shabba#25
A 50km és a 70mbps között vagy kapcsolat van és nem pedig és, de ezt a cikkekben szeretik figyelmen kívül hagyni. Ugye ez olyan mint ADSL2+-nál hogy 5km-ig elér és 24Mbps-et tud. Csak épp a távolság legvégén jó ha egy ISDN sebességével teljesít nem pedig 24mbps-tel. Ugye itt is a vagy-vagy köszön be a képbe.
Nagy sebességet, nagy távolságra irányított antennával két pont között lehet megoldani. De ilyenekre a Wi-fi is képes, igaz kisebb sebesség mellett. Ez viszont a fogyasztók kiszolgálásánál nem kerül képbe csak bizonyos speciális eseteknél. Pl. egy nagyobb cég esetén megérheti a pont-pont összeköttetés mert olyan magas a havidíj hogy beleférnek a költségek. Vagy pl. ha bérelt vonalat kell elvinni A-ból B pontba.
Lakossági szolgáltatásnál egy pontból több pontba szórt sugárzással megy az adat. Én egy írországi pilot projectnél olvastam ahol ADSL-lel konkuráció szolgáltatást indítottak és 6-7km-es szórási terület mellett kínáltak 1,2,3Mbps-es csomagokat. Ez ugye az ADSL maximum hatótávolságánál némileg nagyobb, ráadásul ekkora távon ez a sebesség még realizálható, míg pl. ADSL esetén a 3Mbps úgy 3.5km után véget ér. Szóval a WiMax-szal kitolták egy adott sebesség szint hatótávolságát de csak úgy dupla távolságig.
Meg azt sem szabad elfelejteni hogy a 70mbps a jelsebesség ahogy Wi-fi esetén is a 11mbps. A valódi adatátvil sebessége ennél jóval kevesebb, pl. Wi-fi-nél a 11-ből úgy 4Mbps marad. A Wi-Max-nak úgy tudom nagyobb a hatásfoka és úgy ~50Mbps körül tud teljesíteni.