Berta Sándor

Új szabványt tesztel a WiMAX Forum

Az új szabvány legfontosabb újdonsága, hogy - ha minden a tervek szerint alakul, akkor - biztosítani fogja a különböző WiMAX-szabványok közötti átjárhatóságot.

A Wimax Forum az IEEE 802.16-2004-es szabvány hivatalos minősítésére és elfogadására készül. Gordon Antonello, a szervezet elnöke bejelentette, hogy az előzetes tesztek a jövő héten lezárulnak Malagában és ezután a végső tesztelési fázis veszi kezdetét. Az első új termékek a tervek szerint 2006 elején fognak megjelenni.

A WiMAX egy olyan vezeték nélküli szélessávú internethozzáférési szabványt jelöl, amelynél az elméleti hatótávolság több mint 50 kilométer is lehet, míg a maximális adatátviteli sebesség meghaladhatja a 109 Mbit/s-ot is. "Az új szabvány képességeit kihasználó új hardvereszközök fejlesztésével a gyártók már elkészültek. A készülékekbe már beépítettük a megfelelő chipeket és ahogy módosították a szükséges szoftvereket, azonnal használhatóak lesznek." - nyilatkozta Georg Maunz, a Wimax Forum hivatalos partnerének számító Wimax Telecom osztrák cég képviselője.

Ausztria élen jár a WiMAX használatában, hiszen idén áprilisban Burgenlandban megkezdődtek az első tesztek és idén ősztől itt, valamint Steiermark tartományban már használható lesz az új hálózat. A cél az, hogy először azokat a régiókat fedik le, ahová más szélessávú internethozzáférést lehetetlen lenne eljuttatni. Bécs sem marad el tőlük, a Futurezone osztrák hírportál információi szerint a nagy hatótávolságú készülékeket idén novembertől, a bázisállomásokra szerelendő antennákat idén októbertől kezdik el tesztelni. Az utóbbiaknak az akadályként tornyosuló házak között is problémamentesen kell továbbítaniuk a jelet.

A szakemberek ki fogják próbálni az első "nomád" eszközöket is, amelyek a később a hordozható számítógépekbe beépített adapterek prototípusai lesznek. Az első IEEE 802.16-2004 szabványú WiMAX-adapterek a tervek szerint 2006 elejétől lesznek kaphatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)