra lehet összeköttetést teremteni és az adatátviteli sebesség optimális esetben elérheti a másodpercenkénti 70 megabitet is. Az Intel Fejlesztői Fórumának résztvevői a San Franciscótól több mint tízezer kilométer távolságra található San Miguel del Monte argentin város Instituto Agropecuario de Monte nevű agrárfőiskolájának igazgatónőjével videókapcsolat segítségével beszélgettek. A város az argentin fővárostól, Buenos Airestől 150 kilométerre található. A helyi agrárfőiskola 250 diákja naponta használja a tanulás és a munka során az internetet, akár az épületekben, akár kint, a szabadban.

"A WiMAX egyértelműen megváltoztatta az iskolánkban a tanítás képét" - nyilatkozta Maria del Carmen Villar igazgatónő. A szakértők szerint bebizonyosodott, hogy a WiMAX-ot és a hozzá hasonló vezeték nélküli technológiákat elsősorban olyan területeken lehet és érdemes majd alkalmazni, ahol az emberek és a települések egymástól nagy távolságra vannak, de ugyanakkor szükség van szélessávú internethozzáférésekre.

A szkeptikusok száma azonban napról napra nő, hiszen gyakorlatilag nincs egy olyan hely a világon, ahol a WiMAX-ot már rendszerbe állították volna. "Egyszerűen arról van szó, hogy ez egy új technika és sok időre van szükség, amíg tökéletes lesz. Sajnos, a WiMAX gyors elterjedését gátolja, hogy jelenleg még nincs nemzetközi megállapodás arról, hogy melyik frekvenciákat lehet használni. Ám reméljük, erről is hamarosan döntés születik" - válaszolt a kétkedők érveire Sean Maloney, az Intel mobil megoldásokért felelős menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #6
    Még jővőre sincs igazán tervben az eszközgyártóknál hogy szabad frenkvia sávban üzemelő WiMax cuccokkal rukkoljanak elő. A licences freki díjak és a borsos eszközárak mellett ez nem egy home use kategória és nem is annak szánták amikor kitalálták. Arra ott a Wifi.
  • shabba #5
    Miért tenné rá a kezét? A 3.5Ghz-es engedélyköteles frekvenciára több cégnek is licence amiért anno sok százmilliót fizettek. Nemcsak a Tícomnak hanem Antenna-Hungáriának, Pantelnek, GTS-Datanetnek és Invitelnek is van.

    Magát a drágaságot az eszközök árai szülik($20-40ezer egy AP, $300-500 egy CPE) ami azért magas mert még nem túl elterjedt, egyelőre csak pilot projectek vannak évek óta és ez még egy darabig így is fog maradni. Majd úgy 1-2 év múlva jobban beindul a WiMax elterjedése és ez az eszközárakat is lentebb nyomja. 2008-09 környékére már talán megfizethetővé is fog válni. Ráadásul jó pár évig a WiMax gyártók elsődlegesen a vásárol frekvenciákkal rendelkező cégekre építnek úgyis csak ő lesznek azok akik hajlandók megfizetni az árát, ott pedig a frekvencia díja is egy árnövelő tényező.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Tudom hogy eredetileg Point-to-multipoint rendszerű a dolog, viszont nem ártana, ha tudnánk a haverokkal csinálni egy ilyen WLAN-t, a környező falvakkal ^.^
  • tsasvari #3
    jaja... adja isten, hogy ne a "magenta mammut" tegye rá erre is a kezét, mert akkor nagyon drága lesz
  • k0zi #2
    Nálunk úgyis k*rva drága lesz
  • HyperNurbs #1
    A WiMAX-os cikkek java meg elottunk all.